Üniversiteliler açlık grevinde

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteliler açlık grevinde
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2014 15:51

Trakya Üniversitesi’nde, izinsiz masa kurarak afiş ve pankart astıkları gerekçesiyle haklarında açılan disiplin soruşturması sonucu okuldan uzaklaştırma cezası alan 45 öğrenciden 5’i, yerleşke önünde açlık grevine başladı. Ayşekadın Yerleşkesi önünde kurdukları stantlarda kalan öğrenciler, geceleri ısınmak için odun yakıp, battaniyeye sarınarak uyuyor.

Haberin Devamı

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü, geçen aralık ayında Balkan, Kosova, Mehmet Akif Ersoy ve Ayşekadın Yerleşkeleri’nde izinsiz masa kurarak, bildiri dağıtan, afiş ve pankart asan 60 öğrenci hakkında disiplin soruşturması başlattı. Yaklaşık 2 ay süren incelemenin ardından öğrencilerin savunmalarını alan üniversite yönetimi soruşturmaları tamamladı. 60 öğrenciden 45’ine Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 6’ncı maddesi uyarınca 1-6 ay uzaklaştırma, diğer öğrencilere ise ‘uyarı cezası’ verildi.

Cezaların öğrencilere tebliğ edilmesinin ardından bir grup öğrenci soruşturma ve cezalara tepki olarak Trakya Üniversitesi Ayşekadın yerleşkesi önünde 10 günlük açlık grevine başladı. Okul girişine ‘Soruşturma-cezalar iptal edilsin. 10 günlük açlık grevindeyiz. Dev-Genç’ yazılı afiş asan öğrenciler, cezaların hukuksuz olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

Mezun olana da soruşturma açılmış

Trakya Üniversitesi’nden geçen yıl mezun olan Gökhan Aytaç, kendisine bile soruşturma açıldığını öne sürdü. Rektörlüğün başlattığı soruşturma tebliğ kağıdı eline ulaştığında çok şaşırdığını anlatan Aytaç şunları söyledi:
"Ben Trakya Üniversitesi’nden geçen yıl mezun oldum. Arkadaşlara destek olmak için greve katıldım. Onlar kendileri için değil, tüm öğrenciler için bu grevi yapıyorlar. Türkiye hapishanelerinde 2 bin 785 öğrenci var. Rehber ve dayanışma masaları açtığımız için, basın açıklaması haklarımızı kullandığımız için Rektörlük soruşturma açtı. Arkadaşlarımız 1 aydan 6 aya kadar cezalar aldılar. Mezun olmama rağmen bu yıl rehberlik dayanışma masasında görüldüğüm içim bana da soruşturma açmışlar. Bana bununla ilgili bilgi notu gönderdiler. Diplomamı almıştım, benim mezun olduğumu bile araştırma gereği duymadan bana da soruşturma açmışlar. Topluca orada kimi gördülerse soruşturma açmışlar."

İmza kampanyası başlattılar

Biri sürekli, diğer 4 öğrencinin ise dönüşümlü olarak başlattığı açlık grevi 10 sürecek. Öğrenciler üniversitenin Ayşekadın Yerleşkesi önünde kurdukları stantlarda kalırken, geceleri ise ısınmak için odun yakıp, battaniyeye sarınarak uyuyor. Su, çay ve şeker dışında açlık grevi yapan öğrenciler, cezaların iptal edilmesi içinde imza kampanyası da başlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!