Meclis’te sabaha kadar paket mesaisi

Güncelleme Tarihi:

Meclis’te sabaha kadar paket mesaisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2014 11:14

Muhalefet, önceki gece sabaha kadar çalışan Meclis’te yasalaşan pakete sadece bir “:” ekleyip, “le” ekini “de” olarak değiştirebildi. Meclis, seçimlere kadar tatile girdi.

Haberin Devamı

SİYASİ partilerde “eş başkanlık”, özel öğretim kurumlarında Kürtçe eğitime olanak sağlayıp, “kapalı alan” olarak tanımlanan stadyumlarda da gece 24.00’e kadar miting yapılabilmesinin önünü açan demokratikleşme paketi, önceki gece sabaha kadar çalışan Meclis’te yasalaştı. Muhalefet, görüşmeleri 12 saat süren pakete sadece bir “;” ekleyip, “le” ekini “de” olarak değiştirebildi. Meclis de paketin kabulünün ardından seçimlere kadar tatile girdi.

Yasayla getirilen yenilikler şöyle:

“X, Q, W” ÖZGÜRLÜĞÜ
* Yerel ve genel seçimlerde her türlü propaganda Türkçenin yanı sıra farklı dil ve lehçelerde de yapılabilecek.
* Genel seçimlerde yüzde 3’ün üzerinde oy alan partiler Hazine yardımı alabilecek.
* Köylere eski isimler yeniden verilebilecek.
* Polisin operasyon ve eylemlerde çektiği görüntülerde “logo” kullanılacak.
* Ayrımcılığın yanı sıra nefret suçu da cezalandırılacak eylemler arasına alındı.
* Yaşam tarzına müdahale de suç kapsamına alındı.
* Dini inancın gereğinin yerine getirilmesini engelleyenlere 1-3 yıl hapis cezası.
* Eğitim hakkının engellenip, öğrencilerin toplu olarak oturdukları bina ya da eklentilerine girilmesine, orada kalınmasına engel olanlara da 2-5 yıl hapis.
* “X, Q ve W” harflerinin kullanımına ilişkin yasalarda yer alan cezalar kaldırıldı, böylece klavyelere özgürlük getirilmiş oldu.

Haberin Devamı

TAKSİM YASAĞI İDDİASI
Yasanın, miting ve gösteri yürüyüşlerinin yapılacağı alanların yeniden düzenlenmesin öngören maddesine ise muhalefetten tepki geldi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Gezi’den intikam paketi bu. Taksim gösterilere kapatılacak. Türkiye’nin bütün meydanlarını gösterilere kapatmanın hazırlığı bu. Meydanlardan korkanlar demokratikleşme paketi hazırlayamaz. Taksim meydanıyla hesaplaşma anlayışı içinde olanın demokratikleşme paketi getirmesi mümkün mü” dedi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise düzenlemenin bütün illerle ilgili olduğunu belirterek, amacın da gösteri hakkının kullanımıyla birlikte huzurun bozulmamasını da sağlamak olduğunu söyledi.

MUHALEFETTEN “;” KATKISI
Pakete muhalefete katkısı ise sadece bir “;” ile “de” eki değişikliği oldu. BDP verdiği önergeyle, paketin 3. Maddesinde yer alan “siyasi partilerin ilçe teşkilatı” ifadesinden sonra gelen virgülün noktalı virgül olarak değiştirilmesini sağladı. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu bu değişikliğe, “Bir düzeltmedir, doğrudur” diye destek verirken, önerge sahibi BDP’li Hasip Kaplan da, “Çok çalışıyorsunuz, 24 saat, noktalara virgüllere de dikkat etmiyorsunuz, bari dedik o konuda biraz katkı sunalım” dedi. CHP’nin kabul edilen önergesiyle de, metindeki “lehçelerle de” ifadesi “lehçelerde de” olarak değiştirildi. Kuzu bu değişikliğe de, “Eldeki basılı metinde ‘lehçelerle de’ deniyor, Levent Bey’in (önerge sahiplerinden CHP Ankara Milletvekili Levent Gök) yaptığı açıklama ise ‘lehçelerde de’ şeklinde. İkisi de benziyor ama belki Türkçe olarak bu daha vurgulayıcı olur” sözleriyle destek verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!