GeriSeyahat Gerçek aşıkları Prag’a kışın gider
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Gerçek aşıkları Prag’a kışın gider

Gerçek aşıkları Prag’a kışın gider

Endüstri mühendisi Vildan Özdemir (46), 25 yıldır eşiyle dünyayı geziyor. Programlı uzun yolculukların yanısıra her fırsatta 3-4 günlük kaçamaklar yapıyorlar. Bugüne kadar 30 ülkede 200’e yakın şehir gördü. Müzik, yemek, fotoğraf temalı geziler planlayan Özdemir, geçen ay Prag’a gurme temalı bir gezi yaptı.

* Daha önce hangi şehirlerde gurme yolculuklara çıktınız, en çok hangisinden etkilendiniz?
- İtalya bizim için hep lezzet durağı olmuştur. Beş kez gittik, Toskana, Sicilya, Puglia’yı gördük. Fransa’nın Normandiya Bölgesi’nde Honfleur; Hırvatistan’da trüf zamanı Istria’ya gideriz. Konu yemekse Bozcaada’dan da vazgeçmeyiz.
* Prag’a kaç yıldır gidiyorsunuz, neden birden fazla kez gitme gereği hissettiniz, sizi şehre ne çekti?
- İlk defa 1998’de sadece görmek için gitmiştik. Bozulmamış tarihi mimari dokusu bizi geçmişe götürmüştü, bu hep aklımızda kaldı. O zamanlar çok turistik değildi. Her mevsimin bir ruhu vardı. 2003’ten bu yana her sömestr bizi çağırıyor, gitmediğimiz yıl dilimizden düşmüyor. Aklımızı başka şehir çelmesin diye, rezervasyonları 6 ay öncesinden yapıyoruz. Kışı tercih etmemizin nedenine gelince: Gerçek aşıkları Prag’a kışın gider. Hele kar yağıyorsa müthiştir.

Gerçek aşıkları Prag’a kışın gider
GELENEKSEL LEZZETLER TARİHİ BİRAHANELERDE

* Tadım temalı gezi programınızı nasıl hazırladınız?
- Çeklerin biraları dünyaca meşhur. Geleneksel birahaneler, mönüleri bizi bu lezzet avına sürükledi. Kışın sizi av hayvanları mönüleri karşılıyor. Tavşan, geyik, ördek, kaz etlerinden yapılan çeşit çeşit yemekler, sosisler, çorbalar karşınıza çıkıyor. Sonraları bunların eskilerde nasıl yapıldığı fikri, sizi ev yapımı geleneksel yemekler sunan restoranları bulmaya zorluyor. Her gidişimizde yenilerini keşfediyoruz.
* Sokak lezzetlerini, pastaneleri de dolaştınız mı; Avrupa’da yeni yaygınlaşan ev tadımlarına gitme fırsatınız oldu mu?
- Kahvaltı sonrasında çıktığımız şehri yaşama turumuzda güzel pasta ve tatlıları deneyeceğimiz, kahve içeceğimiz kafelere uğruyoruz. Mutlaka, Nazım Hikmet’in de bir zamanlar müdavimi olduğu Slavia Cafe’ye gidiyoruz. Ballı keki meşhur. Her gün değişen, mönüde olmayan tatlıları girişte sağdaki büfeden numarasıyla istemek gerekiyor. Sokaklarda dolaşırken, kimi zaman bir müziğe kapılıp kendinizi kilise konserinde buluyorsunuz. Her gün bir yerde klasik müzik konseri var. Bunları dinlemek ayrı keyif. Günü sokakta geçireceksek sokaktaki sosisçileri deniyoruz. Çoğunlukla konakladığımız tarihi şehir meydanındaki U Prince Hotel’in önündeki sosisçiler, biraz daha yürürseniz Wenceslas Meydanı’nın dört bir yanındaki sosis büfeleri her damağa uygun çeşit bulunduruyor. Sokakta satılan geleneksel tredelnik hamur tatlısı da tatmaya değer.

MANTAR, TAVŞAN, GEYİK

* Damağınızda, hafızanızda bu turdan neler kaldı?
- Gezmek değil, bu şehri yaşamak için geliyorsanız her sabah kendinizi odanızın penceresinden uzun uzun çatıları seyrederken buluyorsunuz. Her gün öğleden sonra Karl Köprüsü’nde konser veren caz grubu Bridge Band’ı kaçırmıyorsunuz. Hele akşam kar yağıyorsa köprüde çalan kemancıların eşliğinde Prag Kalesi’nin masalımsı görüntüsünü izlemek başka keyif. Öğlen yemeğinizi yerken akşamın planını yapıyorsunuz. Büyüleyici mimariye sahip binalarda çok renkli konserler veriliyor. Prag Devlet Operası’na sadece binasını görmek için bile gidilebilir. Municipal House’u tercih ettiyseniz, beklerken alt katındaki Plzenska Restoran’da bir şeyler atıştırabilirsiniz, ızgara patlıcanlı kuzu but favorimizdir. Vaktiniz kısıtlıysa Francouzska Cafe’de güzel tatlılar, bitki çayları sizi bekliyor. Yemekte eğlence arıyorsanız U Fleku geleneksel tercih, kışın bile yer bulmak çok zor. 1499’da kurulduğu günlerdeki ortamı yaşatıyor. Farklı ülkelerden gezginler, uzun şövalye masalarına oturup, tanışıyor, sohbet ediyor, tek tip bira içiyor. Cuma akşamları kabare, diğer akşamlar akordeon ve tuba ikilisi sahneye çıkıyor. Mönüde bira peyniri, biralı sosis ızgara, geleneksel turşular var. Siz ‘yeter’ diyene kadar, bardak boşaldıkça dolduruluyor. Dönüşte U Prince Cafe’nin terasından şehrin çatılarını seyrediyoruz. Elmalı strudel tadıyoruz. Akşam Siyah-Beyaz Tiyatrosu’na gideceksek öncesinde Karl Köprüsü’nün ayakları dibindeki Konirna’da işkembe, tavşan ciğeri kavurması gibi lezzetleri bira eşliğinde tadıyoruz. Diğer seçenek U Zíznivého Jelena: Mala Strana’dan nehir boyunca 20-25 dakika yürüyüşle çok leziz geyik eti yemeklerine, sosislerine ulaşıyorsunuz. Buraya kadar gelmişken hâlâ faaliyette olan bira fabrikasını, müzesini gezebilirsiniz. Geleneksel caz dinlemek istediğimizde 60 yıllık Reduta Jaz Club’a uğruyoruz. Klementinum’u gezecekseniz; akşamüstü düzenlenen turlara katılın. Rehberli gezinin ardından kuleden gün batımı seyrediliyor, aynalı şapelde Vivaldi müziği çalınıyor. Buradan çıkışta eski şehir meydanındaki U Zlaté Konvice hem yemek hem de eğlenmek için iyi bir mekan, yerin altında taş bir mahzende, gruplar geleneksel müzik çalıyor. Uzun masalardaki akşam yemekleri peynir ve et tabağıyla başlıyor. Sonrasında mönüden ızgara et, yerel bira ve Çeklerin Moravya şaraplarını seçebilirsiniz. Şehrin yeni meydanından yürüyerek 10 dakikada ulaşabileceğiniz Novomestsky Pivovar, tipik eski bir çek birahanesi. Bir pasajın içinde, dışarıdan görmek zor. Eski birahane restorana dönüştürülmüş. Yemekler peynir ve et tabağıyla başlıyor. Ardından somun içinde mantar çorbası ve ördek eti tercih ediyoruz. Bira çeşiti bol. Kolkovna zincir restoranlarının hepsine tereddütsüz girebilirsiniz, biz tarihi şehir meydanına yakın şubesine gidiyoruz genellikle. Döküm tavalarda pişen kaz ciğeri kavurması, sosis kavurma, isli geyik sosisi harika. Çok bilinmese de ülkenin güneyinden gelen yağlı sütlerle üretilmiş Çek peynirleri, İtalya ya da Fransa’da üretilenlerle yarışabilir. Madeta firmasının dinlendirilmiş peynirleriyle Cesky Krunlov’da tanışmıştık, daha sonra Prag’da da aradık bu markayı. Çok fazla çek birası deneme şansınız olabilir; markaların dışında, birahanelerin kendi özel imalatları filtre edilmemiş, koyu renkli ya da yüksek alkollü olanlar. Eğer markalı deneyecekseniz bizim favorimiz Gambrinus oldu.
* Prag’a kışın lezzet turuna gideceklere neler önerirsiniz?
- Lezzet turuna çıktığınızda şehirlerin merkezinde kalmalısınız. Hatta mümkünse tarihi şehir meydanında. Çünkü Prag gibi bir şehirde yemek kokuları sizi bilmediğiniz yeni lezzetlere çağırabiliyor. Kışın Prag sakin. Noele denk gelmedikçe fiyatlar makul, hizmet daha kaliteli. Ayrıca konser, tiyatro ve opera programları yoğun. İşi sadece sürpriz konserlere bırakmak istemiyorsanız, gitmeden önce programlar hakkında bilgi edinip, kısıtlı zamanınızı programlamanızda fayda olacaktır. Program yaparken şu iki web sitesinden fikir alabilirsiniz: www.pragueexperience.com, www.classictic.com

En sevdiği 5 yer
Prag, Sicilya, Kandalama (Sri Lanka), Lapland (Finlandiya), Bozcaada

Seyahatte ne okur
Seyahat notları

Ne yer, içer
Yerel restoranlar, yerel lezzetler

Neyle gider
Uçak, tren

Kiminle gider
Eşi, oğlu, arkadaşları

Nerede kalır
Merkezi butik oteller, kırsalda şato, çiftlik, dağevi, köyevi

Çantasının vazgeçilmezleri
Fotoğraf makinesi, seyahat notları, I-pad.

Gittiği yerden ne alır
Yerel gıda malzemeleri, antika, içki, sanat ve cam objeler

False