Fırsatı kaçırmamalıyız

Güncelleme Tarihi:

Fırsatı kaçırmamalıyız
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2014 01:49

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik perşembe günü KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun müzakerecisi Kudret Özersay, Yunanistan’ın başkenti Atina’da, Kıbrıs Rum kesiminin temsilcisi Andreas Mavroyannis ise Ankara’da görüşme yapmıştı.

Haberin Devamı

Önceki gün Güney Kıbrıs Rum yönetiminde Bakanlar Kurulu’nun istifa etmesinin Kıbrıs sorununu olumsuz etkileyeceği öngörülürken, KKTC müzakerecisi Özersay son gelişmeleri Hürriyet’e değerlendirdi:

İLK GÖRÜŞME OLUMLU

Atina’da neredeyse beş saatlik bir görüşme yaptık. Bu, bizim için beklentimizin de üzerinde olumlu bir görüşmedir. İçerik itibariyle de Atina’da Kıbrıs sorununun neredeyse bütün konularını ele alan, değerlendiren bir görüşme yaptık, bu görüşmelerden memnunuz. Görüşmelerde esas olan hususlardan bir tanesi eşitlik. Yani Kıbrıslı Rumların Ankara’da yaptığı görüşmelerle, bizim Atina’da yaptığımız görüşmeler birbirine eşitlik temelinde tanımlanmış olan görüşmelerdir. Yunanistan’ın KKTC’yi tanıması sonucunu doğurmadığı gibi Türkiye’nin de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni tanımasını doğurmayacak nitelikte görüşmelerdir.

SİYASİ İRADE ORTAYA KONULMALI

Siyasi, toplumsal ve ekonomik açıdan bu bölgede, özellikle de Doğu Akdeniz bölgesinde ne zaman bir istikrarsızlıkla karşı karşıya kalabileceğimiz çok öngörülebilir değil. O yüzden bir an önce, olabilecek en uygun zamanda görüşmeleri tamamlayalım diye uğraşmalıyız. Ortada doğal bir takvim vardır ve bu doğal takvim de bize psikolojik olarak oluşmuş olan olumlu ortamı bir an önce somut bir çözüme dönüştürme imkanı veriyor. Bu fırsatı kaçırmamamız gerekiyor. Bu doğal takvimde olabildiğince “al-ver” yaparak bu sorunu bitirebileceğimizi düşünüyoruz. Bu noktadan sonra yapılması gereken şey siyasi irade ve liderlik ortaya koymak, almak istediklerimizi yüzde 100 alamayacağımızı, sadece bir kısmını alabileceğimizi bilerek bir orta nokta bulmaya çalışmaktır.

RUM MÜZAKERECİ ANKARA’DAKİ GÖRÜŞMEDEN MEMNUN

Uzun yıllar, neredeyse yarım asır ciddi bir diyalog kopukluğu vardı. Kıbrıs Rum tarafının da bizden daha farklı düşünce ve talepleri söz konusu ama burada önemli olan şey bir diyalog kapısının açılmış olmasıdır...Kıbrıslı Rum müzakereciyle bir telefon görüşmesi yaptım, o da Ankara’da yaptığı görüşmeden memnun olduğunu söylüyor. Bizim gibi Kıbrıslı Rumlar da bu diyaloğun sürdürülmesini olumlu olarak görüyorlar. Eğer bütün taraflar bunu istiyorsa yine eşitlik temelinde olması kaydıyla bu diyaloğun sürmesini bekliyorum.

Haberin Devamı

Şimdi ne olacak

Haberin Devamı

Bundan sonra bu görüşmeler devam ederse konularla ilgili daha da derinlemesine bir görüş alışverişine gireriz. Eğer taraflar üzerinde anlaşırsa belki Kıbrıslı Türk müzakereciyle Kıbrıslı Rum müzakerecinin birlikte de garantör ülkeleri ziyareti gündeme gelebilir. Bulunacak bir çözümün de çözüme giden süreçte hem adaya hem de bölgeye bir istikrar getireceğine inanıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!