Rusya'dan dünyayı ayağa kaldıran hamle

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan dünyayı ayağa kaldıran hamle
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2014 18:15

Rusya parlamentosunun, Rus ordusunun Ukrayna'da görev yapmasına onay vermesi, uluslararası örgütleri de harekete geçirdi.

Haberin Devamı

Rus ordusunun Kırım'a girmesine izin veren tezkerenin çıkmasının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Ukrayna konusunda acil toplantı kararı aldı. Toplantının TSİ 21.00'da yapılacağı açıklanmıştı ancak oturum henüz başlamadı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Ukrayna'daki krizin çözülmesi için acilen diyalog ortamının yeniden sağlanması gerektiğini belirtti. Ban'ın sözcüsü Martin Nesirky gazetecilere yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri'nin önümüzdeki saatlerde Putin'le bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi dün de acil olarak toplanarak Ukrayna ve özellikle Kırım'daki gelişmeleri görüşmüş ve basına kapalı toplantının ardından yapılan açıklamada, "Toplantıda Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve birliğine olan destek vurgulandı. Konsey, Ukrayna'daki tüm taraflarla ve siyasi aktörlerle teması ve kapsamlı bir çözüm için diyaloğu desteklemeye devam edecek" ifadeleri kullanılmıştı.

Haberin Devamı

BM Güvenlik Konseyi'nin dünkü toplantısının ardından ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Rusya'dan askerlerini Kırım'dan çekmesini isterken, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Ukrayna ile Kırım'da filo bulundurma anlaşmaları olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama da dün Ukrayna'ya yönelik herhangi bir askeri müdahalenin “bedellerinin” olacağını açıklamıştı.

HAGEL-ŞOYGU GÖRÜŞMESİ
Reuters'ın haberine göre, tezkerenin ardından ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Rus mevkidaşı Sergey Şoygu'yla telefonda görüştü. Ajansa konuşan ABD'li bir yetkili, Washington'ın Kırım'daki krizin çözümü konusunda diplomatik seçeneklere odaklandığını söyledi.

HALİ HAZIRDA BİNLERCE ASKERİ BULUNUYOR
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın "son dönemde" Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne 6 bin ek asker ve 30 zırhlı araç gönderdiğini belirtmişti. Rusya ise Karadeniz filosuna ait bir üssünün bulunduğu Kırım'daki asker sayısının, Ukrayna'yla yaptığı anlaşmanın şartlarını ihlal etmediğini savunuyordu. Karadeniz Filosu'nun Kırım'daki varlığını düzenleyen anlaşmaya göre, Rusya'nın Sivastopol'daki donanma üssü dışındaki tüm askeri hareketliliklerini önceden Ukrayna makamlarına bildirmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Rusyadan dünyayı ayağa kaldıran hamle
’İŞGAL’E İZİN ÇIKTI

RASMUSSEN'DEN UKRAYNA TWEET'İ
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini belirterek, "Rus güçlerinin Ukrayna içindeki hareketleri de buna dahil" ifadesini kullandı.

Rasmussen, "Kırım'daki şiddetin acilen azaltılması gerek. NATO müttefikleri yakın işbirliğini sürdürüyor" dedi.

AB DE TOPLANIYOR
AB dışişleri bakanlarının da Ukrayna'daki durumu görüşmek üzere Pazartesi günü olağanüstü toplantı yapacağı belirtildi. AFP'ye konuşan bir kaynak, AB toplantısının TSİ 14.00'da yapılacağını söyledi.

AA'nın haberine göre, diplomatik kaynaklar, Pazartesi toplanacak AB dışişleri bakanlarının, Kırım başta olmak üzere Ukrayna'daki son gelişmeleri değerlendirip ortak pozisyon belirlemeye çalışacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

ASHTON'DAN RUSYA'YA 'BARIŞÇIL YÖNTEM' ÇAĞRISI
AB Dış Politika Yüksel Temsilcisi Catherine Ashton, Rus parlamentosunun Ukrayna'da askeri güç kullanılmasına izin veren kararının bölgede tansiyonu haksız şekilde yükselttiğini belirtti.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Ashton, Rusya Federasyonu'na 'asker göndermek yerine görüşlerini barışçıl yöntemlerle ortaya koyması' çağrısında bulundu. Ashton, Pazartesi günü yapılacak AB dışişleri bakanları toplantısında sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşeceğini de ekledi.

Rusyadan dünyayı ayağa kaldıran hamle
SORU VE CEVAPLARLA: KIRIM

Bu arada İngiltere, Rusya'nın Londra Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak, Rus birliklerinin Ukrayna topraklarına konuşlandırılması kararına karşı olduğunu bildirdi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!