İşsiz profesörler ödev yaparak para kazanıyor

Güncelleme Tarihi:

İşsiz profesörler ödev yaparak para kazanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2014 15:09

Üniversite öğrencilerinin yapmaları gereken birçok ödevleri, projeleri oluyor. Geniş araştırmalar gerektiren bu tür yazılar öğrenciler tarafından pek sevilmiyor. Ya sıkıla sıkıla istemeden bu işleri yapıyorlar ya da başka birine yaptırıyorlar. Hatta, ödevlerini yaptırdıkları kişi bir profesör bile olabiliyor. Bu sayede yüksek not alabiliyorlar.

Haberin Devamı

İşsiz Profesörler (Unemployed Professors) ödev konusunda isteksiz öğrencileri profesörlerle buluşturuyor. 2011 yılında açılan site, ödevler için bir kara borsa hizmeti olarak sunuldu. Bu sistem tabii ki yıllardır vardı ama artık bir internet sitesi üzerinden olunca, uygulaması, tarafların birbirini bulması ve iletişim artık çok daha kolay. Ayrıca maaşı konusunda sıkıntı yaşayan akademisyenler için de bir ek gelir. Site tarafından istihdam edilen ilk profesör T.G. “Bunaltıcı, sıcak yaz günlerinde talepler çok yüksek oluyor” diyor. T.G., şimdiye kadar yapılan 13 bin projenin 700’ünü yapmış.
Olay şöyle işliyor: Öğrenciler ücretsiz bir hesap açıyor ve yapmaları gereken ödevin, yazmaları gereken makalenin uzunluğu ve ne zamana kadar olacağını belirtiyor. Proje detayları belli olduktan sonra ilgili alandaki profesörler tekliflerini veriyor. İdeal teklif geldiğinde öğrenci de profesörün hesabına parayı gönderiyor. İşlem bu kadar basit.

Asıl problem eğitim sistemi

Siteyi denemek isteyen Mike Fenn, üye olup makale bilgilerini girmiş ve 7 profesörden teklif almış. Profesörlerin geçmişlerine bakmış ve tecrübeleri ve geçmişi en uygun olanı seçmiş. Fenn’in bu profesörü seçmesinde bir başka etken de şimdiye kadar kaç ödev yaptığı olmuş. 1 haftadan kısa bir sürede ödev hazırlanmış ve gönderilmiş. 5 sayfalık ödev için de 130 dolar ödemiş.
Durum öğrencilerin lehine de olsa akademisyenler tedirgin. Bu tarz sitelerin ve uygulamaların öğrencileri tembelliğe iteceğini düşünen Temple Üniversitesi’nden Micki Hernandez, özellikle parası olanların hiçbir çalışma yapmadan sınıf geçebileceğini söylüyor. Ödevleri yapan başkası olunca öğrencilerin derste anlatılanları pekiştiremeyeceğini belirten Tulane Universitesi’nden Harri Plotnick, ödevlerden yüksek not alsalar bile sınavlarda başarısız olacaklarını söylüyor.

İşsiz Profesörler üyelerinden T.G. ise asıl problemin eğitim sistemi olduğunu söylüyor: “2,5 yıllık hayalet yazarlık görevinden öğrendiklerim, 5 yıllık eğitmenlik hayatımda öğrendiklerimden daha fazla. Lisans eğitimini sürdüren öğrencinin yaşadığı karanlık bir taraf var. Bir yanda zaman baskısı diğer yanda eğitmenin öğrenciden beklentileri... Öğrencinin kapasitesi de yetersizse büyük bir uyumsuzluk yaşanıyor.”
Kaynak: Businessinsider

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!