Türkiye’nin kuşları

KILIÇGAGA, çiğdeci, çöl toygarı, kara iskete, kaya kiraz, gerdanlı dalgıç.

Haberin Devamı

Daha pek çok kuş türü sayabilirim, perşembe akşamı yayınlanan belgeselden.
Perşembe, 20.30, Bugün TV’yi açıyorum. “Gündem Özel” programını izlemek için. Bugün TV’den Tarık Toros, Bugün gazetesinden Erhan Başyurt ve Adem Yavuz Arslan ile Kanaltürk’ten Faruk Mercan’ın her perşembe akşamı yaptıkları tartışma programı.
Program yok, yerine “Türkiye’nin Kuşları” isimli bir belgesel. Neden belgesel, kuşlardan önce yayınlanan Yüksek Seçim Kurulu kararından öğreniyorum.

EŞSİZ KALE

Radyo TV Üst Kurulu (RTÜK), Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuruyor. RTÜK Yasası’na göre, “Yayınlar siyasi partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz”. Harika, bunu tamamlayan YSK kararı var:
“Tarafsızlık, gerçeklik, doğruluk ilkelerine uygun davranmakla yükümlü yazılı ve sözlü medya taraf tutan yayınlar yapmayarak, siyasi partiler arasında fırsat eşitliği sağlamak zorundadır”.
YSK geçen yıl bu kararı veriyor, hele de seçime giderken, tüm TV ve gazeteler tarafsız yayınla bütün partilere fırsat eşitliği tanıyacak. Eşsiz demokrasi, medya tarafsızlık kalesi.

İHLAL VAR

Gelin görün ki, tarafsızlığı sadece Gündem Özel bozuyor. RTÜK uyarıyor, YSK karar veriyor, hem de bağlantı kurarak:
“17 Aralık sürecine bağlı olarak HSYK, emniyette görev değişiklikleri, yargı bağımsızlığı gibi konular sadece AKP icraatını eleştiren tek yanlı görüş şeklinde ele alınmakta, çoksesliliği sağlamak için farklı görüşlere yer vermesi gerekirken, taraf tutar nitelikte görüldüğünden...”
YSK oyçokluğu ile yasanın ihlal edildiği kararıyla “Gündem Özel” programına bir kez durdurma cezası veriyor. “İhlal devam ederse, başka cezalar uygulamak üzere”.
Bugün TV’ye RTÜK’ten bir yazı ve bir CD geliyor. Yazı programın durdurulduğunu bildiriyor, CD TRT yapımı Türkiye’nin Kuşları isimli belgesel.

ALO RTÜK

İçimden haykırmak geliyor, “Ulan yandaş TV’lerin hangisi tarafsız ve çoksesli yayın yapıyor?” Hepsi gün boyu Tayyip Erdoğan’ın attığı her adımı canlı yayınlıyor, tartışma adı altındaki programlarında ilaç için tek bir karşıt görüş yok.
Nerede RTÜK? Yok. “Alo Fatih” varsa, “Alo RTÜK” de var. Ya Yüksek Seçim Kurulu? “Bağımsız yargı organı” değil mi? YSK diğer kanalları görmüyor mu? Bu YSK ile seçimlere gidiyoruz değil mi?

‘FARKLI BAKIŞ’

YSK’nın cezası çok açık, “Gündem Özel 17 Aralık sürecini” sorguluyor, yolsuzluk iddialarını ve devamını, o halde suçlu.
Gündem Özel Milliyet’te son dokuz ayını içeren, günümüz medyasına üzerine nefis bir kitap yazan Derya Sazak’ı konuk alarak, önceki akşam Kanaltürk’te “Farklı Bakış” diye bir programda tartışmayı sürdürüyor.
Ya kuşlar? Onlar “Alo RTÜK’e” ve YSK’ya doğru uçuyor.

Haberin Devamı


Başkan babanın 28 Şubat’ı

Haberin Devamı

28 Şubat 1997: “İrtica en büyük tehdit”. 28 Şubat 2014: “Cemaat en büyük tehdit”.
28 Şubat 1997: “Yeşil sermayeyi ezmek gerek”. 28 Şubat 2014: “Büyük sermaye taraf olmazsa, bertaraf olur”.
28 Şubat 1997: “Gazete manşetlerini generaller atıyor”. 28 Şubat 2014: “Manşetler Alo Fatih’ten”.
28 Şubat 1997: “Şu, şu, şu gazetecileri işten atın”. 28 Şubat 2014: “Çok sayıda gazeteci işten atılıyor, hapis yatıyor, basın özgürlüğünde Türkiye dünyada elli beş sıra geriye gidiyor”.
28 Şubat 1997: “Görev yeri değiştirilen savcı, yargıç, polis yok”. 28 Şubat 2014: “Yüzlerce savcı, yargıç, polis ve hatta TÜBİTAK görevlileri yer değiştiriyor”.
28 Şubat 1997: “28 Şubat postmodern darbe bin yıl sürer”. 28 Şubat 2014, bakınız 1997.

Yazarın Tüm Yazıları