Rusya yavaş yavaş Ukrayna'ya giriyor

Güncelleme Tarihi:

Rusya yavaş yavaş Ukraynaya giriyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2014 14:13

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Simferopol-Sivastopol yolunun yaklaşık 40’ıncı kilometresinde, Simferopol yönünde hareket eden dokuz Rus zıhlı aracı ve Rus askerlerini taşıyan iki otobüs görüldü.

Haberin Devamı

Bölgeden bildiren AA muhabiri, zırhlı araçların şu anda Simferopol yolu üzerinde beklediğini bildirdi.

Yolun kontrolü ise Rusya yanlısı kamuflajlı, kimliği belirsiz kişiler tarafından sağlanıyor.

Rusya yavaş yavaş Ukraynaya giriyor

RUS HELİKOPTERLERİ UKRAYNA HAVA SAHASINDA
Bu arada Ukrayna Sınır Koruma Birlikleri'nden yapılan açıklamada, öğlen saatlerinde 10'dan fazla Rus askeri helikopterinin iki ülke arasındaki anlaşmayı ihlal ederek ülkeye giriş yaptığı belirtildi.

Birlikten yapılan açıklamada, Rusya Karadeniz Donanması'nın bugün üç Rus askeri helikopterin ülkeye giriş yapacağı yönündeki bilgilendirmesi çerçevesinde sağlanan anlaşmanın ihlal edildiği duyuruldu.

Haberin Devamı

Açıklamada, Rusya'nın Karadeniz filosunun bir bölümünün bulunduğu liman kenti Sivastopol'da da Rus askerlerinin Ukraynalı sınır koruma birliklerinin geçişine izin vermediği belirtildi.

Rusya yavaş yavaş Ukraynaya giriyor
HAVALİMANI ELE GEÇİRİLDİ, TÜRK UÇAĞI GERİ DÖNDÜ

Rusya daha önce Sivastopol yakınlarındaki bir askeri havaalanı ile Kırım'ın başkenti Simferopol'daki "Belbek" havalimanının ele geçirilmesinde rolü olduğu yönündeki açıklamaları yalanlamıştı.

DAVUTOĞLU KİEV’E GİDİYOR
Bulgaristan ziyaretini sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Twitter hesabından Kiev’e gideceğini duyurdu. Davutoğlu, “UKRAYNA'daki gelişmelerle ilgili muhataplarımla görüşmek için programımı değiştirerek bu akşam Kiev'e gidiyorum” yazdı.

Gazetecilere açıklamada da bulunan Davutoğlu, bu sabah Ukrayna'nın yeni dışişleri bakanıyla bir telefon görüşmesi yaptığını ve bugün Bulgaristan'ın Şumlu kentini ziyaretinin ardından Ukrayna'ya geçeceğini belirtti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Davutoğlu, "Yarın Ukrayna'ya resmi ziyarette bulunacağım. İlgili tüm taraflarla görüşmeler gerçekleştireceğiz. Tabii Kırım'daki gelişmeleri özellikle yakından takip ediyoruz. Ukrayna Dışişleri Bakanı dışında Polonya Dışişleri Bakanı'yla da kendi talebi üzerine bir görüşmemiz oldu. Bütün ilgili ülkelerle yakın temas halindeyiz. Gerektiğinde muhataplarımla telefon görüşmeleri de yapacağım" diye konuştu.

Haberin Devamı

"KIRIM" MESAJI
Temaslarında Kırım'a dair ne gibi mesajlar verdiğinin sorulması üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

"Ukrayna, Avrasya'da istikrar anlamında en önemli ülkelerden, bizim de dost ve müttefik komşumuz olan bir ülke. Ukrayna içinde de Kırım, hem stratejik konumu itibariyle hem de çok etnikli, çok dinli yapısıyla özel öneme sahip. Ukrayna'da barış olmadan, istikrar olmadan Avrasya'da olması güç. Kırım'da olmadan da Ukrayna ve Karadeniz'de istikrar çok güç. O bakımdan, Kırım'daki gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz."

Kırım Tatarlarının durumuna da değinen Davutoğlu, Türkiye'nin Kırım'daki Tatar ve Türk soydaşlarla yakın temas halinde olduğunu vurgulayarak, "Ümit ederiz ki, Kırım'da değişik etnik ve dini geçmişe sahip olan bütün Kırımlılar barış içinde şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da yaşarlar" dedi.

Haberin Devamı

Son 20 sene içinde Kırım'ın bu anlamda çok önemli bir gelişme kaydettiğine dikkati çeken Davutoğlu, şunları söyledi: "Kırım, Karadeniz'de de Ukrayna'nın Türkiye'ye açılan bir kapısı. Türkiye ve Rusya'yla ilişkilerde çok önemli konuma sahip bir bölge. O bakımdan, Kırım'ın Ukrayna toprak bütünlüğü içinde ve özerkliğini de koruyarak barış içinde bir çözüme ulaşması bütün taraflar, komşu ülkeler ve başta Ukrayna için son derece önemlidir. Gece gündüz gelişmeleri takip ediyoruz ve gereken her türlü çalışmayı yapıyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!