Teknik direktörlerin görev süreleri

Güncelleme Tarihi:

Teknik direktörlerin görev süreleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2014 15:09

Spor Toto Süper Lig'de görev yapan teknik direktörlerin ortalama görev süresi 7 ay olarak dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

Türkiye Futbol Federasyonu'nun resmi yayın organlarından Tam Saha dergisinde yer alan araştırmaya göre, Süper Lig'deki 18 takımdan sadece ikisinin teknik direktörleri bir yıldan daha uzun süre ekiplerinin başındayken, ligdeki teknik adamların ortalama görev süresi sadece 7 ay.

Avrupa'nın büyük liglerinde Türkiye'ye en yakın olanları 12 aylık ortalamayla La Liga ve 13,7 aylık ortalamayla Serie A. Bu sezon başında Sir Alex Ferguson'ın teknik direktörlüğü bırakmasıyla birçok taşın yerinden oynadığı Premier Lig buna rağmen teknik adam ömründe 21,5 aylık ortalamaya sahip. İlk sırada ise 22,5 aylık ortalamayla Bundesliga yer alıyor. Almanlar, kulüp takımlarındaki teknik adam istikrarını milli takımlarında da fazlasıyla koruyor.

Süper Lig'deki teknik adamlar ve görev süreleri şu şekilde:

Akhisar Belediyespor Hamza Hamzaoğlu 2 yıl, 11 ay
Kasımpaşa Shota Arveladze 1 yıl, 4 ay
Sivasspor Roberto Carlos 9 ay
Fenerbahçe Ersun Yanal 8 ay
Beşiktaş Slaven Bilic 8 ay
Eskişehirspor Ertuğrul Sağlam 8 ay
Medical Park Antalyaspor Samet Aybaba 8 ay
Kardemir Karabükspor Tolunay Kafkas 7 ay
Bursaspor Christoph Daum 6 ay
Galatasaray Roberto Mancini 5 ay
Gençlerbirliği Mehmet Özdilek 4 ay
Elazığspor Okan Buruk 4 ay
Gaziantepsor Sergen Yalçın 3 ay
Kayseri Erciyesspor Hikmet Karaman 3 ay
Torku Konyaspor Mesut Bakkal 2 ay
Kayserispor Domingos Paciencia 1 ay
Trabzonspor Hami Mandıralı 15 gün
Çaykur Rizespor Uğur Tütüneker 15 gün

En istikrarlısı Bundesliga

Son yılların yükselen değeri Bundesliga, teknik adamlara tanıdığı süre anlamında diğer liglerin bir adım önünde yer alıyor.

Almanya Birinci Ligi'nde 2013-2014 sezonu devam ederken takımlarının başında bir yılı aşkın görev yapan 9 teknik adam bulunuyor. Bu 9 ismin 6'sı, iki sezondan fazla takımlarının başında görevine devam ediyor. Bu bağlamda Eintracht Braunschweig'in başında 5 yıl, 9 aydır yer alan Tortsten Lieberknecht, diğer meslektaşlarının önünde. Borussia Dortmund'un teknik direktörü Jurgen Klopp ise 1 ay farkla 5 yıl, 8 aylık mevcut görev süresiyle ikinci sırada.

İngiltere'de dengeler değişti

Uzun yıllar aynı takımı çalıştıran menajerleriyle ünlü İngiltere Premier Lig'de 7 takım, antrenörleriyle en az 2 sezondur çalışıyor.

Geçen sene Sir Alex Ferguson'ın 27 yıl çalıştırdığı Manchester'ın kırmızı yakasından emekli olmasının ardından mevcut düzen bir nebze de olsa sarsıldı. Çünkü 11 yıldır Everton'ın başında olan David Moyes, United'ın başına geçerken, 4 yıldır Wigan'ın başında olan Roberto Martinez de Everton'ın yolunu tuttu.

Mevcut menajerler arasında Arsene Wenger, 17 yıl, 5 aydır Arsenal'daki görevini sürdürüyor ve bu konuda zirvedeki yeri oldukça sağlam. Fransız menajerin en yakın takipçisi Newcastle United'ın başında 3 yıl, 2 aydır görev yapan Alan Pardew. Premier Lig'de şu ana dek 7 takım menajerleriyle yollarını ayırıp yeni isimlerle anlaştı.

İspanya'da ortalama 12 ay

İspanya La Liga'daki 20 takımın 9'u antrenörleriyle 1 yılı aşkın bir süredir çalışmaya devam ediyor.

Getafe'nin başındaki Luis Garcia Plaza ve Atletico Madrid'in teknik direktörü Diego Simeone'yi çıkarırsak La Liga'daki bütün takımların antrenörlerine biçtiği süre yaklaşık 2 sezon civarında. Genel ortalama ise 12 ayla sınırlı.

Real Madrid ve Barcelona'nın sezon başında yeni isimlerle anlaşmasına karşın diğer İspanyol ekiplerine oranla antrenörlerine daha fazla tahammül ettikleri gözlemleniyor. Luis Garcia Plaza 3 yıl, 1 aydır Getafe'yi çalıştırıyor ve en uzun süre takımının başında kalan isim. Öte yandan Valencia, Osasuna ve Real Betis sezon devam ederken antrenörleriyle yollarını ayırdı. İspanya'da bu sezon en büyük teknik direktör istikrarsızlığı yaşayan kulüplerin başında Real Betis yer alıyor. Bu sezon Pepe Mel ve Juan Carlos Garrido'nun görev yaptığı Real Betis'in başında Arjantinli Gabriel Calderon bulunuyor.

İtalya'nın birincisi Atalanta

İtalya Serie A'da görev yapan 20 teknik adamın 7'si 1 yıldan fazladır takımının başında görevine devam ediyor.

Atalanta'nın tecrübeli teknik adamı Stefano Colantuono, 4 yıl, 1 aylık görev süresiyle "Çizme"de en uzun süredir görevine devam eden antrenör konumunda. Udinese'nin antrenörü Francesco Guidolin ise 3 yıl, 8 ayla Colantuono'nun hemen ardından geliyor. Uzun süredir takımlarıyla çalışan teknik direktörlere rağmen İtalya'da 9 takım sezon devam ederken antrenörlerinin görevine son verdi. Bu ekipler arasında Catania ve Livorno 2013-2014 sezonunda bu değişimi iki kez tekrarladı.

Milli takımlarda da Almanya zirvede

Almanya Milli Takımı'nda 1908 senesinden beri görev yapan teknik adamların sayısı 10 olarak dikkati çekiyor.

1923 yılından bu yana resmi müsabakalara çıkan Türkiye Milli Takımı'nın değiştirdiği teknik adam sayısı ise 52. Bu 52 ismin 44'ü farklı futbol adamları. Diğer yandan Almanların sorumluluğunu üstlenen teknik adamların hiçbiri ikinci kez göreve gelmedi.

1946'dan beri İngilizlerin başına geçen teknik adam sayısı ise 17. İngilizler de Almanlar gibi tekrara düşmek yerine 17 farklı isimle anlaştı. İtalyanlar ise 1910'dan bu yana 29 kez antrenörlük koltuğunda değişikliğe gitti. Bu 29 ismin 19'u farklı teknik adamlar. 1920'den beri resmi müsabakalara çıkan İspanya Milli Takımı ise bu konuda Türkiye'ye en yakın ülke olarak dikkati çekiyor. 50 kez teknik adam değiştiren İspanyollarda, 50 ismin tamamı farklı teknik adamlardan oluşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!