Onay verildi çalışmalar başladı

Güncelleme Tarihi:

Onay verildi çalışmalar başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2014 01:40

İZMİR Büyükşehir Belediyesi tarafından Kadifekale'de yapılacak Ege Medeniyetleri Kültür ve Sanat Merkezi'nin imar planı, İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Müze, sergi alanları ve kültürel tesisler ile açık-kapalı otoparkların yer alacağı alanda tespit ve ölçüm çalışmaları başladı. Projenin tamamlanmasıyla, bölgedeki turizm varlığının ciddi olarak hareketlenmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kente kazandıracağı Kadifekale'deki Ege Medeniyetleri Kültür ve Sanat Merkezi imar planı revizyonu, İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nca onaylandı. Konunun imar programına alınabilmesi için Aralık 2013'teki Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde karar alan Büyükşehir Belediyesi, böylece kent kültür ve turizmi açısından önemli bir adım atmış oldu. Planın onaylanması ve yasal prosedürün tamamlanmasıyla birlikte, alanda kamulaştırma öncesi tespit çalışmaları ile bölgedeki parsel sayıları ve durumlarını ortaya çıkaracak ölçümlerin başlatıldığı bildirildi.

Yapının Agora ile Kadifekale arasında belirlenen 25 bin metrekarelik bir alanda, turizm potansiyeli yüksek arkeolojik sit alanlarının yakınında konumlanacak olmasının, ziyaretçi sayısını da fark edilir derece artıracağı düşünülüyor.

Haberin Devamı

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Bölgenin arkeolojik sit alanı olması nedeniyle, Büyükşehir Belediyesi tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne (DAUM) arkeo-jeofizik araştırmaları yaptırıldı. Hassas ölçümler sonucunda, alanda yapılacak inşaatın zarar vereceği herhangi bir yeraltı kültür katmanının olmadığı anlaşıldı. Ardından başlatılan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı revizyon çalışmaları tamamlandı ve Büyükşehir Meclisi'nin 2013 Nisan ayındaki toplantısında alanın "kültürel tesis" kararı onaylandı.

Plan revizyonuna göre, 25 bin metrekarelik alan kültürel tesis, 1600 metrekarelik alan ise dini tesis alanı olarak hizmet verecek. Kültürel tesis alanında, özel projeye göre uygulama yapılmak üzere; müze, sergi alanları, benzeri kültürel tesisler ile buna hizmet eden ticari kullanımlar ve açık-kapalı otoparklar yer alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!