Kıbrıs’ta üzüm yeme vakti

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs’ta üzüm yeme vakti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2014 01:29

Atina ile Kıbrıslı Türkler arasında 55 yıl, Ankara ile Kıbrıslı Rumlar arasında da 52 yıl kopuk olan diyalog dün eşzamanlı görüşmelerle yeniden başladı.

Haberin Devamı

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun müzakerecisi Kudret Özersay Atina’da, Kıbrıs Rum kesiminin temsilcisi Andreas Mavroyannis ise Ankara’da çözümü konuştu.

Kıbrıs’ta 55 yıllık çözümsüzlük sürecini sona erdirebilecek tarihi bir adım dün atıldı. Adadaki tarafların iki garantör devletle uzun süredir planlanan çapraz görüşmeleri dün yapıldı. Eylül ayında New York’taki BM zirvesi sırasında yaptıkları görüşmede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un üzerinde mutabık kaldıkları, “Adadaki temsilcilerin garantör ülkelere çapraz ziyarette bulunması” kararı dün yerine getirildi. KKTC Özel Temsilcisi Kudret Özersay, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Anastassis Mitsialis’le, Rum Kesimi Özel Temsilcisi Mavroyannis de Sinirlioğlu ile eş zamanlı bir araya geldi. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun müzakerecisi Kudret Özersay Atina’da Yunan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Anastassis Mitsialis, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in müzakerecisi Andreas Mavroyannis de Ankara’da Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile ilk kez yüz yüze görüştüler. Böylece Atina ile Kıbrıslı Türkler arasında 55 yıl, Ankara ile Kıbrıslı Rumlar arasında da 52 yıl kopuk olan diyalog dün eşzamanlı görüşmelerle yeniden başlamış oldu. Atina’yı en son 1959 yılında “Kıbrıs Türk toplumu lideri” sıfatıyla KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ziyaret etmişti.
Kudred Özersay, Mitsialis ile 5 saat süren görüşmelerde Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili vizyonlarını detaylı bir şekilde anlattı ve Yunanistan’dan AB Dönem Başkanı sıfatıyla Kıbrıs konusunda girişimler üstlenmesini istedi.

Haberin Devamı

GEÇ BİLE KALINDI

Özersay, görüşmeden önce twitter hesabından “Bağcıyı dövmeye değil üzüm yemeğe geldik” mesajını yolladı. Özensay, görüşmenin ardından “Yapılan toplantı tarihidir. Birtakım önyargılar hep oldu. Bu diyalogun başlamasında aslında geç bile kalındı” diye konuştu. Özersay, tarih vermemekle birlikte “çapraz müzakerelerin” devam edeceğini, bu arada Mavroyanis ile de telefon görüşmesi yapacağını kaydetti. Yunan Dışişleri Bakanlığı görüşme hakkında bir açıklama yapmazken Genel Sekreter Mitsiolas “Olumlu geçti” demekle yetindi.
Kıbrıs Rum kesiminin müzakerecisi Andreas Mavroyannis, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Ankara’da yaklaşık 3 saat görüştü. Görüşmede taraflar, sorunun çözümü konusundaki tutumlarını yüz yüze paylaşma imkanı bulurken, asıl hedef “Psikolojik eşiğin aşılması ve diyaloğun başlaması” olarak benimsendi. Dışişleri kaynakları “Olumlu bir görüşme ve başlangıç oldu. Adada iki yıl aradan sonra müzakerelerin yeniden başlaması tarihi bir fırsat.1963’ten beri ilk kez böyle bir görüşme gerçekleşiyor.
Çözüm sürecine Türkiye’nin desteği tam” diye konuştu. Dışişleri yeni görüşmelerin yapılacağını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!