Sarraf’ın sürdürdüğü iddia edilen emniyet müdürü beraat etti

Güncelleme Tarihi:

Sarraf’ın sürdürdüğü iddia edilen emniyet müdürü beraat etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2014 11:31

Emniyet Müdürü Orhan İnce, görevi nedeniyle evrakta sahtecilik suçlamasıyla yargılandığı davada ilk celsede beraat etti. İnce’nin ismi son olarak yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda gündeme gelmişti. Rıza Sarraf’ın, Fatih İlçe Emniyet Müdürü olarak görev yaptığı dönemde İnce’nin takibinden kurtulmak için eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’e şikayet ettiği ve rüşvetle tayini çıkarıldığı ileri sürülmüştü.

Haberin Devamı

İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına sanıklar Orhan İnce ve Vedat Çalışkan ile avukatları katıldı. Orhan İnce’nin Fatih Emniyet Müdür Yardımcılığı görevi yaptığı sırada bir pırlanta hırsızlığı olayında resmi belgede sahtecilik yaptığı gerekçesiyle yargılandığı davada beraat etti.

Davaya konu olayda iddiaya göre, kuyumcu D.Ö. 22 Ocak 2013’te kendisine ait yaklaşık 300 bin lira değerindeki 3 adet pırlanta taşı satmak için Vedat Çalışkan'a götürdü. Çalışkan da taşları satması için Z.U.’ya gönderdi. Fakat Z.U. bu pırlantalardan ikisinin kendisinin olduğunu iddia ederek el koydu. Bunun üzerine D.Ö. Beyazıt Polis Karakolu’na giderek Çalışkan ve Z.U. hakkında suç duyurusunda bulundu. Şikayeti üzerine Z.U. ve Çalışkan., 25 Ocak 2013 günü Beyazıt Polis Merkezi’ne çağrılarak ifadeleri alındı. Ayrıca Z.U.’nun D. Ö.'ye iade etmediği iki adet pırlantaya da el konuldu.

Haberin Devamı

Orhan İnce'nin avukatı: Müvekkilim, tayin nedenini emniyette öğrendi

Fatih İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Orhan İnce, 26 Ocak 2013 Cumartesi günü, Vedat Çalışkan ile birlikte Beyazıt Polis Merkezi’ne gitti. Çalışkan, bir gün önce verdiği ifadeyi değiştirmek istediğini söyledi. Bunun üzerine Çalışkan’ın yeni ifadesi dosyaya kondu. Ancak işlemi yapan polis memuru dosyaya bu değişikliği anlatan bir de not bıraktı. Bu not üzerine Pazartesi günü ilk ifadeyi alan polis memurları, durumu karakol amirine bildirdi. Konu savcılığa iletildi. İnce, 12 Haziran 2013 tarihinde Zonguldak’a atandı. Soruşturma sonucunda İnce ile Çalışkan hakkında 6 Kasım 2013 tarihinde iddianame hazırlandı.

Davanın bugünkü duruşmasında Çalışkan, karakolda ifade verdikten sonra eve gittiğini, verdiği ifadeden rahatsızlık duyması üzerine yeni bir ifade yazdığını belirtti. Ertesi gün karakola giderek ifadesinin değiştirilmesini istediğini söyledi. Sanık İnce de şüpheli olarak ifadesi alınan bir kişinin böyle bir istekte bulunması üzerine talimat vererek ifadesinin değiştirilmesini sağladığını kaydetti. Her iki sanık da suçlamaları reddetti.

Mahkeme, bir şüphelinin ifadesini değiştirme hakkı bulunduğuna, İnce'nin de görevi sebebiyle bu konuda talimat verme yetkisi olduğuna hükmetti. İddia edilen suç unsurunun oluşmadığı belirtilerek Orhan İnce ile Vedat Çalışkan'ın beraatine karar verildi.

Haberin Devamı

İnce’nin adı son olarak 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sırasında gündeme geldi. Soruşturmada tutuklanan işadamı Rıza Sarraf’ın İnce’nin takibinden kurtulmak için eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’e şikayet ettiği belirtildi. Ardından Orhan İnce önce Osmaniye’ye, daha sonra Zonguldak’a tayin edildi. Sarraf’ın, bunun için 400 bin dolar rüşvet, meslekten atılması için ise 3 milyon dolar daha verdiği, bu işlem için İnce hakkında suç duyurusunda da bulunduğu öne sürüldü.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!