Uçar'dan "uçuran" proje

Güncelleme Tarihi:

Uçardan uçuran proje
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2014 16:06

Motosiklet Federasyonu Başkanı Bekir Yunus Uçar, motosiklet kullanımını yaygınlaştırmak için ödüllü bir yarışma düzenlediklerini ve en iyi projeyi üretene 10 bin lira ödül vereceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Uçar, yaptığı açıklamada, Türkiye'de motosiklet kullanımını artırmayı hedeflediklerini belirterek, "Göreve geldiğimiz günden beri en büyük amacımız bu sporun bilinirliğini ve motosiklet kullanımını artırmak. Çalışmalarımız sırasında böyle bir yarışma fikri doğdu ve hemen hayata geçirdik" dedi.

Yarışmaya camia içinden ya da dışından herkesin katılabileceğini dile getiren Uçar, "En iyi projenin sahibine 10 bin lira ödül vereceğiz. Eğer gerçekten uygun bir proje olursa üst makamlara kadar gidip projenin uygulanması için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

"Kullanmayanların, kullananlara bakış açısı kan kaybı gibi"

"Motosiklet, çevre ve hava kirliliği, ulaşım sorunları, görüntü ve ses kirliliği gibi birçok problemin çözümü aslında" diye konuşan Uçar, şöyle devam etti:

"10 milyon nüfuslu Yunanistan'da 3-4 milyon motosiklet kullanıcısı var. 75-80 milyonluk ülkemizde ise kayıtlı rakam 2-2,5 milyona kadar düşüyor. Herkes için daha yaşanabilir bir trafik ortamı istiyorsak motosiklet kullanımını artırmalıyız. Motosiklet kullanımını yaygınlaştırma konusunda en büyük mücadeleyi ise motosiklet kullanmayanlara karşı veriyoruz. Kullanmayanların, kullananlara bakış açısı kan kaybı gibi. Bu algıyı yıkmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu bakış açısı önümüzdeki en büyük engellerden biri."

Motosikletli yaşam ile ilgili hem kullananlara hem de kullanmayanlara yeterli eğitimin verilmediğini anlatan Uçar, "Motosiklet kullananların sanki araba kullanıyormuş gibi dikkatli olması gerekiyor. Trafikteki diğer araçların da motor sürücülerini görmezden gelmemesi ve titiz davranması gerek" şeklinde konuştu.

İnsanların "motora çarpmayı" bilinçaltında "az hasarlı" olarak kodladığını kaydeden Uçar, şunları söyledi:

"İnsanlar bunun hayati risk taşıdığının fakında değil. Bir motora çarptığınızda aracınız çok az hasar alabilir ama motorun sürücüsü ölüme kadar giden zararlar görebilir. Oysa biz hep hayati riski değil maddi riski hesaplıyoruz. Trafikteki insanların, o motorun üstünde sanki babası, kardeşi, eşi varmış gibi davranması gerekiyor. Daha titiz olunmalı."

"Fast food taşıyanlar"

Trafikte motosikletle fast food taşıyan, parça başı komisyon alanların çok dikkatsiz davrandığına dikkati çeken Uçar, "O kadar dikkatsiz kullanıyorlar ki bizim düzeltmeye çalıştığımız algıyı yerle bir ediyorlar" dedi.

Bu tür dağıtıcılar gibi otobanlarda yarışanların da insanları bu kültürden soğuttuğunu anlatan Bekir Yunus Uçar, tüm bunların karşısında olduklarını ve sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Ehliyet kurslarında motor kullananlara karşı nasıl davranılması gerektiğiyle ilgili eğitim verilmesi gerektiğini vurgulayan Uçar, "Kurslara bu bilgilerin konması için çalışma yapacağız. Ayrıca bazı firmalarla anlaşıp, satışı yapılan otomobillerin torpido gözlerine bilgilendirme kitapçıkları konmasını sağlamak istiyoruz. Bu kitapçıklarda motosiklet kullanan insanların trafikte karşılaştıkları sorunlardan örnekler olacak. Tabii bunlar için sponsor desteğine ihtiyacımız var" diye konuştu.

Kilis'te yapılacak pist

Motosiklet sporunun yaygınlaştırılmasında tesisleşmenin önemine de değinen Bekir Yunus Uçar, Kilis Belediyesi'nin koordinasyonuyla Kilis Valiliği, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile kentte motosiklet pisti yapılacağını söyledi.

Kilis'e geçen hafta yaptığı ziyaretten bahseden Uçar, "Asbaşkanımız Ogün Baysan ve yönetim kurulu üyemiz Mahmut Nedim Akülke ile birlikte Kilis'te incelemelerde bulunduk. Belediye başkanı Abdi Bulut'u ziyaret ettik. Pistin yapımı için emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu. Pist, motokros, drag ve motosiklet eğitim alanlarının de yer aldığı bir kompleks yapmayı planladıklarını anlatan Uçar, "Bu pistin çok faydalı olacağına inanıyoruz. Ne kadar çok tesis o kadar çok sporcu. Kilisli gençlere eğitim verilecek. Böylece sporun yanı sıra bilinçli motor kullanımıyla kazaların da en aza indirilmesini sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

"Pist projemiz Kilisli gençleri Avrupa'ya taşıyacak" diyen Uçar, "Kilisli gençlerin rüyası gerçek olacak. Kilis Belediyemizin tahsis ettiği yere Türkiye'nin en güzel yarış pistini inşa edeceğiz" şeklinde konuştu.

Yarışma koşulları

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki üniversiteler ile liselerde öğrenim görenlerin de katılabileceği 10 bin lira ödüllü "Motosikletli Yaşamı Tanıtma ve Yaygınlaştırma" konulu proje yarışması için başvurular, 30 Nisan'da sona erecek.

Yarışmaya, bireysel olarak ya da en fazla 4 kişiden oluşan bir ekiple katılım mümkün olacak. Katılımcılar en fazla 3 proje ile başvuru yapabilecek. Proje konularında herhangi bir kısıtlama olmayacak. Yarışmaya katılan projelerde, özgünlük ve daha önce başka bir yerde yayınlanmamış ya da başka bir yarışmada ödül almamış şartı aranacak.

BAKMADAN GEÇME!