Ukrayna bugün hükümeti seçiyor

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna bugün hükümeti seçiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2014 10:00

Bir haftadan beri hükümetsiz yaşayan Ukrayna, bugünkü parlamento oturumunda yeni kabineyi seçecek. Dün gece yeni Başbakan ve hükümete girecek bakan adayları isimleri Maidan kürsüsünden okunarak ilk önce direnişten vize alınmış oldu.

Haberin Devamı

Maidan’da yapılan oylamada en büyük tartışmayı beklendiği gibi başbakanın kimin olacağı yarattı. Yuliya Timoşenko’nun lideri olduğu “Batkovşina” (Vatan) partisi Başkanı Arseniy Yatsenyuk bu göreve aday gösterildiği ilan edildiğinde meydandan çelişkili tepkiler geldi.

Yaklaşık 100 bin kişinin toplandığı meydanda bir grup Yatsenyuk adaylığını alkışlarken, başka bir gruptan “Alnına kurşun”, “Bir çeteyi devirdik, diğerini başa getiriyorsunuz” gibi haykırışlar duyuldu.

Sonuçta yine de Yatsenyuk’un parlamentoya Başbakan adayı gösterilmesi karara bağlandı.

Dün gece Maidan’da yeni Ukrayna hükümet kabinesine girecek bakan adayları listesi şu şekilde açıklandı:

İçişleri Bakanlığı başına şu anda geçici olarak yine bu görevi yürüten Arsen Avakov getirilecek. Maliye Bakanı görevine 2001-2002 yılları arasında Ekonomi Bakanı görevini yürütmüş Aleksander Şlapak aday gösterildi.
Dışişleri Bakanı görevine kadrolu diplomat Andrey Deşitsa gösterildi. Deşitsa eski hükümette Dışişleri Basın Merkezi yöneticisiydi.
Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanlığına yine ana muhalefet Vatan partisinden Andrel Parubiy aday gösterildi.
Avrupa ile ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı görevine Boris Tarasyuk aday gösterildi. Tarasyuk Viktor Yuşçenko iktidarı döneminde bir süre Dışişleri Bakanıydı.
Sosyal konulardan sorumlu Başbakan Yardımcısı görevine doktor Olga Bogomolets gösterildi. Bogomolets, Maidan direnişi sırasında gönüllü doktor gurubunun başında duruyordu.
Ukrayna Başbakanı yanında bölgeler politikalarından sorumlu yardımcı olarak Vinitsa kasabası Belediye Başkanı Vladimir Groysman aday gösterildi.
Üçüncü Başbakan Yarımcısı görevine ise aşırı sağcı “Svoboda” (özgürlük) partisinden Aleksander Siç aday gösterildi.
Yeni kabinede Adalet Bakanı görevine Pavel Petrenko uygun görüldü.
Eğitim Bakanlığının başına geçecek isim ise Sergey Kvit oldu.
Sosyal Yardımlaşma Bakanı koltuğuna Lyudmila Denisova uygun görüldü. Denisova 2007-2010 yılları arasında bu görevde zaten bulunmuştu.
Ukaryna Ekonomi Bakanı görevine ise aşırı sağcı Svoboda partisinden Andrey Mohnik aday gösterildi.
Ukaryna Tarım Bakanı görevine yine Svoboda partisinden Aleksander Mirniy adaylığı ilan edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!