Gençler daha ne desin

Haberin Devamı

Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Seda Kaya’nın TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’ı konuk ettiği akşam yaptığı konuşmayı çok beğenmiştim.
Örneğin Kaya; “Türkiye’de eğitim, yargı, sağlık, tarım, sanayileşme, sosyal güvenlik, dış politika gibi birçok konuda; tutarlı, akılcı, vizyoner, rasyonel ve ortak aklın eseri politikalar oluşturulamadığı için taşlar bir türlü yerine oturmuyor” demişti.
“Vatandaşına güvenmeyen devlet, devletine güvenmeyen vatandaş kısır döngüsü içinde demokrasimiz bocalıyor” diye kaygılarını dile getirmişti.
“Milletvekillerinin kayıtsız şartsız lidere biat etmesinin beklendiği bir sistemde temsili demokrasiden bahsedilemez” diyerek, daha güçlü demokrasi talebini iletmişti.
Geçen gece de; Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Metin Feyzioğlu’nun konuşmasından önce Seda Kaya sahneye çıktı.
Ve not aldığım şu yorumları yaptı.
“Bağımsız yasama, yürütme ve yargı organları birbirleri ile beraber çalışır, fakat görev tanımları ve doğaları gereği bağımsız oldukları için de birbirlerini dengeler ve denetlerler. Hiçbir güç, mutlak ve denetimsiz bir iktidara sahip olamaz.”
“STK’ların da birçoğu bağımsızlığı bir kenara koyun, adeta varlık mücadelesi vermektedir.”
“Hepimizin vicdanını sızlatan uzun tutukluluk süreleri, düzmece delillere dayalı olarak yapıldığı iddia edilen yargılamalar, savunma hakkının kısıtlanması, adil yargılama ve karar vermede çok önemli olan tanıklık olgusunun yanlış ve eksik kullanılması, yasama, yürütme ve yargı erklerinin tek elde toplanmasına yol açacak adımlar, kuvvetler ayrılığı ilkesini zedeleyen ve hepimizi kaygılandıran çok ciddi gelişmelerdir.”

Haberin Devamı

Devam ediyorum.
“Hiç şüphesiz ki, her vatandaş bir gün gerektiği takdirde adil yargılanacağına dair inancı hissetmek ister.”
“İşte bu nedenle, yoksul değirmencinin haksız yere toprağına el koymak isteyen Prusya Kralı II. Frederick’e ‘Berlin’de hakimler var’ diyerek direndiği gibi, bizler de ‘Ankara’da hakimler var’ demek ve adalete inanmak istiyoruz.”
“En gelişmiş demokrasilerde bile halk daha fazla özgürlük talep ediyor. Sağlıklı bir demokrasi bireylerin kendi kişisel hedeflerinin peşinde koştukları bir düzlemde gelişemez. Toplumlar büyük bedeller ödeyerek kazandıkları özgürlüklerini her ne pahasına olursa olsun korumak zorundadırlar.”
“Particiliği hala elli yıl öncesindeki gibi anladığımız için o kritik dönüşümü gerçekleştiremiyoruz. Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Sistemi ile ilgili çağrılara kulak tıkayan partiler demokrasi yolunda ne temsil, ne de katılımcılık anlamında bir arpa boyu yol kat edemiyorlar.”
“Türkiye için yeni bir toplumsal proje gerekiyor. Siyaset oyununun kuralları mutlaka değişmelidir. Aşırı merkeziyetçi ve bürokratik anlayış, devlette yenilenme yollarını kapatmıştır.”

Haberin Devamı

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Metin Feyzioğlu da güzel bir konuşma yaptı. Daha güçlü bir ekonomi, daha özgür bir Türkiye, daha güçlü bir demokrasi için önkoşulun yargı ve adalet olduğunu söyledi, bunu örnekleriyle anlattı. Feyzioğlu’na katıldığım çok konu oldu.
Ama şunu söylemeyim ki; genç iş insanları adına konuşan ve onların taleplerini aktaran Seda Kaya’nın bu konuşmalarını siyasilerin alıp, tekrar tekrar okumaları gerekir.
Çünkü içinde çok güçlü mesajlar bulunuyor.
Gençlerin talebi çok net...
“Bizler kadını ve erkeği ile çağdaş, laik ve demokratik Cumhuriyet değerlerini benimsemiş genç iş insanları olarak demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla olması gerektiği gibi işlediği, bireyin hak ve özgürlüklerinin anayasal teminat altına alınarak gerçek anlamda korunduğu bir Türkiye’nin özlemini duyuyoruz.”

Yazarın Tüm Yazıları