OSB'lerdeki sanayiciye müjde

Güncelleme Tarihi:

OSBlerdeki sanayiciye müjde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2014 01:23

Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) yapılan negatif ayrımcılık nihayet son buldu. 20 Şubat'ta kabul edilen torba kanun tasarısı ile artık OSB'lerde yapılan bina yatırımları da finansal kiralama (leasing) ile yapılabilecek. İstanbul ve Kocaeli başta olmak üzere 'teminat' bulamadığı için yarım kalan yatırımlar tamamlanacak. Maliyet ucuzlayacak, vadeler uzayacak.

Haberin Devamı

OSBlerdeki sanayiciye müjde

ayalp@hurriyet.com.tr

Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'nda, bu bölgelerdeki taşınmazların alımında ve yapımında finansal kiralama yapılması yasaklanırken; OSB dışındaki yatırımcılara bu olanak tanınıyordu. Böylece planlı sanayileşmenin en önemli unsuru olan OSB'ler bir anlamda cezalandırılırken, yatırımların bölge dışına kaymasına neden oluyordu. OSB'lerin uzun süredir şikayet ettiği bu konu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın önerisi ile torba kanun tasarısına girdi.

20 Şubat'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanun ile artık OSB'lerde alınan taşınmazlar da finansal kiralamaya konu olabilecek. Ancak bunun için OSB yönetiminin uygun görüşü aranacak. Finansal kiracının, bölgenin kuruluş protokolünde katılımcılar için öngörülen nitelikleri sahip olması gerekecek.

Haberin Devamı

ÖDEME SIKINTISI OLURSA!

Kiracı ödeme sıkıntısına düştüğünde, taşınmaz mülkiyeti finansal kiralama şirketine geçecek. Ancak şirket yine 2 yıl içinde bunu bölge protokolündeki şartları taşıyan birine kiralamak ya da satmakla yükümlü olacak.
2 yıl içinde bu şartlarda bir kiralama ya da satış yapılmaz ise OSB yönetimi, finansal kiralama bedeli üzerinden burayı geri alacak.

"ÖNCELİKLE İSTANBUL VE KOCAELİ RAHATLAYACAK"

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) ve Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Tuncay, OSB yönetiminden uygun görüş alınarak, taşınmazların finansal kiralama konusu yapılabileceğini söyledi.

Yatırımlarda en önemli finansman kaynaklarından biri haline gelen leasingin taşınmazlar için uygulanmıyor oluşunun büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayan Tuncay, gecikmeli de olsa bu yanlışın düzeltilmesinden memnun olduklarını belirtti.

İstanbul ve Kocaeli başta olmak üzere çok sayıda yatırımcının finansman sıkıntısı nedeniyle yatırımlarını ertelemek ya da yarım bırakmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Tuncay, "Yapılan değişiklikle gerçek anlamda yatırım yapmak isteyenler bu imkana kavuştular. Kredi zorlukları nedeniyle ertelenen ya da yarım kalan yatırımlar, İstanbul ve Kocaeli başta olmak üzere Türkiye genelinde yapılabilecek. Örneğin firma binaya başladı, yüzde 70 seviyesine geldi finansman bulamadığı için tıkandı. Onlar da bir leasing firmasıyla anlaşabilecekler" dedi.

Haberin Devamı

MALİYET VE VADE AVANTAJ

Firmaların, kredi alırken en büyük sorunlarının teminat olduğunu belirten Tuncay, finansal kiralamanın getirdiği avantajları şöyle anlattı:

"Taşınmaz için kredi alırken, mutlaka onun değeri kadar da teminat bulmak gerekirken; leasingde taşınmazın kendisi teminat kabul ediliyor. Oysa küçük ve orta boy işletmeler hem taşınmaz hem de işletme kredileri için teminat bulmakta ciddi sıkıntı çekiyor; teminat bulamadıkları için de kredi alamıyor.

Ayrıca leasingde her ay fatura kesildiğinden gider gösterilebiliyor. Kredide ise her yılın sonunda amortisman düşülüyor. Yine burada KDV oranı yüzde 1. Sanayicinin kullandığı taşınmaz kredilerinde vade en fazla 36 aya çıkarken; leasingde pazarlık gücüne bağlı olarak 8 ila 10 yılı buluyor" dedi.

Haberin Devamı

TEŞVİKLİ ARSALAR, SÖZLEŞME DIŞI KALACAK

Yasa, 5 ve 6. bölgede Hazine arazisi teşviki kapsamında ücretsiz ya da düşük bedelli verilen arsaları leasing kapsamı dışında tutuyor. Yani teşvikli arsa alan sanayicilerin arsaları, leasing sözleşmesine konu olamayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!