Bloomberg ile baba-oğul Öz’ler

New York’un eski belediye başkanı Michael Bloomberg’le lokantada karşılıklı oturuyoruz.

Haberin Devamı

Eski başkan Türklerden aldığı davet üzerine yardımcıları ve korumalarıyla birlikte gelmiş. Belediye başkanı Türk yemeklerine aşina, ana masa etrafında sürekli dolaşan lokanta sahibine dolma içinde ne olduğu, böreklerin tarifini, ufak köftelerde hangi etin kullanıldığını sormadan yutuyor.
Masalar tam kapasiteyle dolu, gözüm kapı dışında siyah renk takım elbiseli bir adama takılıyor. Tek kulağında mini telsiz, iri kıyım adam milyarder Bloomberg’in koruması olmalı. Parmakları arasında bir sigara, belediye başkanının masasına göz attıktan sonra aceleyle nefes çekiyor. İzmarit boyuna gelmiş sigarayı arkasında saklıyor.
Bloomberg New York’ta lokanta, bar, gece klüblerinde sigara içimini yasaklatmış, dünyanın kalbi diye isimlendirilen şehirde eski Başkan insan haklarını ihlal eleştirileriyle protesto mitinglerinde suçlanmıştı.
Sigara bağımlısı yıllarımda tütün ilişkisi olmayan eş, dost ve yakınlarımdan ‘’Vaz geç şu zehirden, tüm organlarını tehlikeye atıyorsun.’’diye kısaca uyarılar aldım. Oysa sağlıklı yaşamımı ne denli tehlikeye attığımın da farkındaydım. İlk yıllarımda tanıştığım göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mustafa Öz sigara içenlerden bıktığını söylemişti: ‘’Lafını esirgemediği bilinen Prof. Öz bir kez de ‘’Korkutmak istemiyorum ama daha gençsin, önüme sedyeyle getirmelerini istemem.’’diye korkutucu nitelikli ikazda bulunmuştu. Baba Öz’ün ‘’Amerika’nın Doktoru’’diye ün yapan kendisi gibi göğüs cerrahisi hekimi Mehmet Öz bir buluşmamızda sigara tiryakilerini ameliyat etmeyeceğini söylemesi tütün üreticileri sektöründe derin yankılar yapmış, oğul Dr.Öz beyanatını rötuş etmeye zorlanmıştı.
New York Belediye Başkanı sigaraya karşı tutumunu kesinlikle değiştirmeye yanaşmadı. Düzinelerle bar, klüp, eğlence yerleri sigara yasağından iflasa gittiler, Başkan aleyhinde dava açtılar. Bloomberg ‘pes’ etmedi.
Dünyada yılda 1.7 trilyon, dakikada üç milyon sigara içiliyor. Amerika’da gögüs kanserinin bir numaralı nedeni sigara içimi. Yılda 157 bin kişi tütünden can veriyor. Kanser türlerinin sebeb olduğu ölüm miktarı 443 bin. Ülkede sigara tiryakilerinin sayısı 46 milyon. ‘’Kanser Kontrol Cemiyeti ‘’nin düzenlediği ‘’Şimdi Bırak’’ kampanyası ile sigara içenlerin sayısı Bloomberg’ün başkanlığında 2000-2011 yılları arasında yüzde 32.8 arasında azaldı.
Sigaraya ‘’Hayır’’diyenlerden biri de ben oldum. Türk lokantasındaki yemekte Başkana söylediğimde gözlerinin içi parladı.

Yazarın Tüm Yazıları