Zeytinliği atık çöplüğü yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Zeytinliği atık çöplüğü yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2014 01:12

İZMİR-Manisa yolunun, Evka 3-Bornova Mezarlığı arasında bulunan zeytinlik alana atık dökülmeye başlandı.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi’nin de, “8 Nolu Afet Sonrası İlk Toplanma Yeri” olarak belirlediği yere dökülen atıkları hafta sonu yürüyüşünde görndüğünü belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, halk sağlığını tehdit edebileceğini savundu.
Çetin, “Bunların dökümhane atığı olduğunu tahmin ediyoruz. Miktarına bakarsak sadece bir dökümhaneden olmadığını görüyoruz” diye konuştu.
Dökümhane atıklarının tehlikeli miktarda metal ve metal oksit içerdiğini de belirten Çetin, “Ocakta işlenen metalin özelliğine göre bu yığının içinde büyük ihtimalle kadmiyum, kurşun, krom, çinko, vanadyum gibi insan sağlığı için tehlike oluşturacak pek çok metal vardır” dedi.

Zeytinliği atık çöplüğü yaptılar

Haberin Devamı

Tüm İzmir’i etkiler

Atıkların, başta Bornova olmak üzere tüm İzmir’i etkileyebileceğini savunan Çetin, şunları söyledi:
“Bölgede hakim rüzgar İzmir yönünde esiyor. Atıkların hemen altında bir dere var. Dere bu yığının içindeki ağır metalleri yağmur sularıyla e İzmir Körfezi’ne kadar taşıyabilir. Ayrıca çevrede çok sayıda çiftçi de sebze ekiyor. Bir an önce bu atıkların ne olduğu ortaya konmalı, ağır metaller ve radyoaktivite yönünden inceleme yapılmalı ve uygun bir yere taşınmalıdır.”
Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü yetkilileri incelemenin ardından atıkların uygun yere taşınacağını, sorumluların tespit edilip cezalandırılacağını ifade ettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!