Adayların kültür-sanat alanlarındaki vaatleri ne?

BELEDİYE başkan adayları belli oldu.

Haberin Devamı

Hepsi esip gürlüyor.
Genelde herkes kendi yapacaklarından çok rakiplerini eleştirerek zaman harcıyor.
Onların vaatleri arasında merak ettiğim konu şu.
Başkan adayları kentleri, ilçeleri kültür-sanat faaliyetleri açısından geliştirme, yükseltme projelerini hazırladılar mı?
Uzmanlarından, danışmanlarından bir kültür haritası istediler mi?
Belediye hizmetlerinin rutin olanları dışında kültürel yükümlülükler için planları var mı? Bu alandaki vaatlerini öğrenebilir miyiz?
Bırakın yerel yönetim seçimlerini, genel seçimde bile partilerin kültür konusundaki program kitapçığında verilen bilgi, yüzeysel, iki-üç sayfayı geçmeyen kurusıkı tekrarlardan ibaret. Liderler, gerek meydanlarda gerek salonlarda yaptıkları konuşmalarda kentin kültüründen, o kente kültür alanında yapacaklarından söz ettiklerine tanık olmadım.
Bilirsiniz, kültürün, sanatın adının geçmediği konuşmaları dinlemem, çünkü önem taşıdığına inanmam. Ayrıca o konuşmaların içinde kültür, edebiyat, sanat geçse sanırım hakaret unsurundan arınır o konuşmalar, biraz estetik kazanır.
O konuşmalarda vatandaşları öyle geriyorlar, siyasetin hücresine öylesine hapsediyorlar ki, onların da aklına uyanlar yahu bu lider, bu başkan adayı kültürden, sanattan hiç söz etmiyor diyeceklerine, kültürden, sanattan söz eden yazarları dahi siyasetçilerin şartlandırmaları yüzünden, eleştirecek hakkı buluyorlar kendilerinde. Sizi de o dar alana çekmek istiyorlar.
Onlara bir dost uyarısında bulunayım.
Bir ülke, bir kent kültürsüz, sanatsız, edebiyatsız hiçbir yere varamaz!
Sadece vardığını sanır.
Siyasetçileri sadece dinlemeyin, onlara soru sorun, onları eleştirin.
Çıkın karşılarına şöyle deyin: Vaatlerin içinde, genç kuşağın kültürel, sanatsal eğitimine dair bir şeyler söylemediniz, köprülerden, binalardan, yollardan söz ettiniz ama kütüphaneler, müzeler konusunda tek cümle söylemediniz!
Bunlardan söz etmeyenleri dinlememekte haksız mıyım?

***

İSTANBUL övgüleri içinde, metrolardan, köprülerden, kanallardan söz ediliyor. Peki kütüphane yapmaktan, müze açmaktan, konser salonu yapmaktan söz eden birine rastladınız mı?
Kültür Başkenti İstanbul’un projeleriyle, lüzumsuz yerlere harcanan ödenekleriyle nasıl bir fiyasko olduğunu unutmadık!
Şimdi yaşadığım İstanbul’dan söz etmek istiyorum.
Bakın oyumu kime vereceğim?
“Ben İstanbul’a bir kütüphane yaptıracağım. Ben İstanbul’a bir konser salonu yaptıracağım. Ben İstanbul’a bir opera salonu yaptıracağım” diyene oyumu vereceğim.
Ve bir vaatte daha bulunmasını istiyorum.
“İstanbul’a artık AVM ve gökdelen yaptırmayacağım” diyene vereceğim oyumu!
Başkent Ankara’ya bir konser salonu yapıldı mı? Yeni bir kütüphane açıldı mı? Bunlar yapılmadıkça, o kenti yönetenin başarısından söz edemem. İzmir’den başlayarak birçok kent için, kültürel vaatlerde bulunmalarını bekliyorum başkanlardan. Tabii kazandıktan sonra icraata dönmesini bekleyerek... Diğer konular zaten görevleri, onlar için neden teşekkür edeyim kendilerine? Sözünü ettiğim binalar olamadan, hele bir yumru gibi duran AKM hakkında bir karara varılmadan, başkan adaylarını dinlemeyeceğim!

***

BAŞKAN ADAYLARI artık çağlarının gereğini, kültürün önemini idrak etsinler. Bütün siyasetçiler dünyayı dolaştılar, bu sözünü ettiğim yerlerin örneklerini görmediler mi acaba?

Yazarın Tüm Yazıları