Koşmadan kazandılar

Güncelleme Tarihi:

Koşmadan kazandılar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2014 01:13

TİGEM, 3 merkezde atçılık faaliyetlerini hızlandırırken şampiyon aygırlardan da servet kazandı. Anadolu, Karacabey ve Sultansuyu Tarım İşletmeleri’nin gözde 4 damızlık aygırı, tay satışı, sperma satışı ve pirim geliriyle 41.4 milyon lira kazandırdı.

Haberin Devamı

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlI Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyet gösteren 3 işletme şampiyon aygırlardan servet kazandı. Bursa, Eskişehir ve Malatya’da bulunan işletmelerin 4 gözde aygırı TİGEM’e tay satışı, sperma satışı ve pirim gelirinden 41.4 milyon lira para kazandırdı. Bu aygırlar arasında TİGEM’e en çok para kazandıran ise Karacey İşletmesi’ndeki Caş oldu. 1996-2001 yılları arasında 17’si birincilik olmak üzere 39 yarışta önemli başarılan elde eden Caş, bugüne kadar devlete 16.5 milyon lira kazandırdı. Caş’ı 13.6 milyon lira ile Bilgin izledi. Anadolu Tarım İşletmesi’nin en gözde aygırı Altaha ise TİGEM’e 4.3 milyon lira bıraktı. Malatya’daki işletmede ise Berkoş’un kazancı 7 milyon TL oldu. TİGEM, Karacabey İşletmesi’nde kurulan “Aygır Sperması Üretim Laboratuarı” 2012’de 3 şampiyon aygıra (Caş, Ayabakan ve İzbatur) ait 75 doz dondurulmuş spermayı ihraç etti.

TİGEM’e bağlı 3 işletmenin yetiştirdiği safkan Arap atları her yıl yarış ve at severlere açık artırma usulü ile satışa sunuluyor. Bu satışlar “1. Sınıf Koşu Tayı” ve “Elit Tay” satışları olarak ayrı ayrı gerçekleştiriliyor. Her işletmenin 1. Sınıf koşu tayları, yılda bir kez Karacabey tarım İşletmesinde, elit taylar ise yine her işletmenin ayrı ayrı olmak üzere İstanbul Veliefendi Hipodromunda camianın beğenisine sunuluyor. 2013 yılında koşu sahalarındaki atların yüzde 33’ünü TİGEM’in yetiştirdiği atlar oluşturdu. Bu atlar yarış otoritesi tarafından dağıtılan toplam ikramiyenin yüzde 42’ini kazandı.

Haberin Devamı

En çok kazandıran 4 AYGIR

İşletme Aygır Kazancı
Anadolu Tarım Altaha 4.3
Karacabey Tarım Caş 16.5
Karacabey Tarım Bilgin 13.6
Sultansuyu Tarım Berkoş 7
TOPLAM - 41.4

BERKOŞ
SULTANSUYU Tarım İşletmesi’ndeki Berkoş’un yarışlara katılan 94 yavrusundan 64’ü bu yarışları kazandı. Berkoş, TİGEM’e 7 milyon TL kazandırdı.

ALTAHA
ESKİŞEHİR Tarım İşletmesi’ndeki Altaha’nın 35 tayı koşulara katılırken bunlardan 28’i koşu kazandı. Altaha, aygırlık yaptığı sürede TİGEM’e 4,3 milyon TL kazandırdı.

Haberin Devamı

BİLGİN
BURSA Karacabey Tarım İşletmesi’ndeki Bilgin’in koşulara katılan 85 yavrusundan 70’i katıldığı koşuyu kazandı. Bilgin, TİGEM’e 13,6 milyon TL kazandırdı.

Caş
BURSA Karacabey Tarım İşletmesi’ndeki Caş’ın bu güne kadar koşulara katılan 111 yavrusundan 76’sı katıldığı koşuyu kazandı. Caş, TİGEM’e 16.5 milyon TL kazandırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!