Yıldırım’dan sokak çocukları için koruma evi

Güncelleme Tarihi:

Yıldırım’dan sokak çocukları için koruma evi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2014 14:54

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, seçilmesi durumunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'yla birlikte çalışarak “Sokak Çocukları Koruma ve Bakım Evleri” kuracağını söyledi. Yıldırım, "Buralarda gençlerin sağlık, rehabilitasyon ve eğitim gibi temel hizmetleri sağlanacak" dedi.

Haberin Devamı

Ak Parti Genel Merkez Sosyal İşler Başkanlığı tarafından düzenlenen ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar’ın yönettiği “Yetiştirme Yurtlarından Ayrılanlar Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı”nda konuşan Yıldırım, yetiştirme yurtlarında büyümüş gençleri sanatçı, sporcu, işadamı, kamu yöneticisi gibi toplumda bir yeri temsil eden kişiler olarak görmenin kendilerine gurur verdiğini söyledi. Ankara Yetiştirme Yurdundan Ayrılanlar ve Yakınları Sosyal Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyeleri ile yetiştirme yurtlarında büyümüş kamuoyunun tanıdığı Türk Halk Müziği sanatçısı Şükriye Tutkun, Gazeteci-Karikatürist Demirhan Kadıoğlu, Engelli Yüzücü-Ressam Yusuf Akgün, İşadamı Özcan Sümer, Dünya Şampiyonu Halterci Sibel Özkan, Kick-boxçu Mukadder Batır ve halen yetiştirme yurtlarında barınan gençler katıldığı çalıştayda konuşan Yıldırım, "Nerede azim varsa orada çözüm vardır. Eğer azmedersiniz başarırsınız. Zorluklar bazen sizi hayattan koparır, bazen ise özlenen başarıyı getirir. Rahatı erken bulmak iyilik değil kötülüktür. Biz her isteğimizi her an elde edemediğimiz için azmimiz oldu. Başarma heyecanı duyduk. Ancak torunlarıma hediye getirenler oluyor. Hediyeye ulaşınca dönüp gidiyor, bakmıyor. Erken yaşta çocuklar doygunluğa erişiyor, sonra hayatla ilgili azmi, kararlılığı, mücadele hırsı kayboluyor. O yüzden yetiştirme yurdundan gelen arkadaşların hayatı daha iyi anladıklarını düşünüyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Engellilere destek 7 kat arttı
Son 10 yılda devlet ve hükümetin sosyal boyutunun daha da ön plana çıktığını belirten Yıldırım, "Engellilerle ilgili tamamen yeni bir yasa yaptık. Gaziler, şehitlerle ilgili kapsamlı düzenlemeler gerçekleştirildi. Yetiştirme yurtları, rehabilitasyon merkezleri, evde bakım merkezlerinin fiziki imkanların çok arttırdık. Bütçelerinde artış sağladık. 2003 yılında belediyeler dahil tüm sosyal desteklerin toplamı 3 milyar TL'ydi. 2012 yılı sonu itibariyle bu rakam 23 milyar TL'ye çıktı 7 kattan fazla arttı" dedi. Geçmişte köylerde engellilerin sosyal hayata sokulmadığını, evin bir odasına saklandığını, kendilerinin ise 37 bin’i aşkın engelliye kamuda istihdam sağladıklarını anlatan Yıldırım, İzmir’in sosyal destekte önemli bir kent olduğuna dikkati çekerek, “İzmir'de koruyucu aile yanında 340 çocuk var. Bu sayıyla Türkiye'de 2008'den bu yana açık ara öndedir. Çocuk evlerinin kurumsallaşması ve yaygınlaşmasında da İzmir öncü oldu. Üniversiteye girişlerinde artış oldu. 18 yaşını tamamlayan çocukları Bakanlık takip ediyor" diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi durumunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte yapacakları çalışmalarla, sokak çocukları koruma ve bakım evleri kuracağını söylen Yıldırım, "Bu anlamda sosyal sorumluluk projlerini daha da yaygınlaştıracağız. Bu evler sağlık rehabitilasyon eğitim gibi temel hizmetleri gençlerin alması sağlayacak. Kimsesizler sudan mahrum çiçelere benzer, su vermezseniz solarlar, yokolup giderler. Elimizdeki imkanları kullanmıyorsak, bırakın yöneticiliği, insan olarak üzerimize düşen görevi yapmamış oluruz" dedi.
Çalıştayın sonuçlarını hemen uygulamaya sokmayı hedeflediklerini dile getiren Ak Parti Genel Bakan Yardımcısı Nükhet Hotar Çalıştay da sorunların ağırlıklı olarak 18 yaşını doldurduktan sonra yurttan ayrılma sürecinde yaşandığını belirtti. Hotar "İstihdama, çalışma hayatına katılmada sorunlar yaşanıyor. Çalışma hayatından çıkma sürecinde de sorunları var. Lise bitirme oranının düşük olması konusunu da Çalıştay'da konuşacağız. Ancak acil çözüm bulmamız gereken sorumuz ise işten çıkarılmış veya çıkmış 500 gencimizi tekrar çalışma hayatına kazandırmak olacak. Bu konuyla ilgili çalışma yapacağız" diye konuştu. Yetiştirme yurtlarının 18 yaşına kadar kimsesizlere sahip çıktığını ancak 18 yaşından sonra devletin kendilerini tanımadığından yakınan Türk Halk Müziği Sanatcısı Şükriye Tutkun ise, "Daha önce de benzer toplantılara katıldım. Ancak sonuç alınamadı. İnşallah bu kez gençlerin yaralarına merhem olacak adımlar atabiliriz. Bıkmıştım aslında bu toplantılardan. Ancak buraya umutla katıldım. Umarım bugün buradan bir sonuç alırız" dedi. Konuşmaların ardan anı fotoğrafı çektirildi ve Engelli Yüzücü Ressam Yusuf Akgün, Hotar'a yaptığı portresini hediye etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!