Amatörler ölsün mü?

Güncelleme Tarihi:

Amatörler ölsün mü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2014 01:11

MİLLİ tekvandocu 21 yaşındaki Seyithan Akbalık’ın Mısır’da rakibiyle mücadelede yaşamını yitirmesi, Türkiye’yi yasa boğdu. İlk belirlemelere göre kalp krizinden öldüğü belirtilen sporcunun ailesi de ritm bozukluğu olduğunu ve ilaç kullandığını açıklayınca gözler amatörlerin sağlık sorunlarına çevrildi.

Haberin Devamı


Sporcu lisansları her sezon öncesi yenileniyor. Ancak özellikle amatörlerde lisans için gerekli doktor raporunda ayrıntılı tetkik istenmiyor. Kimi zaman sporcu, ailesi, kulüp ya da federasyonu ayrıntılı tetkik yaptırıyor. Türkiye’de sadece profesyonel futbolcu lisanslarında ayrıntılı kardiyolojik rapor isteniyor. İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’ndan Hürriyet Ege’ye yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Amatör sporcuların lisansı çıkartılırken, doktor raporu yani fiziki muayene yeterli. Sadece profesyonel futbol lisansı için detaylı tetkik isteniyor. TFF başka türlü lisans vermiyor kardiyolojik tetkiklerin yanı sıra kulüp doktorunun da onaylı imzası isteniyor.

Eşrefpaşa’da ücretsiz
Amatörlerin lisans formunda sadece ‘Sorumluluk veli ve sporcuya aittir’ ibaresi var. Veli ve sporcu ya da kulüp kendisi detaylı tetkik yaptırabilir, ama maliyeti çok ağır. İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi ile anlaşma yaptık. Amatör sporcular burada tüm kapsamlı tetkiklerini ücretsiz yaptırabilir. Türkiye’de başka bir sorun da sahalarda bulunması gereken doktor ve sağlık ekibi eksikliği. Tüm amatör müsabakalarda tam teşekküllü ambulans bulunmalı. Sahalara 112’ler yönlendiriliyor. Onların da sayısı yeterli değil. Ayrıca tekvando, karate gibi tüm müsabakalara özellikle de yurtdışına hekimle gidilmesi gerekiyor. Her federasyon daha fazla üzüntü yaşanmaması için sağlık sorunlarına eğilmeli.”

Haberin Devamı

Raporlarda ikilem var

Spor Hekimi Aylin Çeçen antrenman ve yarışma yükü artan sporcular için doktor raporunun yanı sıra ayrıntılı kardiyolojik tetkikin şart olduğunu belirterek şunları söyledi:

Amatörler ölsün mü

“Sporcu lisansı çıkartırken gereken sağlık raporlarında aslında ikilem var. Vücuda bindirdiği yük açısından bir işin amatörü, profesyoneli yok. Profesyonel futbolcu lisansında çok detaylı kardiyolojik tetkik isteniyor. Diğer sporlarda tansiyon, nabız, kalp ve hasta öyküsü dinleniyor. Ancak bazı sporlarda özellikle, tekvando, judo gibi vücuda yük bindiren sporlarda aslında daha da detay lazım. Yurtdışında da amatör sporcu lisansında doktor raporu yeterli, ancak sporcunun düzeyi yükseldikçe üst düzey sağlık taraması yapılıyor.

Haberin Devamı

Kalbin yükü daha fazla
Bizde bu veli, sporcu ya da kulübe kalmış. Bu sporcumuzun sağlık sorunları olduğu ve bir süre de ara verdiği söyleniyor. Detaylı bir kardiyolojik konsültasyon yapılmalıydı. Kalbin basınç yükü bu tip sporlarda daha fazla oluyor. Darbe ritmi bozabiliyor. Kontak spor yapma izni vermek daha ince bir iş. Üst düzey antrenman ve yarışmalara geçen sporcuların sağlık raporlarına EKG, eforlu EKG, EKO kardiyografi mutlaka eklenmeli. Bunların maliyetleri bin 500 TL’nin üzerinde. Ancak unutmamak lazım tüm bu tetkikler yapılsa da ani ölüme neden olabilecek kalp sorunları olabiliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!