OHAL sıkıyonetim uygulaması

Güncelleme Tarihi:

OHAL sıkıyonetim uygulaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2014 01:15

EMNİYET’in başvurusu üzerine 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Ankara’da verdiği arama kararına muhalefetten sert tepki geldi. CHP’li Gürsel Tekin “Sıkıyönetim koşullarında seçimlere gidiyoruz” derken, MHP’li Vural “Bu baskıyla toplumu yönlendirmektir” dedi.

Haberin Devamı

Aramaya siyasetten tepkiler şöyle:

Gürsel Tekin (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Ankara’da 6 ilçe için 15 gün genel arama kararı alınıyor. İşte olağanüstü hal, sıkıyönetim uygulaması bu. Günler önce ‘Olağanüstü hal uygulamaları başlayacak, AKP ülkemizi sıkıyönetim türü uygulamalara götürecek. Böyle karanlık dönemlerde yargısız infaz, faili meçhul dahil herşey olabilir’ demiş ve demokrasiden, insan haklarından yana olanları uyarmıştım. Çünkü AKP’nin gidişi o gidişti. Bu gidişten özgürlük değil, diktatörlük uygulamaları çıkar. Bu koşullarda sağlıklı seçim olup olamayacağını partilerin düşünmesi gerekiyor.
Engin Altay (CHP Grup Başkanvekili): Bu karar 4 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Bu insanlar potansiyel suçlu gibi algılanacak. Herkesin üzeri, özel eşyaları, arabaları, çantaları, evrakları aranabilecek. Olağanüstü halin de ötesinde fiili bir sıkıyönetim vardır artık.

FİİLİ BİR OHAL

Sezgin Tanrıkulu (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün mahkeme kararı olmaksızın kişileri arayabilmesi fiili bir OHAL’dir. OHAL hukukunu tekrar tedavüle sokan AKP, bu uygulamayı tüm Türkiye’ye yaygınlaştırdığı için övünebilir. Artık ülkenin dört bir yanında ve başkentinde halk, her an aranma, gözetlenme korkusu yaşıyor.

Oktay Vural (MHP Grup Başkanvekili): 3 milyon kişiyi neye göre, nasıl veriyorsunuz? Nasıl hakimsin sen? Ne arıyorlar, kimi arıyorlar. Amacı, hedefi belli olmadan bütün milleti, herkesi böylesine bir arama tehdidi altında bırakmak korku devleti oluşturmaktır. Baskıyla toplumu yönlendirmektir. Hukukun koruduğu menfaat nedir burada? Böyle bir şey kabul edilemez.

Pervin Buldan (BDP Grup Başkanvekili): Ankara’da sessiz bir olağanüstü hal uygulaması var. İnsanlar zaten özgür düşünemiyor, özgür de hareket edemeyecek bu aramayla birlikte. Bu uygulamanın bir an önce geri çekilmesi gerekir.

Barodan itiraz

Haberin Devamı

ANKARA 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Çankaya, Altındağ, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar ilçelerinde polisin 15 gün süreyle kişilerin üst, araç, eşya ve özel bilgilerini ‘olağanüstü durumlarda’ uygulanan şekliyle arama yapmasına izin veren kararına Ankara Barosu itiraz etti. Fevzi KIZILKOYUN / ANKARA

Mevzuata uygun

Haberin Devamı

ANKARA Emniyet Müdürlüğü, ‘OHAL uygulaması’ eleştirileri üzerine şu açıklamayı yaptı: “İlimiz Kamu kurum kuruluşları, yabancı devlet temsilcilikleri gibi hassas noktalarının fazlalığı yanı sıra, toplantı ve gösteri yürüyüşleriyle spor etkinlikleri bakımından yoğun aktivitesi bulunan şehirdir. Yetkili mahkemelerin kararı doğrultusunda kanun ve yönetmelikte belirtilen sınırlamalar çerçevesinde önleme araması mevzuatımıza uygun yapılmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!