Kedi vahşeti ve psikoloji

Eskişehir’de bir üniversite öğrencisinin kendi evinde beslediği kediyi vahşice öldürmesi herkesin kafasına aynı soruları getirdi.

Haberin Devamı

Gençler neden ve nasıl bu tip davranışlara eğilim gösteriyor? Psikolog Çağla Kınalı yanıtladı.

Eskişehir’de kedisine işkence yaparak öldüren gencin ağır bir davranım bozukluğu sergilediği bir gerçektir.
Davranım bozukluğu olan bireylerin muhakeme yetisi bozuktur, yargılama süreçlerinde sorun vardır, diğerlerinin isteklerini, arzularını, beklentilerini umursamazlar, empati yapamazlar.
Davranım bozuklukları son yıllarda fazlaca arttı. Büyük şehirlerde daha fazla görülüyor, erkek çocuklarda kızlara oranla daha fazla tespit ediliyor.
Çoğu zaman davranım bozukluklarının altında genetik yatkınlık yatsa da sınır koymadan büyütülmüş, çocukluk döneminde ihmale uğramış, ebeveynleriyle sağlıklı bağlanamamış, tutarsız ve ikincil mesajlarla büyütülen çocuklarda daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir.
Umarım bu korkunç olay 21. yüzyıl ebeveynlik tutumlarını sorgulatır ve çocuk yetiştirmenin, anne babalık rollerinin önemini bir kez daha herkese düşündürür.
Bu gencin bir an önce profesyonel olarak psikolojik destek alması şarttır.
Ayrıca medya bu tür haberleri verirken dikkatli olmalıdır.
Çoğu zaman çocuklar ve gençler bu tür şiddet haberlerinden ruhsal olarak olumsuz etkilenmekte ve böyle haberler normalizasyon algısına neden olabilmektedir.
Bu tip haberler, olumsuz içerik geri planda bırakılarak ve çocuk yetiştirmenin önemine vurgu yapılarak verilirse çok daha doğru olur.

Madalyon Psikiyatri Merkezi’nden Uzman Psikolog Çağla Kınalı

Bir uzmanın görüşü gerçekten çok şey değiştirebiliyor. Çocukları büyüten ebeveynlerin bir yandan çocuğu hayvan sevgisiyle donatmayı, bir yandan da onu her türlü vahşetten uzak tutmak için çaba göstermeliler.
Ben televizyondaki bazı korku ve aksiyon filmlerinin çocuğa tamamen yasaklanması gerektiğine inanıyorum. Bırakın çocukları, büyükler bile bir can almanın her yönünü öğreniyorlar bu sayede.

Haberin Devamı

Mark için acil yuva aranıyor

Mark’ı Suadiye Bağdat Caddesi’nde bulduk. İnsanların etrafında dolanıyordu. Beni görür görmez bacaklarıma sarılıp, yardım isteyen bu yaklaşık 10 aylık oğlanı eve aldım. Çok iyi huylu, uyumlu ve cana yakın bir köpek. Tuvalet eğitimi de var.
Kendisi büyük ırk, labrador melezi, gerçekten çok güzel bir oğlan, evde çok uyumlu ve uslu. Çocuklu bir evde çocuklarla çok da iyi anlaşacaktır. Sahiplendirmede ev içi önceliğimiz var; çünkü belli ki eve alışık ve uyumlu. Büyük ihtimalle bir evden atılmış. Takip ve kontrat ile sahiplendirilecektir.
İrtibat no: 0535 511 03 21

Yazarın Tüm Yazıları