Genelkurmay: İstifalar kabul edilecek

Güncelleme Tarihi:

Genelkurmay: İstifalar kabul edilecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2014 09:22

Genelkurmay Başkanlığı kaynakları, pilotların mecburi görev süresini uzatan yasa kabul edilse dahi, istifa dilekçesi veren 74 subay pilotun istifalarının kabul edileceğini söyledi.

Haberin Devamı

MİLLİ Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın pilot istifalarıyla ilgili, “İstifa dilekçeleri Şubat sonuna kadar bekletilecek. Mecburi hizmetle ilgili yasa da o tarihe kadar onaylanırsa, istifaları hemen yürürlüğe girmez” açıklamasına karşılık Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri, istifada dilekçenin veriliş tarihinin göz önünde bulundurulacağını söyledi. Önceki yıllarda da dilekçelerin onayı ve istifanın kabul edilmesi için şubat ayı sonunun beklendiğini anımsatan yetkililer, “Dilekçeler bekletilse bile TSK’dan istifada dilekçenin verildiği tarih dikkate alınır. Genelkurmay hukukçuları da bununla ilgili görüşmeler yaptılar. Yeni yasa ne zaman onaylanırsa onaylasın istifalar kabul edilecek, yasa onaylanmadan önce dilekçe veren bu subaylar yeni düzenlemeden muaf tutulacaktır” açıklamasında bulundular.

Haberin Devamı

YASA ÇIKMADAN BAŞVURDULAR

Askerlik kanununda değişiklik öngören düzenleme henüz Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanmadı. Yeni yasa pilotların zorunlu hizmet süresini 1.5 yıl daha arttırıyor. Bu nedenle yasa yürürlüğe girmeden 74 pilot TSK’dan istifa etti. İstifalar için son tarih Şubat sonuydu. Pilotlar, 1.5 yıl daha beklemek zorunda kalmamak için yasanın onaylanmasını beklemeden görevlerinden ayrılmayı seçtiler. Genelkurmay kaynaklarına göre de pilot subay istifalarının en büyük nedenini sivil havacılıkta artan pilot ihtiyacı oluşturuyor. 10 yıllık mecburi hizmet sürelerinin sonunda kurulu bir düzene geçmek isteyen subaylar 2-3 kat daha fazla maddi gelir elde etmek ve tayinsiz düzenli yaşam için istifa yoluna gidiyorlar.

Sadece 2013 yılı başında 110 savaş pilotunun istifa ettiğini Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da doğrulamıştı. Yılmaz, bir soru önergesine verdiği yanıtta 2002 ve 2013 yılları arasında 291 F-4 ve F-16 savaş pilotunun istifa ettiğini açıkladı.

SOLOTÜRK'TEN THY'YE

Ocak ayı başında TSK’dan ayrılan F-16 savaş uçağıyla gösteriler yapan Solotürk ekibinin komutanı ve kurucularından 37 yaşındaki Binbaşı Yalın Ahbab’ın yeni adresi de belli oldu. 21 yıldır orduda görev yapan, 12 yıllık F-16 Savaşan Şahin pilotu olan Ahbab’ın kariyerine THY’de devam edeceği öğrenildi. Ahbab, THY’nin orta ve büyük gövdeli, uzun menzilli uçaklarında pilotluk yapacak. Savaş pilotluğunun yanında havacılık ve uzay mühendisi de olan Ahbab, ocak ayı başında son uçuşunu yapmış ve görevini Yüzbaşı Yusuf Kurt’a teslim etmişti. Tek F-16 ile gösteri uçuşları yapan Solotürk 2010 yılında kuruldu. Hava Kuvvetleri’nin en iyi savaş pilotları arasından seçilen subaylar, tek F-16 ile uçağın ve bedenlerinin sınırlarını zorlayarak tehlikeli manevralar yapıyorlar. Gösteri pilotu, hareketler esnasında çok yüksek “G” kuvvetlerine maruz kalıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!