İşte Mervan’ın iç burkan öyküsü

Güncelleme Tarihi:

İşte Mervan’ın iç burkan öyküsü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2014 01:34

Dünya, Twitter’da paylaşılan Suriye-Ürdün sınırında ailesiyle çölü yürüyerek geçen dört yaşındaki Mervan’ın fotoğrafını konuşuyor. Mervan sayesinde dünya kanıksadığı savaş çocuklarını bir kez daha hatırladı.

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ Milletler ekibinin görüntülediği dört yaşındaki mülteci Mervan, pazar günü üç yıla yakın bir süredir iç savaşın devam ettiği, 140 binden fazla kişinin öldüğü Suriye’den ailesiyle birlikte komşu Ürdün’e sığınmak için yola koyulmuştu. Mervan o gün Ürdün sınırındaki Hagallat sınır kapısından geçen bin kişiden sadece biriydi ancak “çölde tek başına” çıktığı fotoğrafla dünya çapında ünlendi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR)’da görevli Andrew Harper’ın çektiği ve Mervan’ı ailesinden uzakta çölde tek başına, elinde poşetiyle gösteren kare, dünya çapında kısa sürede yayıldı. BM ekibinden Andrew Harper, Twitter’dan yayınladığı fotoğrafta “Ailesinden geçici olarak ayrı düşen dört yaşındaki Mervan’a BM ekibi Ürdün’e geçmesi için yardımcı ediyor” dedi. Daha sonra Mervan’ın annesine kavuştuğu yazıldı.

Haberin Devamı

AİLESİ 20 ADIM ÖNDEYMİŞ

CNN kanalı sunucularından Hala Gorani ise BM ekibinin çektiği fotoğrafı, “BM ekibi, Suriye’den kaçarken ailesinden ayrı düşen 4 yaşındaki Mervan’ı çölü tek başına geçerken buldu” diyerek paylaştı. Bu tweet binlerce retweet aldı. UNCHR Basın Sözcüsü Andrej Mahecic, “Çöl yolculuğu çok tehlikeli. Hâlâ çatışmalar var ve kışın ortasında gece hava dondurucu olabiliyor. Bu yüzden dört yaşındaki bir çocuğun çölü tek başına geçmesi mümkün değil. Mervan’ın gece kaybolduğunu düşünüyoruz” açıklaması yaptı. Önceki akşam ise İngiliz Guardian gazetesinden gazeteci Shiv Malik, “BM yetkilileriyle irtibata geçtiğini Mervan’ın çölü tek başına geçmediğini kendisine ilettiklerini” söyledi. Malik, “BM yetkililerine göre Mervan’ın ailesi 20 adım öndeymiş. Şüphesiz ki, çok üzücü ama çocuk söylendiği gibi yalnız başına geçmemiş” dedi. Fotoğrafın sahibi Harper, dün yeni bir tweet atarak Mervan’ın ana ekipten biraz arkada, ama kaybolmamış olduğunu gösteren bir fotoğrafı yayınladı. Sosyal medyadaki tartışmalardan uzak Mervan ise Ürdün’e vararak memleketi Suriye’den ayrılan beş yaş altı 425 bin çocuktan biri oldu.

Kilis’e varil bombası göçü

New York Times gazetesine göre, Suriye’nin Halep kenti düzenlenen varil bombalı hava saldırıları yüzünden kısmen hayalet şehre dönerken, yardım görevlileri iç savaşın en büyük göç dalgalarından birinin yaşandığını anlatıyor. BM rakamlarına göre 500 bin kişi taşraya kaçarken, çaresiz koşullardaki insanlar Türkiye’ye doğru yeni bir akım oluşturuyor. Kilis’te 90 bin olan yerli nüfus yeni göçlerle artık azınlıkta kaldı. Kilis’te görevli Mehmet Beyazıt isimli doktor, geçen haftalarda acil servis vakalarında yüzde 20-30 artışın olduğunu söyledi. Yaralıların bazıları cihatçılarla savaşan isyancılar, büyük çoğunluğu ise varil bombardımanında yaralanan siviller.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!