11 yıl sonra müjde geldi

Güncelleme Tarihi:

11 yıl sonra müjde geldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2014 01:06

İhracatçının 11 yıllık çabası sonuç verdi ve Japonya'ya limon ihracatının yolu açıldı. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, limonun ardından bu ülkeye kiraz satılması amacıyla girişimlere hız verileceğini ve nar, Bursa siyah inciri, kavun dış satımı için çalışma başlatılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Uzakdoğu'ya Yaş Meyve İhracatını Geliştirme Komitesi Üyesi de olan Çalı, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin, yaş meyve ve sebze ihracatında bir kapıyı daha araladığını ifade etti.

Sektörün yaklaşık 11 yıl süren mücadelesinin sonuç verdiğini ve Japonya'ya limon ihracatının yolunun açıldığını duyuran Çalı, şunları kaydetti:

"Sekretaryası birliğimiz tarafından yürütülen komite, Ekonomi Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, T.C Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği, Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, UYMSİB ve diğer yaş meyve sebze ihracatçı birlikleri gibi çok sayıdaki kurumun desteğiyle pazar ve ürün çeşitliliğini artırmak için çaba gösteriyoruz. Sektörün desteğini alan komite, limona ihraç izni alma konusunda çalışmalarına 2003 yılında başladı. Yoğun çalışmalar sonrası 2007'de Japonya'ya teknik düzeyde bir ziyaret gerçekleştirildi. Limon meyvesi için Japonya'nın beklentisi sonucunda Japonya Tarım Bakanlığına (MAFF) istenen ek büyük çaplı denemeler sunuldu. MAFF tarafından limon ürünü için sunulan test planının uygun görülmesinin ardından Japon bitki karantina uzmanları limonu incelemek ve denetlemek için Bursa, İzmir ve Ankara'ya ziyaretlerde bulundu."

Çalı, yoğun çalışmaların ardından Japonya Resmi Gazetesinin 7 Şubat'taki sayısında yer alan resmi bildiriyle 0,8 derece ve altında 12 gün soğuk işlem uygulamasına tabi tutulması koşuluyla Türk limonunun Japonya'ya ihracatının serbest bırakıldığı bilgisini verdi.

Bunun önemli bir başarı olduğuna dikkati çeken Çalı, "Limon ihraç izninin alınmasının ardından kiraz için yürütülen çalışmalara hız verildi. Komitece yapılan değerlendirmede, nar, Bursa siyah inciri ve kavun için de önümüzdeki dönemde ihraç izni çalışmalarına başlayacağız" ifadesini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!