Iskalarsak üçüncü dünyada oluruz

Güncelleme Tarihi:

Iskalarsak üçüncü dünyada oluruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2014 01:06

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yeni dünyada üç kritik değişim olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

'Hürriyet Bölge Buluşmaları'nın Trabzon ayağında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyada paranın azaldığını, ticaretin kurallarının yeniden yazıldığını ve enerji alanında kaya gazı devriminin yaşandığını belirterek, “Türkiye bu gelişmeleri ıskalarsa üçüncü dünya ülkeleri arasında olur” dedi.


1- Dünyada bol para dönemi bitiyor
2- Ticaretin kuralları yeniden yazılıyor
3- Kaya gazı enerjide ezber bozuyor


TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hürriyet Dünyası’nın 2002 yılında başlattığı ‘Hürriyet Bölge Buluşmaları’nın Trabzon ayağında konuştu. Başkan Hisarcıklıoğlu, küresel ekonomideki yeni düzeni anlattığı konuşmasında, Türkiye’nin fırsatları kaçırmaması için 3 önemli gelişmeye odaklanmasını istedi. Hisarcıklıoğlu, “Birincisi küresel dengesizlikler azalıyor ve finans akımları yavaşlıyor. Bundan dolayı eskisi gibi devasa dengesizlikler olmayacak ama para da eskisi kadar bol olmayacak. İkinci olarak küresel ticarette tüm kurallar değişiyor. Üçüncüsü ise kaya gazı enerjide tüm ezberler bozacak. Türkiye olarak bu değişimleri ıskalarsak üçüncü dünyada kalırız” dedi.

KURALLAR DEĞİŞİYOR

Özellikle Amerika’nın eskisi gibi devasa açık veren bir ülke olmak istemediğini kaydeden Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Bunun için dünyada ticaretin kurallarını değiştirecek yeni bir süreç başlattılar. ABD 3 yıldır pasifik ülkeleri ile TPP anlaşmasının müzakerelerini yürütüyordu. TPP ne demek? ‘Pasifik bölgesi stratejik ekonomik ortaklığı’ demek ve ABD, Kanada, Meksika, Avustralya, Şili, Peru, Malezya, Japonya, Singapur, Vietnam’ı kapsıyor. Bu yıl da Avrupa Birliği ile TTIP adı verilen görüşmeler başladı. TTIP ise Atlantik bölgesi ticaret ve yatırım ortaklığı. Yani; ABD ve Avrupa Birliği’ni kapsıyor. Sonuçta, bu gelişmelerle küreselleşmenin tanımı değişiyor. Bu iki anlaşmayla küresel ekonominin üçte ikisi tek bir blok oluyor.

DIŞINDA KALAMAYIZ

Bu zincirin dışında kalırsak bize kalan pazar Çin, Hindistan, Rusya, Ortadoğu ve Afrika olur. Günlük işlerle uğraşmaktan dünyada nelerin değiştiğini kovalayamıyoruz. Yaşamımızdaki bütün standartları bu 3 coğrafya tek hale getirecek. Elektrik 110 mu 220 volt mu olacak onlar karar verecek? Bunu ıskalamamak lazım. O zincirin halkasının içinde olursak o müzakerelerde tarafız. Yoksak ne kural koydularsa ona göre hareket edeceğiz.”

Kaya gazının da enerji dengelerini sarstığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, yüzyıllardır tüm çekişmelerin temelinde enerji olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Şimdilerde ABD kaya gazı ile ezberleri bozuyor. 10 liraya satın aldığı gazı 3 liraya mal eder hale geldi. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde enerji ihracatçısı haline gelmesi planlanıyor. Bu ne demek? İmalat ABD’ye geri dönecek. Hem Avrupa’ya, hem Çin’e karşı ciddi avantaj elde edecekler. Enerji üreticisi ülkeler için de bu çok ciddi bir sorun. Çin de yavaş yavaş bu alana girmeye başladı. Yani enerji dengeleri yeniden yazılacak. Türkiye’de de Trakya ve Güneydoğu’da kaya gazı var. Bu fırsatı değerlendirmeliyiz.”

Hisarcıklıoğlu, Hürriyet’in düzenlediği toplantıların Anadolu’nun ekonomisindeki değişimi görebilmek adına müthiş bir fırsat olduğunu, bu nedenle Hürriyet’i kutladığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Karadeniz, Trabzon Türkiye ekonomisi için çok önemli. Eskiden de böyleydi. Trabzon ticaret yollarının kesiştiği çok önemli bir nokta. Trabzonlular’ın çok güzel bir lafı var. ‘Trabzon, Fatih’in fethettiği, Yavuz’un yönettiği, Kanuni’nin doğduğu şehir.’ Kanuni’nin kılıcında da hamsi simgesi vardı” dedi.

Haberin Devamı

Hayalim Türk Sanayi Bölgeleri kurmak

Hisarcıklıoğlu, konuşmasında en büyük hayalini de anlattı; “Ben bölge ülkelerinde içinde Türkçe konuşulan, kapısında Türk bayrağı dalgalanan sanayi bölgeleri hayal ediyorum. Çünkü, Türkiye bölgemizin sanayi devi. Bölgemize bu deneyimi aktarabilir, oralardaki imkânlardan da Türk iş dünyası olarak faydalanabiliriz. Madem yurtiçindeki maliyetleri düşüremiyoruz, bölgemizde bize bağlı üretim zincirleri kurmalıyız. İlk projeye Filistin’de Cenin’de başladık. Yemen, Moritanya, Benin ve Kazakistan için görüşmeler yapıyoruz.”

Haberin Devamı

Katkınız Trabzon için çok önemli

HÜRRİYET yazarı Ahmet Hakan’ın yönettiği panele

Iskalarsak üçüncü dünyada oluruz
Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu ve Yayın Direktörü Fatih Çekirge, TURSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu ve Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Ş. Güngör Köleoğlu katıldı. Hacısalihoğlu ve Köleoğlu panelde yaptıkları konuşmalarda Trabzon’un turizm ve ticaret potansiyelinin tanıtılmasına Hürriyet’in desteğinin çok önemli olduğunu söylediler.

ENİS BERBEROĞLU:
Hürriyet’i en iyi Trabzon kullanır

TRABZON’un çok önemli bir il olduğunu vurgulayan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, “Şimdi ‘Eski gazetecilik öldü’ derken bizim anladığımız kâğıt ya da dijital ortamla sınırlı değil. Bizim kastettiğimiz sadece bizlerin konuştuğu sizlerin dinlediği, televizyon, ya da gazete, köşe, manşet gibi araçların yerine beraber kurduğumuz, dünyada, herkesin kendi hürriyetinin sahibi olduğu dünyada Hürriyet’in bir platform haline dönüştürülmesi” dedi ve şöyle devam etti:

Iskalarsak üçüncü dünyada oluruz
“Bu yöre bizim açımızdan önemli. Onursal Başkanımız Aydın Doğan, bu yörenin insanı. 2 sene önce buraya geldiğimizde ona Trabzonspor forması hediye edilmişti. Trabzon’un markalarının giderek arttığını görüyorum, gurur duyuyorum. Sadece fındık, öğrenci kenti olması değil, sanayisi, limanı değil, Trabzon biraz önce anlattığım çerçevede Hürriyet Platformu’nu en iyi kullanacak marka kentlerden biri haline geldi.”

Haberin Devamı

BAŞARAN ULUSOY:
İnanç turizmine odaklanalım

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy ise toplantıda yaptığı konuşmada, çevreye karşı duyarlı olunmasını, kültür ve inanç turizmine odaklanılması gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Karadeniz’in yavaş yavaş öldüğünü, Marmara’nın nefes almaya çalıştığını, Ege’nin çırpındığını, Akdeniz’in boğulduğunu hissetmekteyiz. Oksijenin yüzde 75’i denizlerden geliyor ama maalesef denizlerimizi öldürmeye başladık. Odalar Birliği’ne ve belediyelere sesleniyorum. Karadeniz’in bin 400 kilometrelik sahilinde çöp fabrikalarına ihtiyacı olduğunu söyledim. 10 milyon ton inorganik maddenin denize döküldüğü bir deniz Karadeniz.

Iskalarsak üçüncü dünyada oluruz
500 bin ton evsel atığın döküldüğü bir deniz. Küresel ısınmanın getirdiği dertler epey sıkıntılar yaratacaktır. Bu cennet köşe aranılacak bölge olacaktır. O güzelim yaylaların kıymetini çok iyi bilmemiz lazım. Yabancı misafirler geldiğinde bazen, ‘Ne kadar mimarınız var?’ diye soruyorlar. Bizde mimar çok. Mimarlar kusura bakmasınlar Türkiye’de 76 milyon mimar var. Herkes mimar. Çimentoyu, çiviyi, kiremidi alan dağa koşuyor. Çocukluğumuzda yapılar fındık bahçelerinin içinde görünmeyen şekilde yapılırdı. Şimdiyse görülmesi için neredeyse gözüne sokar şekilde yapılan 6 – 7 katlı binalar. 19’uncu yüzyıl sanayi odaklıdır. 20’inci yüzyıl insan odaklıdır. 21’inci yüzyıl çevre odaklıdır. Eğer turizmde 40 milyona çıkmışsak bunu çevre duyarlılığına borçluyuz. Ama dünyada korunabilen alan yüzde 13.9’dur. Maalesef Türkiye’de korunabilen alan yüzde 3.7’dir. Kayseri’de Sultansazlığı bitmiş, Manyas Kuş Cenneti cehenneme dönmüş. 400 kuş türünün olduğu Gediz Deltası bitmiş. Kaz dağlarına da altın aramak için kazma vuruyorsunuz. Bu bölgenin değerlerini, buradaki doğanın, denizin, ırmakların değerini bilmemiz lazım. Kültür varlıkları ve doğa diye iki ürünümüz var. Bir tanesi noksan olursa olmaz. 1999 yılında Türkiye’de gezebilen vatandaşımızın sayısı 568 bindi. 2013 yılında 13 milyon insanımız gezmiş. Yurtdışından turist bekleyen bir ülke değiliz artık. Kendi insanımızı gezdirmeye çalışan bir sektörün temsilcisiyiz.”

Haberin Devamı

Bir cep telefonu 20 ton saca bedel

İLERİ teknolojili ürünlerin ihracatımızdaki payının sadece yüzde 4.4 olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Üniversite ve ticaretin işbirliği yapması lazım. Bir cep telefonu 20 ton saca eşdeğer. Yüksek teknolojinin yatırımı da ucuz. Ereğli Demirçelik’i kurmak 10 liraysa telefon fabrikası kurmak 5 lira. Bizim gibi toplumlar için ileri teknoloji büyük fırsatlar sunuyor. Türkiye olarak ihracatımızın çapı 2 bin 846 kilometre. Ama Brezilya’nın dairesi tam 10 bin 251 kilometre. Çin’in dairesi 6 bin 844 kilometre. İhracat pazarlarımızı artırıp, dışarıya açılmamız lazım.”

Evdeki her şey Türk Malı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda bir anısını da anlattı: “1.5 yıl önce İngiltere Kraliçesi’nin sarayında Cumhurbaşkanımızla yemekteyiz. Yanımda da şimdi görevde olmayan Dışişleri Bakanı Jack Straw oturuyordu. Türkiye’nin başarılarını anlatırken, ‘Anlatma başkan, bunları biliyorum’ dedi. ‘Raporlardan mı biliyorsun?’ dedim. ‘Yok yok raporlardan değil evden biliyorum. Çamaşır makinem, buzdolabım, fırınım hepsi Türk malı’ dedi. Avrupa’da satılan her 4 beyaz eşyadan, her 3 televizyondan birini biz üretiyoruz. Bu büyük başarı ”

Trabzon zirvesine kimler katıldı

TRABZON’da Zorlu Otel’de düzenlenen ‘Hürriyet Bölge Buluşmaları’na TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,

Iskalarsak üçüncü dünyada oluruz
CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Trabzon Vali Yardımcısı Halil İbrahim Kantekin, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, TFF Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Beyazlı, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Yayın Direktörü Fatih Çekirge, Hürriyet Yazarı Ahmet Hakan, Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent, bölgedeki ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsalarının başkan ve üyeleri, işadamları ve girişimciler katıldı.

Haberin Devamı

‘KIRMIZI’ KENT YARIŞMASI ÖDÜLLERİ

BAŞARAN Ulusoy, MNG’nin sponsorluğunda, Hürriyet ve TÜRSAB’ın birlikte düzenlediği ve turizmde hareketliliği artırmayı amaçlayan Kırmızı Kent Yarışması’nın Trabzon ayağında birinciliği kazanan Abanoz Medya temsilcileri Mehmet Demirel ve Şebnem Kuş’a plaketlerini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!