Kesimhanedeki veterinerlere eğitim

Güncelleme Tarihi:

Kesimhanedeki veterinerlere eğitim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2014 15:13

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kesimhaneler ve et parçalama tesislerinde resmi kontrolleri yürütmek üzere görevlendirilen 750 resmi veteriner hekime, 6 grup halinde eğitim verecek.

Haberin Devamı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, insanlarda gıda kaynaklı hastalıkların yayılımı konusunda hayvansal gıdaların taşıdığı risklerin ciddiyetinin bilimsel olarak da kanıtlandığını kaydedildi. Hayvansal gıdalar arasında en riskli grubun et ve et ürünleri olduğunun belirtildiği açıklamada, et ürünlerinin tüketiciler üzerinde yaratabileceği olumsuzlukların ciddiyeti nedeniyle tüm zincirin kontrol altında olması gerekliliğine işaret edildi.

Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı Gıda ve Tarım Örgütü gibi uluslararası kuruluşların, hayvansal gıdaların güvenilirliğini sağlamak amacıyla önleyici tedbirler alınması konusunda görüş birliğine vardığının ifade edildiği açıklamada, "Gıdaların resmi kontrollerinin etkin olarak yapıldığı bir sistemin tesisi, bakanlığımızın öncelikli stratejileri arasında bulunmaktadır. Bu kapsamda oluşturulan kontrol sisteminde tüketicilere güvenilir et arzının sağlanabilmesi için, insan ve hayvan sağlığını tehdit eden risklerin önlenmesi ve kontrolünün tesisi konusunda veteriner hekimlere büyük görevler düşmektedir" denildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nda kesimhanelerde kesim öncesi ve sonrası muayeneler ile et parçalama tesislerinde muayeneler ve kontrolleri yapmak üzere resmi veya yetkilendirilmiş veteriner hekim görevlendirilmesi şartı bulunduğu kaydedildi.

Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik'in ise veteriner hekimlerin görevlerini bilinçli ve etkin şekilde yapabilmeleri için eğitim faaliyetlerini düzenlediğinin vurgulandığı açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Bakanlık olarak görevimiz, bakanlığımız kadrosunda bulunan ve resmi kontrolleri yürüten veteriner hekimlerin istenilen düzeyde bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlayarak, tüketicilere güvenilir et tedarikinde gerekli kontrollerin en üst düzeyde gerçekleştirilmesidir. Tüm bu amaçlar doğrultusunda bakanlığımızca, kesimhaneler ve et parçalama tesislerinde resmi kontrolleri yürütmek üzere görevlendirilen resmi veteriner hekimlere yönelik, ilk grup 17-20 Şubat tarihlerinde olmak üzere, 6 grup halinde eğitim düzenlenecektir. Bu eğitimler sonunda bakanlığımız 750 resmi veteriner hekiminin mesleki yeterlikleri artırılmış olacak. Böylelikle çok daha etkin inceleme, muayene, tetkik ve denetim becerisine sahip olmaları sağlanacaktır. Bundan sonraki hedefimiz, bakanlığımızda hayvansal gıdalara ilişkin resmi kontrolleri yürüten tüm veteriner hekimlerin bu eğitimi almış olmalarını sağlamak ve bilgilerinin güncel kalması amacıyla gerektiğinde ihtiyaca yönelik eğitimler düzenlemektir."

Haberin Devamı

Açıklamaya göre eğitimler, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelde gerçekleştirilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!