Siyasetçilere ses kısıklığı için püf noktalar

Güncelleme Tarihi:

Siyasetçilere ses kısıklığı için püf noktalar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2014 00:00

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, yerel seçimler öncesi birçok ilde düzenlenecek mitinglerde vatandaşlara hitap edecek parti liderlerine ve diğer siyasetçilere, ses kısıklığı sorunu yaşamamaları için bol su içmelerini, sigaradan uzak durmalarını ve ağır yemekler yememelerini önerdi.

Haberin Devamı

Kızılay, 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesinde siyasi parti liderlerinin, parti yöneticilerinin, milletvekillerinin ve belediye başkan adaylarının katılacakları mitinglerde uzun süre konuşacakları için seslerine dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, "Bu 1,5 ayda sesi çok kullanacaklar, normalden çok daha fazla kullanacaklar. Bu nedenle, birtakım önerilere dikkat etmeleri, bu kalan 1,5 ayda seslerini daha etkili, daha gür, daha verimli kullanmalarını sağlayacak" diye konuştu.

Parti liderlerinin seçim sürecinde il il gezdiğini, ortam ve hava değişikliğiyle karşılaştığını anlatan Kızılay, siyasetçilere ses kısıklığı sorunu yaşamamaları için şu önerilerde bulundu:

"Burun açık olmalı. Burun tıkanıklığı varsa sprey kullanarak burun açıklığını, burnun daha rahat çalışmasını sağlamaları gerekir. Liderlerin bol su içmesi ve sigara kullanmaması lazım. Ağır yemek yememelerini tavsiye ediyorum. Her bir saatlik konuşmanın ardından 10-15 dakika tamamen susmaları faydalı olur. Sesi dinlendirmeleri gerekir. Eğer topluma bir saat hitap edip sonra 10-15 dakikada ikili-üçlü konuşmalar yapıyorlarsa bu doğru değil, mutlaka tamamen susup sesi dinlendirmelerini tavsiye ediyorum. Telefon konuşmaları çok önemli. Telefon konuşmalarını kısa yapmaları gerekiyor ve telefonda yüksek sesle konuşmamaları uygun olur. Küçük toplantı salonlarında bile mümkünse mikrofonla konuşmaları iyi olur, seslerini daha verimli kullanırlar."

Siyasetçilerin konuşma yaptığı ortamlarda gürültü ve uğultunun çok olabildiğini dile getiren Kızılay, "Gürültüde konuşmak, gırtlağı çok daha fazla zorlayan bir durumdur. O yüzden gürültünün sonlanmasını bekleyip ondan sonra konuşması gerekir" dedi.

Parti liderlerinin, bu yoğun tempoda konuşmadan bir süre dinlenmesinin ve arada bol su içmenin önemli olduğunu vurgulayan Kızılay, "Nemli ortam, ses için çok faydalı. Eğer reflü varsa, burun tıkanıklığı varsa o zaman kulak burun boğazcılar olarak bizim devreye girip onlara yardım etmemiz gerekir. Bütün bu önerilere uyulursa hem iyi hem de başarılı bir seçim dönemi geçireceklerine inanıyorum" diye konuştu.

Siyasetçilere, bir çay kaşığı ya da yarım yemek kaşığı bal karıştırılıp hazırlanacak bitkisel çaydan içmelerini öneren Kızılay, bu çayın içen kişiyi rahatlatacağını dile getirdi.

Prof. Dr. Kızılay, şunları söyledi:

"1,5 aylık sürenin başındayız ama sonuna doğru bütün adayların ve liderlerin sesinde pürüz ortaya çıkıyor. Bunu görsel medyada görüyoruz, duyuyoruz. Bu nedenle seslerini çok verimli kullanmaları gerekir ki bu pürüz en az olsun çünkü o kadar ses kullanımında pürüz kaçınılmaz. Bunun en az olması için bu önerilere uyulmasında fayda var. Gazlı içecek içmemelerini tavsiye ediyorum. Çay ve kahveyi mutlaka azaltmaları lazım. Kahve içiyorlarsa yanında mutlaka bir bardak su içmelerini öneriyorum."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!