TAC’da edebiyatı ‘mavra’ ile öğretti, öğrencileri arasına 3 Sabancı girdi

SAĞLIK ve Eğitim Vakfı (SEV) bünyesindeki Tarsus Amerikan Koleji (TAC) mezunlarının efsane edebiyat öğretmeni Haydar Göfer için Mersin Tenis, Yelken ve Yüzme Kulübü’nde düzenlediği doğum günü buluşmasındayız.

Haberin Devamı

96 yaşına giren Haydar Göfer’in yanında mimar-yazar Aydın Boysan var:
- Biz Haydar’la Pertevniyal Lisesi’nden arkadaşız.
Onun yanında oturan Prof. Mustafa Aysan, araya girdi:
- TAC mezunuyum. Haydar Göfer, benim de edebiyat öğretmenimdi. Aydın Abi’yle de dostluğumuz eskidir. Bazen Haydar Hoca ile Aydın Abi’yi buluşturur, onları dinlerim.
Ardından Ceyda Aydede’nin başkanlığını yürüttüğü SEV’deki rolüne değindi:
- SEV’in 1968’de kurulmasında, İzmir, Tarsus, Üsküdar Amerikan başta olmak üzere eğitim kurumları, hastane, matbaacılık işlerinin yönetiminin devralınmasında oluşturulan sistemde benim önemli rolüm var.
Derken perdeye Müze Senar’ın sesinden seçilen müzik eşliğinde Haydar Göfer’i anlatan film yansıdı:
- Ben doldurur, ben içerim, günah benim kime ne... Haydar Haydar...
Filmi gözleri dolarak izleyen Göfer, Pertevniyal’den arkadaşı Aydın Boysan’la birlikte kadehini kaldırdı:
- Hasan Ali Yücel Maarif Vekili idi. Tayin beklerken Cumhuriyet Gazetesi’nde Tarsus Amerikan Koleji’ne edebiyat öğretmeni arandığı ilanını gördüm. Hemen başvurdum. İyi ki Tarsus’a gelmişim. Emekli olalı 35 yıl geçmiş. Öğrencilerimin bana sevgisi, saygısı tükenmemiş. Bundan büyük mutluluk var mı?
Doğum günü kutlamasının ardından gerçekleşen sohbette öğretmenlik yöntemi üzerinde durdu:
- Ben “mavracıyım”, yani derslerimde hep “mavra” yapardım. Örneklerle, öğrencileri sıkmadan dersi anlatırdım. Geçici görevlerim dahil toplam 34-35 yıl öğretmenlik yaptım. Hiçbir öğrencimi tahtaya kaldırmadım. Sorularıma hep yerlerinde cevap vermelerini istedim.
TAC’da öğrencisi olan ünlü isimleri sorduk. İlk aklına gelenleri sıraladı:
- Şevket Sabancı, Erol Sabancı, Özdemir Sabancı, Hasan Güleşçi, Hazım Kantarcı...
İmzalayıp verdiği “Sevgili Hocam” kitabına baktım, meslek büyüğümüz Mete Akyol’dan Şevket Sabancı’ya, Hasan Güleşçi’den Ateş Aykut’a kadar farklı isimlerin mektuplarını gördüm.
Şevket Sabancı, 30 Ağustos 1956 tarihli mektubunda üniversite için gittiği Manchester’a (İngiltere) ilişkin gözlemlerini anlatmış:
- Tren, otobüs, tiyatro, sinema, stadyum kuyruğunda milyonerlerden en yüksek devlet memuruna kadar herkesi görmek mümkün. Kimse onlara sırasını teklif etmiyor.
Nice yaşlara Hocam, ne mutlu size...

Haberin Devamı

Burslu öğrenci sayısı artacak

SAĞLIK ve Eğitim Vakfı (SEV) Başkanı Ceyda Aydede, Tarsus Amerikan Koleji turuna eşlik eden yönetim kurulu üyesi Mehmet Nane’nin de aralarında bulunduğu güçlü ekiple burs fonunu ikiye katlamayı planladıklarını belirtti:
- Okullarımızdaki burslu öğrenci oranını yüzde 30’a çıkaracağız.
Aydede
, Anadolu’nun farklı kentlerinden daha fazla öğrenci çekebilmek amacıyla tanıtım yapacaklarına değinince Tarsus Okulları Kampüs Kurulu Başkanı Kubilay Keçelioğlu araya girdi:
- 30 milyon lira yatırımla kampüsümüzde yatılı öğrenci kapasitesi 140’a çıkıyor. Yatılı öğrenci sayısında büyük artış bekliyoruz.
Tur sırasında 1888’de Amerikalı misyonerlerin temelini attığı Tarsus Amerikan Koleji’nin şu özelliğini de öğrendik:
- Türkiye’nin kurulduğundan beri yeri hiç değişmeyen en eski okulu.

Yazarın Tüm Yazıları