Tapu Topbaş'ta maketler masada

Güncelleme Tarihi:

Tapu Topbaşta maketler masada
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2014 00:00

Etiler Polis Okulu’nun tapusu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ta olsa da araziye yapılması planlanan 'Bosphorus 360' projesinin maketi internete sızdı. İnternete sızan görüntülerde Yasin el Kadı, oğlu Muaz Kadı ve Usame Kutub ile diğer ortaklar projenin maketi ile görülüyor.

İŞTE O PROJE

Haberin Devamı



Twitter'da paylaşılan, fezlekelerde yer aldığı iddia edilen ve yasal dinlemeler olduğu belirtilen kayıtlarda konuşmalar yer alıyor.

Etiler Polis Meslek Okulu arazisiyle birlikte polis lojmanı yapılması karşılığında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaptığı imar planı değişiklikleriyle 32 bin metrekarelik araziye, 2.5 emsal inşaat izni vermiş; böylece inşaat hakkı 100 bin metrekareye çıkarken, yükseklik ise serbest bırakılmıştı. Yeni imar planında araziye AVM, rezidans, restoran, mağaza, otel yapımına izin çıkmıştı.

Tapu Topbaşta maketler masada


RİSKLİ ALAN İLAN EDİLDİ

Ancak Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası İstanbul Şubeleri bu planların bölgenin donatı dengesini ve ulaşım sistemini bozacağı gerekçesiyle dava açmıştı. Bunun üzerine Bakanlık, odaların iddiasına göre, açılan davaları geçersiz kılmak adına, arazinin bulunduğu bölgenin ‘riskli alan’ ilan edilmesi teklifi hazırladı. Bakanlar Kurulu’nun Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu arazisinin “Afet Riski Altındaki Alanlar” statüsüne alınmasına ilişkin 2 Temmuz 2013 tarihli kararı, 24 Temmuz 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Haberin Devamı

Tapu Topbaşta maketler masada

Odalar, belki de İstanbul’un ‘en risksiz’ alanı olarak değerlendirdikleri arazinin, riskli alan ilan edilmesine tepki gösterdiler. Arazinin ‘Riskli Alan’ statüsüne alınmasıyla, mahkemeler ‘imar planlarının yürütmesinin durdurulması’ kararı veremezken; Boğaziçi Kanunu, İmar ve Koruma yasaları dahil 13 ayrı yasaya uyum zorunluluğu ortadan kalkmış oldu.

Tapu Topbaşta maketler masada

ARAZİ İHALESİZ VERİLDİ İDDİASI

17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu’ndan sonra İstanbul’un en değerli yerlerinden sayılan arazinin Yasin El Kadı’nın oğlu Muaz Kadı ve Mısırlı İşadamı Usame Kutub’un da aralarında bulunduğu bir şirkete, 460 milyon dolar bedelle ihalesiz verildiği iddia edilmişti.

Bu iddialar üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, 30 Aralık 2013 tarihinde yaptığı basın toplantısında bu iddiaları yalanlamış ve tapuları göstererek, arsanın kendilerinde olduğunu söylemişti.
Topbaş “Birileri kendi aralarında bir takım organizasyonlar yapabilirler, ilişkiler kurabilirler, üzerinde bir takım gelecek adına hesaplar yapabilirler. Kendi aralarında bir takım konuşmalar geçmiş olabilir. Bizim İBB adına henüz bir tasarrufumuz yok” demişti.

Haberin Devamı

Tapu Topbaşta maketler masada


MAKET ÜZERİNDE İNCELEME YAPIYORLAR

Topbaş’ın bu sözlerine karşın dün Twitter ‘da Bosphorus 360 Projesi’nin ortakları olduğu iddia edilen Yasin El Kadı, oğlu Muaz Kadı, Mısırlı İşadamı Usame Kutub’un da aralarında olduğu kişilerin fotoğraflarını yayınladı.

Fotoğraflarda Yasin El Kadı ve oğlu Muaz Kadı'nın başta olmak üzere proje maketi üzerinde inceleme yaptıkları görülüyor.

Ayrıca ortak oldukları iddia edilen diğer kişilerin maketle çektirdikleri fotoğraf yer alıyor.

ETİLER POLİS OKULU ARAZİSİ NEREDE?

Tapu Topbaşta maketler masada


BAKMADAN GEÇME!