NSU Raporu’ndan hükümet de muhalefet de memnun

Güncelleme Tarihi:

NSU Raporu’ndan hükümet de muhalefet de memnun
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2014 12:47

Almanya'nın Baden-Württemberg Eyaleti İçişleri Bakanı Reinhold Gall, NSU Raporu’nu Eyalet İçişleri Komisyonu’na sundu. Eyaletler bazında en kapsamlısı olan rapor milletvekillerini ikna ederken, Araştırma Komisyonu kurulması konusunda partiler arasında farklılık söz konusu. Rapora göre Heilbronn’da öldürülen polis memuru Michèle Kiesewetter ‘tesadüfen mağdur’.

Haberin Devamı

Baden-Württemberg (BW) Eyaleti İçişleri Bakanı Reinhold Gall (SPD), Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresi ile ilgili Eyalet İçişleri Komisyonu’na bir rapor sundu. Raporla ilgili basın toplantısı düzenleyen Bakan Gall, amaçlarının halkın siyasete ve emniyete olan güvenini yeniden kazanmak olduğunu ifade etti. Bakan Gall, “Konuyla ilgili bu kadar detaylı bir çalışmayı daha önce başka hiç bir eyalet yapmadı. Hazırlanan rapor tam 170 sayfa ve tüm milletvekillerini ikna edici nitelikte.” dedi.

“Eyalette NSU Araştırma Komisyonu kurulacak mı?” sorusuna ise Bakan Gall, “NSU cinayetleri ile ilgili eyalette aydınlatılması gereken ne varsa zaten ortaya çıkarıldı.” diye cevap verdi.

Eyalet Hükümeti’nin koalisyon ortağı Yeşiller ise NSU Araştırma Komisyonu’nun kurulması hakkında farklı düşünüyor. BW Eyalet Meclisi Milletvekili Uli Sckerl raporun hazırlanmasıyla birlikte konunun henüz kapanmadığını belirtti. Sckerl, “Özellikle Anayasayı Koruma Dairesi’nin geçmişte çok büyük hatalar yaptığını biliyoruz. Dolayısıyla NSU Araştırma Komisyonu kurma konusu bir seçenek olarak ortada duruyor. Bu konuyla ilgili acele karar vermemek gerekiyor.” diye konuştu.

NSU Araştırma Komisyonu’nu gereksiz bulan Sosyal Demokrat Partili BW Eyalet Milletvekili Nik Sakellariou ise şöyle konuştu: "NSU Araştırma Komisyonu da İçişleri Komisyonu’nun yapmış olduğu araştırmadan farklı bir şey yapmayacak. Elde edilen bilgilerin dışında yeni bilgiler söz konusu olamaz. Bu sebeple NSU Araştırma Komisyonu’nun kurulmasını gereksiz görüyorum.”

Muhalefet ise hazırlanan rapordan memnun. Hıristiyan Demokratik Birlik Partili BW Eyalet Meclisi Milletvekili Thomas Blenke (CDU), “Şu ana kadar aklımızda olan tüm sorulara cevap bulduk.” ifadelerini kullandı.

Hür Demokrat Partili BW Eyalet Milletvekili Ulrich Goll ise, “Her şey tam olarak aydınlatılmış olmasa da, NSU’nun eyalette ciddi bir suç işleyebilme imkanına sahip olmadığı konusunda ikna oldum.” dedi. Söz konusu rapora göre Baden-Württemberg’de ikamet eden 52 kişinin NSU ile bağlantıları olduğu tespit edildi. Ancak eyalette NSU’ya ait bir destek ağına rastlanmadığı belirtildi. Irkçı teröristler tarafından öldürülen polis memuru Michèle Kiesewetter ise rapora göre ‘tesadüfen mağdur’ oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!