Bakan Kılıç: 'Doping bir ahlaksızlıktır'

Güncelleme Tarihi:

Bakan Kılıç: Doping bir ahlaksızlıktır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2014 09:10

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, dopingin ahlaksızlık olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Kılıç, 360 TV'de yayınlanan Stüdyo360 programında gündeme dair konuları değerlendirdi.

Bir soru üzerine, doping yapan sporcuların diğer sporcuları kandırdığını belirten Kılıç, "Doping bir ahlaksızlıktır. Sizin aslında elinizde olmayan, Rabb'imiz tarafından size verilmemiş olan bir gücünüzü ortaya koymaya çalışıyorsunuz. Bunu nasıl yapıyorsunuz? Doğal olmayan yöntemleri, sizin fıtratınızda olmayan bir şeyi varmışcasına ortaya koymaya çalışıyorsunuz. Diğer sporcuları kandırıyorsunuz. Biz artık bu noktada başlamış olan çalışmayı aynen devam ettireceğiz ve dopinge sıfır tolerans noktasında hiçbir geri adamımız olmayacak" dedi.

Doping konusunda bazı bedeller ödemek zorunda kaldıklarını ifade eden Akif Çağatay Kılıç, şöyle konuştu:

"Bunlar ödememiz gereken bedellermiş. Hacettepe Üniversitesinde kurulan bir doping merkezimiz var. Bu yıl içinde sonbahara doğru WADA'dan akreditasyonunu almış olacak. Dünyada son akredite edilecek olan merkez olacak. Daha fazla akreditasyon vermeyecekler. Kırkıncı merkez olacak. Bunu aldığımızda duruşumuzu perçinlemiş olacağız."

Türkiye Büyük Millet Meclis'inde bir doping araştırma komisyonu kurulduğunu hatırlatan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Muhalefet ve iktidar bu manada el ele ciddi bir çalışma yapıyorlar. Bunu yapmamız gerekiyor. Bu bir zehirdir. Dopingi sporumuzdan, gençliğimizden atmadığımız sürece biz başarılı olma konusunda bir şey söyleyemeyiz. Temiz bir
spor ve elde edilen başarı, gerçek budur. Doğru olmayan ve temiz olmayan bir
başarının sizin için bir anlamı var mı? Gelip geçici bir şey. Sporculara verilen ödülün yüksekliği bazı noktalarda bir şeyleri teşvik etmiş olabilir. Bu değiştirildi. Yüzde 50-55'lik bir değişiklik oldu. Şüpheyle başarı elde edenler bir gün gelip ortaya çıkıyor. Ünlü bir bisikletçi ve 100 metre koşusundaki sporcu gibi. Bunların isimlerini anmak istemiyorum. Bunları da gündeme getirmemek gerekiyor."

Statlardaki olaylar

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, özellikle futbolda statlarda çıkan olaylarla ilgili olarak, "Bunları herkes yaşıyor. Bir noktada net olarak 'dur' dememiz lazım" ifadesini kullandı.

Kılıç, konuyla ilgili yaşadığı bir olayı şöyle anlattı:

"Şükrü Saraç Stadı'nda Hollanda milli maçı oynanacaktı. O gün biz bu görevde değildik. O maça milli maç olması hasebiyle ailemle gitmek istedim. O gün annem, eşim ve iki kızımla maça gittim. Bazı sıkıntılar yaşadık. Yaşanan sıkıntılar içinde kızlarımızın kulaklarını kapatmak durumunda kaldık. Avrupa'daki futbol statlarında bu tip olaylar oluyor ama hemen bunun tedbiri alınıyor. Bizim bu anlamda Türk milleti olarak en önde olmamız lazım. Çünkü bizde birbirine karşı saygılı olmak, hürmetli olmak ve edepli olmak çok büyük bir haslettir. Birbirimize karşı neden kötü kelimeler kullanıyoruz."

Elektronik bilet konusundaki çalışmaların iyi bir yolda ilerlediğini belirten Bakan Kılıç, "E-bilet çalışmamız var. Bu yasada iyi bir gidiş var. 14 Nisan tarihinde tüm statlarda bunu yetiştireceğiz. Süper Lig ve PTT 1. Lig'de bunu yetiştireceğiz. Avrupa'da bu var. Kamera sistemleriyle de olumsuz davranışlar tespit edilecek. 6222 sayılı yasada bunun hukuki yapısı var" diye konuştu.

Kulüpler yasasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü bildiren Kılıç, "Kulüplerin finansmanı noktasında yasal bir eksiklik var. Bu konuda iyi bir konsensüs sağlandığı bilgileri geliyor. Onu yetiştirip, spor kulüplerini yasal bir çatı altına alıp, sporda daha başarılı bir yapıya kavuşacağız. Bu konuda federasyonların elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu işte sorumlu olan birimler federasyonlar" değerlendirmesini yaptı.

22. Kış olimpiyat Oyunları

Bakan Kılıç, Soçi'de düzenlenen Kış Olimpiyatları'na Türkiye'nin 6 sporcuyla katılmasının içlerini burktuğunu ifade etti. Olimpiyatların açılışında Türk bayrağının dalgalanmasının bir gurur vesilesi olduğunu aktaran Kılıç, "Genç bir nüfusa sahip olmamız nedeniyle 6 sporcuyla katılmamız içimizi burktu" dedi.

Bu noktada çalışmaları bulunduğunu anlatan Kılıç, şöyle devam etti:

"Bir dahaki yaz ve kış olimpiyatlarında sporcu sayımızı arttırmak niyetindeyiz. Üniversiade Oyunları Erzurum'da yapıldı. Bu oyunların yapılması kış sporlarına olan ilgiyi arttırdı. Bundan dolayı bir avantajımız var. Kış sporlarının farklı bölgelerde icra edilmesi için bunun önünü açmalıyız. Ciddi tesislerimiz var fakat kış sporlarının yaygın olmadığını görüyoruz. Avrupa'da kış sporlarıyla yoğun bir şekilde uğraşılıyor. Katılan sporcularımıza ve lisanslı sporcularımıza baktığımızda sayımız düşük."

Akif Çağatay Kılıç, Soçi'de düzenlenen olimpiyatlarda açılışın görsel bir şölen olduğunu ifade ederek "Çok büyük ölçekteki uluslararası organizasyonlarda elinizde olmayan sebeplerden dolayı aksaklıklar olabiliyor. Soçi'deki koreografide, 5 olimpiyat halkasının bir halkası eksik kaldı. Bu da uluslararası basında yer aldı. Önemliydi" değerlendirmesini yaptı.

İnternet konusu

Bakan Kılıç, internetle ilgili değerlendirmesinde, internetin hayatın bir parçası olduğunu belirterek "Burası sınırsız bir özgürlük alanı değil" ifadesini kullandı.

Kendi kızlarının Facebook ve Twitter hesaplarının olmadığını ifade eden Kılıç, "Kızlarımın biri 12, diğeri 6 yaşında. Bunu neden söylüyorum: kullanımı eğitim gerektiren bir alan. Neyin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Sosyolojik etkilerini iyi araştırmak gerekiyor. İnsanın, insanla olan ilişkisi önemli. Kullanım alanlarımızla ilgili dikkatli olmamız gerekiyor. Sanal ortamda sınırlar yok. Bu tüm dünyanın sıkıntısı. Bir insanı karalamak için ortaya bir şey atıp, çekiliyorsunuz. Bunu izleyen bir kitle var" diyerek sözlerini tamamladı.

BAKMADAN GEÇME!