Gerekçeli kararı yazmayan hâkimleri HSYK’ya şikâyet

Güncelleme Tarihi:

Gerekçeli kararı yazmayan hâkimleri HSYK’ya şikâyet
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2014 01:57

Ergenekon davasında 16.5 yıl hapis cezası alan Teğmen Mehmet Ali Çelebi ile 10.5 yıl hapis cezasına çarptırılan gazeteci Merdan Yanardağ’ın avukatı Serkan Günel, kısa kararın üzerinden 6 ay geçmesine rağmen gerekçeli kararı hazırlamayan, Ergenekon davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında HSYK’ya suç duyurusunda bulundu.

Haberin Devamı

Dilekçede Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, üye hâkimler Sedat Sami Haşıloğlu, Hüsnü Çalmuk, Mehmet Fatih Uslu ve Ercan Fırat’ın gerekçeli kararı 15 gün içerisinde dosyaya koymuş olması gerekirken, gerekçeli kararı halen yazmadıkları için görevi kötüye kullandıkları öne sürüldü.

BAŞBAKAN’IN BİLGİSİNE BAŞVURULSUN

Başlatılacak soruşturmada sağlıklı bilgiler elde edilmesi bakımından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi eski Başkanı Köksal Şengün, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da bilgisine başvurulması talep edildi. Anayasa gereği belirli bir süre sonunda gerekçeli kararın yazılmasının zorunlu olduğu belirtilen dilekçede, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 232/2 maddesine göre hükmün gerekçesinin, tümüyle tutanağa geçirilmemişse açıklanmasından itibaren en geç 15 gün içinde dava dosyasına konulması gerektiği vurgulandı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın “6 ay geçmesine rağmen gerekçenin yazılmamasını bir hakkın suistimali olarak kabul ediyorum. Bu açık bir hak ihlalidir’ sözlerine de yer verilen dilekçede şöyle denildi:

Haberin Devamı

PARALEL YAPILANMA DEĞERLENDİRİLMELİ

“17 Aralık soruşturması olarak bilinen Yolsuzluk Operasyonu sonrası davanın müştekisi konumundaki iktidar mensupları tarafından da dile getirilen yargı içindeki paralel yapılanma iddiaları da, kanuna göre 15 gün içerisinde dosyaya konulması gereken kararın 6 ay geçmiş olmasına rağmen halen konulmamasıyla birlikte değerlendirilmesi zorunluluğu oluşmuştur. Özellikle şikâyet konusu bu davayı başlatan ve en önemli işlemleri yapan savcı Zekeriya Öz’ün bizzat iktidar tarafından örgüt mensubu şeklinde gösterilmesi ve son olarak Bolu’ya düz savcı olarak atanması ve söz konusu davanın (Ergenekon) iddianamesini kabul eden ve 4 sene boyunca mahkeme başkanı olarak yürüten hâkim Köksal Şengün’ün ‘İddianameyi okumadan kabul ettik’, ‘Şimdi olsa geri çevirirdim’, ‘Ergenekon davasında örgüt yok’ şeklindeki açıklamaları karşısında halen gerekçeli kararı yazmayan söz konusu hâkimlerin detaylı bir şekilde soruşturulmasını zorunlu kılmaktadır.”

BAKMADAN GEÇME!