İDO, ‘eksik evrak’ gerekçesiyle Yalova-Eskihisar ihalesinde devre dışı kaldı

Güncelleme Tarihi:

İDO, ‘eksik evrak’ gerekçesiyle Yalova-Eskihisar ihalesinde devre dışı kaldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2014 01:19

HÜRRİYET’in ‘Tek kişilik davetiye’ başlığı ile gündeme getirdiği Tavşanlı Belediyesi’nin Yalova-Eskihisar seferlerinin yapıldığı arsanın ihalesi dün gerçekleşti. Şartnamenin son dakikada açıklandığı ihalede İDO ‘eksik evrak’ gerekçesiyle devre dışı kalırken, şartnamede sadece Gök Denizcilik’in tarif edilmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

YALOVA’nın Tavşanlı Beldesi Belediye Başkanlığı’na ait olan ve Yalova-Eskihisar arasında feribot seferlerinin yapılmasına imkan sağlaması nedeniyle önemli olan arsanın ihalesi dün gerçekleşti. Yalova-Eskihisar feribot hattında rakip olan İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ve Negmar Denizcilik’e ait İstanbul Lines’in sahibi Gök Denizcilik teklif verdiler. İDO’nun teklifi ‘eksik evrak’ gerekçesiyle ihale dışı bırakılırken, ihale komisyonu, kararını iki gün içinde açıklayacağını duyurdu. İhale şartnamesinin ancak dün sabah saatlerinde açıklanması dikkat çekerken, şartnamede istenen evraklar arasında ‘Arsanın önündeki deniz kıyısının Milli Emlak’tan kiralandığını gösteren kira kontratı’ şeklindeki ifade tartışma yarattı.

KİRA KONTRATI İSTENDİ

Bu evraka sahip olan tek şirketin ‘Gök Denizcilik’ olması ve aynı kıyıyı Milli Emlak’tan başka bir şirketin daha kiralamasının mümkün olmaması nedeniyle ihale şartnamesinin tek bir firmayı tanımladığı iddia edildi. Şartnamedeki bu madde nedeniyle ihaleye katılan İDO yetkilileri, İhale Komisyonu’na, ‘Arsanın ihalesini kazanmamız durumunda, önündeki deniz kıyısını Milli Emlak’tan aynı şartlarda kiralamayı taahhüt ediyoruz” şeklinde bir taahhütname verdi. Ancak buna rağmen, ihale dışı kalan İDO’nun sonucun açıklanmasının ardından, kazanamama durumunda itiraz etmesi bekleniyor. İstanbul Lines adıyla Yalova-Eskihisar arasında feribot seferlerine başlayan Negmar Denizcilik’in daha önce Tavşanlı Belediyesi’nden kiraladığı arsayı, geçen yaz ihalesiz yeniden 10 yıllığına kiralaması, dava konusu olmuş, bunun üzerine mahkeme de yürütmeyi dürdurma kararı almıştı. Dünkü ihale söz konusu arsanın yeniden kiralanması amacıyla yapıldı ancak, sadece bir şirketin sahip olduğu evrakın şart koşulması, diğer oyuncuların otomatik olarak devre dışı kalmasına neden oldu.

Haberin Devamı

EVRAKI GETİREN İHALEYE GİRER

Tavşanlı Belediye Başkanı Kadri Çiçek, ihale öncesinde yaptığı açıklamada, daha önce alınmış meclis kararı bulunduğunu hatırlatarak, “Şartnamemiz vardır, bunun kurallarını yerine getiren ihaleye girer” dedi. Çiçek, daha sonra yaptığı açıklamada, İDO’nun ihale şartlarını yerine getirmediğini belirterek, “2886’nın 51’inci g maddesine göre şartnamede kurallarımız vardır. Bu ihalenin gizlilik esası 48 saattir. 48 saat geçmeden bu konuyla ilgili bizim bilgi vermemiz mümkün değildir” dedi. Bir gazetecinin sorduğu, “İDO ihaleye girdi mi?” sorusuna da yanıt veren Çiçek, “Hayır, evrakı tamamlayıp getiremediği için, şartnameyi düzenli getiremediği için giremedi” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!