Kopenhag'da NSA dinlemelerine protesto

Güncelleme Tarihi:

Kopenhagda NSA dinlemelerine protesto
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2014 15:59

ABD'nin istihbarat kuruluşlarından NSA'in küresel çaptaki dinleme ve izlemeleri, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da düzenlenen gösteri ve yürüyüşle protesto edildi.

Haberin Devamı

Amerikalı eski istihbaratçı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerle ortaya çıkan ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Avrupa'daki müttefik ülkelerin liderleri dahil milyonlarca kişiye yönelik dinlemelerine tepkiler sürüyor.

Danimarka'da internet haklarını savunan kuruluşlar, Uluslararası Af örgütü ve bazı sendikalardan oluşan sivil toplum örgütleri, NSA'in yaptığı telefon dinlemeleri ve internet üzerinden takipleri, başkent Kopenhag'da düzenledikleri gösteri ve yürüyüşle protesto etti. Österport'taki ABD Büyükelçiliği önünde toplanan kalabalık, çeşitli pankartlar taşıdı. Gruptakiler, konuşmaların ardından, önce Danimarka İç İstihbarat Teşkilatı PET'in binasına, daha sonra parlamentonun bulunduğu Christiansborg Sarayı'na kadar yürüdü.

Eylemi düzenleyenlerden internet hakları kuruluşu Bitbureauet'den Troels Möller, burada yaptığı konuşmada, Danimarkalı politikacıların ülkede izinsiz dinleme ve izleme olmadığını söylediklerini aktararak, "İzinli olup olmadığı bizim için önemli değil. İzlenmek ve dinlenmek istemiyoruz. Hükümete baskı uygulayarak bu konuda neler bildiklerini anlatmalarını ve PET'in ne gibi bir rolü olduğunu açıklamasını istiyoruz. Danimarkalıların ne kadar süre boyunca ve neden izlendiğini öğrenmeye hakkı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!