Kıbrıs’ta yeni süreç başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs’ta yeni süreç başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2014 10:40

Kıbrıs’ta bir buçuk yıldır askıda olan müzakere süreci bugün resmen başlıyor. KKTC Cumhurbaşkanı Başkanı Derviş Eroğlu ile Rum lider Nikos Anastasiadis BM denetimindeki Lefkoşa ara bölgede yarım asırdır devam eden soruna hızlı bir çözüm bulmak amacıyla biraraya geliyor. Buluşmanın ardından müzakerelerin temelini oluşturacak ortak metin okunacak ve pazarlık süreci de resmen başlayacak.

Haberin Devamı

İki lider ara bölgedeki BM’ye ait konferans salonunda saat 11.30’da buluşacak. Heyetler arası görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs misyon şefi Lisa Buttenheim, tarafların uzlaşmaya vardığı 2 sayfa ve 8 maddelik metni okuyacak.

DOWNER YOK
Müzakereleri bugüne kadar yürüten BM Genel Sekreteri’nin özel temsilcisi Aleksander Downer ise buluşmada yer almıyor. Avustralya eski Dışişleri Bakanı görevinden ayrılarak ülkesinin Londra Büyükelçiliği’ne atanacağı ileri sürülüyor. BM Downer’ın görevini sürdüreceğini açıklasa da tarihi buluşmada yer almaması ayrılacağı spekülasyonlarına yol açtı.
Türk ve Rum liderler arasında son 4 aydır pazarlıklara konu olan ortak metin, yeni kurulacak Federal Kıbrıs’ın da ana hatlarını oluşturuyor. Ortak metindeki en önemli unsurlar şöyle:

TEK EGEMENLİK TEK VATANDAŞLIK
*Yeni devlet siyasi eşitlik temelinde iki toplumlu iki bölgeli federasyona dayalı olacak. *BM ve AB’nin üyesi olarak tek vatandaşlık, tek temsiliyet ve BM’ye üye ülkelerin sahip olduğu özellikte tek egemenliği bulunacak.

Haberin Devamı

*Egemenlik Kıbrıslı Türk ve Rumlara eşit yayılacak.

*Kurucu devletler yetkilerini federal hükümetten bağımsız kullanacak.

*Birleşik Kıbrıs vatandaşları ayrıca Türk ve Rum kurucu devletinden herhangi birinin vatandaşı olacak.

*Hiçbir taraf diğer taraf üzerinde otorite ve idari yetkiye sahip olmayacak.

*Birleşik Kıbrıs, her iki tarafta eş zamanlı ve ayrı ayrı düzenlenecek referandumdan sonra ortaya çıkacak.

*Başka bir ülke ile herhangi bir şekilde kısmi veya bütün olarak bölünme birleşme ya da ayrılma hakkı yasaklanacak.

6 ADIMDA ÇÖZÜM
2008’de başlayan BM müzakerelerinde Kıbrıs sorunu 6 ana başlıkla ele alınıyor. Yönetim, mülkiyet, toprak, AB ile ilişkiler, ekonomi ve garantiler başlığı altındaki müzakerelerde bugüne kadar önemli ilerlemeler sağlandı. Bu nedenle Türkiye ve KKTC, hızlı bir süreçle sorunun 3 ayda çözülebileceğini savunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!