ERG: Dershane öğretmenleri göç edebilir

Güncelleme Tarihi:

ERG: Dershane öğretmenleri göç edebilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2014 09:20

EĞİTİM Reformu Girişimi (ERG), Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 6 Şubat’ta TBMM’ye sunulan dershane yasa taslağını değerlendirdi. İlk bulgular şöyle:

Haberin Devamı

- Dershanelerin kapatılması/dönüştürülmesi ile fırsat eşitliğini arttırmaya yönelik nasıl bir etki beklendiği ve bu yönde alınacak önlemler netleştirilmeli.
- İstatistiklere göre 2012-2013 eğitim öğretim yılında dershanelerde 51 bin 522 öğretmen istihdam ediliyor. Hanehalkı İşgücü Anketi (HİA) 2012 verileri temelinde yapılan tahminler bu öğretmenlerin en fazla 24 bininin kanun tasarısında belirtilen özellikleri taşıdığına işaret ediyor. Geriye kalan yaklaşık olarak 27 bin öğretmen ya 6 seneden az çalışma süresine sahip, ya öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşımıyor, ya da sosyal güvenlik sistemi dışında istihdam ediliyor. Ayrıca, kanun tasarısı atamaların hizmet bölge ve alanları dikkate alınarak gerçekleştirileceğini belirtiyor. 2013 yaz döneminde gerçekleştirilen ilk atamaların yüzde 38’si Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerine yapılmış. Oysa HİA 2012 temelinde yapılan hesaplamalar kanun tasarısında belirtilen koşullara sahip dershane öğretmenlerinin yüzde 90’ının bu bölgelerde ikamet ettiğini gösteriyor. Bu nedenle özel dershanelerden devlet okullarına geçebilecek öğretmenlerin çoğunluğu bunu ancak batıdan doğuya göç ederek yapmak durumunda kalacak.

BAKMADAN GEÇME!