‘Büyüteç’ kullanın

Güncelleme Tarihi:

‘Büyüteç’ kullanın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2014 00:04

ÖSYM, sınavlarda görme bozukluğu olanlar için, 22 punto büyüklüğünde basılmış soru kitapçıkları isteğiyle Meclis’e başvuran Y.İ. adlı vatandaşa “büyüteç” önerdi.

Haberin Devamı

KIRIKKALE’den TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvuran Y.İ. “ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda görme bozukluğu olanlar için 22 punto büyüklük seçeneğinin de sunulmasını” talep etti. Dilekçeyi işleme alan komisyon, isteği ÖSYM’ye iletti. ÖSYM’den gelen yanıtta şunlar aktarıldı:
“Merkez tarafından yapılan sınavlarda, 9 ve 14 punto soru kitapçığı basılıyor ve soru kitapçığını kendi okuyamayacak durumda olan engelli adaylara, talepleri doğrultusunda okuyucu ve işaretleyici yardımı veriliyor. Ancak, engeli veya sağlık sorunu nedeniyle görme sorunu olan adayların, diğer tüm engelli adaylar gibi durumlarını anlatan bir dilekçe ile sağlık raporlarının onaylı bir örneğini merkeze ulaştırdıkları takdirde, yukarıda bahsedilen kurallara uygunluğu ile değerlendirilerek kendilerine büyüteç, teleskopik gözlük, prizmatik gözlük, abaküs, yazı tableti, kabartmalı daktilo gibi araç gereçleri sınavda kullanmalarına izin veriliyor ve böylece daha büyük punto okuyabilecek durumda olan adayların sorunları çözümleniyor.

Haberin Devamı

55 punto isteyen var

Okuyucu ve işaretleyici yardımı alan görme engelli adayların ise şekil, grafik, tablo, resim gibi görsel verilerin yer aldığı sorular ile karmaşık ifade içeren sorulardan muaf tutuluyor ve kendilerine ek süre veriliyor. Sınav başvuru dönemlerinde engelli adaylardan gelen dilekçeler titizlikle inceleniyor. Bu dilekçelerde, görme engelli adaylardan 12 puntodan 55 puntoya kadar çeşitlilik gösteren talepler yer alıyor. Sınava başvuran aday sayısı ve engel durumlarındaki farklılıklarla ilişkili olarak adayların taleplerindeki farklılıklar da göz önüne alındığında belirtildiği şekilde işlem yapılarak sorunlar ortadan kaldırılıyor. Bu bağlamda, dilekçede belirtilen 22 punto basılmış soru kitapçığı talebinin karşılanmasının mümkün değildir.” - Umut ERDEM/ANKARA

DİĞER EĞİTİM HABERLERİ

Haftada 3 gün süt

17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen, eğitim öğretim yılının ikinci dönemine başladı. Öğretmenler ve öğrenciler için ikinci yarıyıl 13 Haziran’da tamamlanacak. Yeni dönemle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı organizasyonunda 3 yıldır yürütülen “Okul Sütü Programı” da başlatıldı. Ülke genelinde resmi, özel anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine her hafta pazartesi, çarşamba ve cuma günleri UHT koşullarında paketlenmiş 200 mililitre pastörize süt dağıtılacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dün Kocatepe İlkokulu’nda, 2013-2014 eğitim öğretim yılı okul sütü dağıtım programına katıldı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bakan Eker’in sütün faydalarını anlatırken önündeki sütü hemen içmemek için kendisini zor tuttuğunu ifade ederek, “Şimdi çocuklarımız da muhtemelen bu güzel sütlerden ‘biz de içelim’ diye sabırsızlanıyor olabilirler” diye konuştu. - ANKARA

Haberin Devamı

ERG: Dershane öğretmenleri göç edebilir

EĞİTİM Reformu Girişimi (ERG), Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 6 Şubat’ta TBMM’ye sunulan dershane yasa taslağını değerlendirdi. İlk bulgular şöyle:
- Dershanelerin kapatılması/dönüştürülmesi ile fırsat eşitliğini arttırmaya yönelik nasıl bir etki beklendiği ve bu yönde alınacak önlemler netleştirilmeli.
- İstatistiklere göre 2012-2013 eğitim öğretim yılında dershanelerde 51 bin 522 öğretmen istihdam ediliyor. Hanehalkı İşgücü Anketi (HİA) 2012 verileri temelinde yapılan tahminler bu öğretmenlerin en fazla 24 bininin kanun tasarısında belirtilen özellikleri taşıdığına işaret ediyor. Geriye kalan yaklaşık olarak 27 bin öğretmen ya 6 seneden az çalışma süresine sahip, ya öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşımıyor, ya da sosyal güvenlik sistemi dışında istihdam ediliyor. Ayrıca, kanun tasarısı atamaların hizmet bölge ve alanları dikkate alınarak gerçekleştirileceğini belirtiyor. 2013 yaz döneminde gerçekleştirilen ilk atamaların yüzde 38’si Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerine yapılmış. Oysa HİA 2012 temelinde yapılan hesaplamalar kanun tasarısında belirtilen koşullara sahip dershane öğretmenlerinin yüzde 90’ının bu bölgelerde ikamet ettiğini gösteriyor. Bu nedenle özel dershanelerden devlet okullarına geçebilecek öğretmenlerin çoğunluğu bunu ancak batıdan doğuya göç ederek yapmak durumunda kalacak.

Haberin Devamı

PISA değerlendirilecek

Yurtiçinden ve dışından uzmanlar PISA sonuçları üzerinden Türkiye’de eğitim reformunu tartışılacak. TÜSİAD ve TÖDER organizasyonu olarak Cumartesi günü yapılacak toplantıda, ‘PISA 2012 Değerlendirmesi: Türkiye için Veriye Dayalı Eğitim Reformu Önerileri’ anlatılacak. OECD Eğitim Bölümü Direktör Yardımcısı Andreas Schleicher da toplantıda sunum yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!