Türkiye’nin Soçi Kış Olimpiyatları bilançosu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin Soçi Kış Olimpiyatları bilançosu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2014 01:11

TÜRKİYE’nin sadece 6 sporcu ve açılışta hükümetten 5 temsilciyle yer aldığı ‘Soçi Kış Olimpiyatları’na giden seyirci sayısı da ‘sıfırın altında’. Türkiye’nin en büyük tur operatörleri İstanbul’dan uçakla sadece 1 saat 20 dakika süren Soçi için hiç talep gelmediğini belirtiyor.

Haberin Devamı

‘Biz olimpiyatları neden alamadık? Tesis yok diye değil, Türk toplumdaki olimpik eğitim ve kültürün az olmasından dolayı alamadık. Bize ‘Bu seviyeyi yükseltin, ondan sonra’ dediler. Bu şu demek, tesislerin bu tür şampiyonalarda dolması ve sporcu yetiştirmek demek, seyircilerin gelmesi demektir.” Bu sözler Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Genel Sekreter Yardımcısı Bilal Porsun’a ait. 2020 Olimpiyatlarını alabilmek için yoğun çaba harcayan Türkiye’nin neden olimpiyatları düzenlemeye hak kazanamadığını açıklıyor. Porsun’un kurduğu cümlelerden anlaşılacağı gibi, tesis yapmak yeterli değil, tesisleri dolduracak seyirci ve onların izleyebileceği sporcular yetiştirmek gerekiyor.

SADECE 2 BİLET

İstanbul’dan uçakla sadece 1 saat 20 dakikada ulaşılabilen Soçi’de düzenlenen 2014 Kış Olimpiyatları’na Türkiye’den giden seyirci sayısı da Porsun’un sözlerini kanıtlar nitelikte. Türkiye’nin en büyük tur operatörleri arasında olan Ets Tur, Jolly Tur ve Pronto Tour yetkilileri kendilerine, 22’inci kez düzenlenen Kış Olimpiyaları için hiç talep gelmediğini ifade etti. Olimpiyatların düzenlendiği bölgeye sadece 2 bilet kestiklerini söyleyen Ets Tur yetkilileri, kesilen biletlerin de olimpiyatların düzenlendiği tarihlerle uyuşmadığını dile getirdi.

BİREYSEL DE AZ

Türkiye’nin 6 sporcu ile temsil edildiği olimpiyatların açılışı için Türkiye’den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da Soçi’ye gitti. Ancak olimpiyatları izlemek için Türkiye’den tur şirketlerine talep gelmezken, sektör temsilcileri, olimpiyatlar için bireysel katılımın sınırlı sayıda olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Havalimanları yetmedi

7 Şubat’ta başlayan ve 23 Şubat’a kadar devam edecek olan olimpiyatlara Türkiye az ilgi gösterirken dünyanın da olimpiyatlara ilgisi öncekilere göre çok yoğun değildi. Sochi’de 1.1 milyon bilet satılması planlanırken halen 330 bin biletin satılmayı beklediği belirtildi. Ancak Rusya’nın Soçi kentine giden özel uçaklar, şehirdeki havalimanında park yeri kalmaması nedeniyle Trabzon yönlendirildi. Açılış töreninde yapılan etkinlikler için Soçi Havalimanı’na 650 uçak başvuruda bulundu.

Haberin Devamı

Rakiplerin gerisinde kaldık

İSTANBUL’un 2020 yaz olimpiyatları için yarıştığı şehirler ile kış olimpiyatlarına katılan sporcu sayıları karşılaştırıldığında da Türkiye çok gerilerde kalıyor. Yaz olimpiyat oyunları için ilk elemelerde geride bıraktığımız Madrid, Soçi 2014 Kış Olimpiyatları Oyunları’na 20 sporcuyla katıldı. Yarı finalde elendiğimiz ve oyunlara düzenlemeye hak kazanan Japonya ise Soçi’ye 113 sporcu ile küçük bir çıkarma yaptı. Soçi’de düzenlenen olimpiyatlara katılan toplam sporcu sayısı ise 2 bin 874 oldu.

TEKNOLOJİK SOÇİ

Yüz tanıma sistemi
Yaka kartlarını ortadan kaldıran ‘The Broadway 3D’ isimli yüz tanıma sistemi ilk kez Soçi’deki olimpiyatlarda kullanıldı. Katılımcılar, kapılarda yüzlerini cihaza taratarak spor karşılaşmalarını izleyebiliyor.

Haberin Devamı

İletişime sıkı takip
Modem ve baz istasyonlarına yerleştirilen Vitok-IP isimli teknolojiyle sesli ve yazılı iletişim sıkı takip altına alınabiliyor.

İnsansız hava araçları
Rusya Savunma Bakanlığı’nın ‘Gorizont Air S-100’ isimli insansız hava aracı, yüksek çözünürlüklü kamerasıyla havadan güvenlik önlemi alıyor.

Kar makineleri
Soçi’de dünyanın en büyük kapasiteye sahip yapay kar makinesi kullanılılıyor. 4.5 milyon metreküplük kar stoğu yapan Rusya 400’den fazla yapay kar makinesi kullanıyor.

BMW’den yarış kızağı

BMW tarafından geliştirilen yeni nesil yarış kızağı, kevlar ve karbon fiber malzemeden üretildi. Araç, önceki modellere göre daha sağlam. / Ahmet CAN

BAKMADAN GEÇME!