SAMİ GEDİK’TEN ÜNLÜLER BULUŞMASI

Peker Sanat, genç kuşak ressamlarımızdan Sami Gedik’in ilginç bir çalışmasına evsahipliği yapacak.

Haberin Devamı

Daha önce siyahi insanların yaşam biçimlerini “Gri” olarak adlandırdığı iki ayrı sergide sanatseverlerle buluşturan Sami Gedik, bu kez Türkiye’nin ressam ağırlıklı ünlü sanatçılarının büyük boy portre çalışmalarıyla karşımıza çıkıyor.
Gedik, Turan Erol, Mustafa Ayaz, Fikret Otyam, Yalçın Gökçebağ, Zafer Gençaydın, Habib Aydoğdu, Hasan Pekmezci gibi ressamlar ile diğer sanat alanlarında da ünlü isimlerin portrelerini içeren sergiyi bu kez “Buluşma” olarak adlandırmış.
Gedik sanat dünyasının merakla beklediği 13 Şubat Perşembe günü saat 18.30’da açılacak sergisiyle ilgili şunları söylüyor:
“Sanatçı portreleri aslında 2010 yılından bugüne dek yapmış olduğum siyahi portrelerin bir anlamda devamı niteliğinde. Ancak buradaki fark, siyahi serüvendeki günlük yaşam kesitlerden sıyrılarak, daha çok sanatçılar ile birebir yüzleşme çabasıdır. Sanatçı portrelerinin arkasında yer alan kendi üsluplarına ilişkin göndermeler ise kopya etme mantığından çok, sanatçılara yönelik bir saygı, bir selamlaşma, bir buluşma, bir özümseme, bir dertleşme, bir öykünme, içe sindirme, anlama ve birlikte bir şeyi var etme, oluşturma çabasıdır. Bu bağlamda resimlerini yapmış olduğum sanatçıların, hayatımda yeri ve önemi çok büyüktür.”

Haberin Devamı

SANATÇILAR NE DEDİ?

Gedik’in portrelerini yaptığı bazı ünlü ressamlarımızın görüşleri de şöyle:
Turan Erol: “Sami Gedik’in yaptığı bu portre, benim genel havamı çok iyi yansıtıyor. Sanki bir dost meclisinde, sık sık yaptığımız gibi türkü söylüyor, ya da dostlara bir şeyler anlatıyor gibiyim. İnsanlar portrelerini bazen beğenmezler, ben öyle bir duyguya kapılmadım. Sami’yi kutluyor ve ona teşekkür ediyorum.”
Mustafa Ayaz: “Sami’nin optik görüntüyü kendine özgü yorumlayarak, gelecekte yeni sentezlere ulaşacağına inanıyorum.”
Habip Aydoğdu: “Sami’yi ve resimlerini, yeteneğini ve duyarlılığını uzun zamandır izliyorum. Sami, bir gencin yaşaması gereken deneysellikleri yaşayarak sahici bir resimsel dilin peşinde olduğuna inandığım bir ressam. Onunla aynı yolun yolcuları olarak ileride daha sık karşılaşacağımızı, birlikte olacağımızı umuyorum. Mütevazı duruşuyla bu yolda şımaracak gibi de gözükmüyor. Ülkemizde plastik sanatlarda ‘portre’ hep ihmal edilen bir alan oldu. Sami, bu alanda iz bırakabilecek bir portre ressamı adayı. Neden mi? Portre, tuvallerinde, resme dönüşüyor da ondan.”
Hasan Pekmezci: “Sami’nin yakından tanıdığı, az çok kimliklerine ulaşabildiği ve en önemlisi büyük bir olasılıkla sevdiği için yöneldiği sanat insanlarının portreleri konusunda çok yol katedeceğine inanıyorum. Genç sanatçılar açısından seçilen her portre, yılları kovalayan, yılların izlerini, her yaşın fiziksel, biyolojik, ruhsal, duygusal dünyasını kaydetme fırsatı veren uzun bir sanat serüveni. Bir başka açıdan da sanatsal bir yorumla elde edilen, betimlemelerin ve çok zengin olmayan portre birikimimizin belleği.”

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?
Ankara’daki resim ve heykel sergileri tüm hızıyla devam ediyor. Filinta Önal’ın heykel sergisi 1 Mart’a kadar Galeri Akdeniz’de (Hilal Mah.) görülebilir. Selami Birdal’ın kuru kalemle yaptığı hiperrealist çalışmaları ile ustalardan karma sergi 11-24 Şubat tarihleri arasında Galeri Valör’de (Hilal Mah.) sanatseverleri bekliyor. Gülay Yüksel’in sergisi de 14 Mart’da Sevgi Sanat’da (Çankaya) açılacak. Bir süre önce babasını kaybeden Gülay Yüksel’e buradan da başsağlığı diliyorum. Kentteki diğer bazı etkinlikler de şöyle:
Adnan Turani (15 Şubat’ta açılacak/Takı Antika/GOP), Ekrem Kahraman (14 Şubat’ta açılacak-Galeri Soyut/Hilal Mah.), Süleyman Karakul (19 Şubat’ta açılacak-Galeri Gözde/Y.Ayrancı), Ozan Bilginer (20 Şubat’ta açılacak-AG Sanat/Konutkent 2), Ayşe Sibel Kedik heykel sergisi (28 Şubat’a kadar-Atlas Sanat/Çankaya), Karma baskı sergisi (26 Şubat’a kadar-Bilkent Ürniversitesi Sanat Galerisi), Orhan Gürel-Nesrin Ercan-Feza Ünsal karma suluboya sergisi (13 Şubat’ta açılacak-ERGE Sanat/CEPA AVM), Sera Uzel (Bugün açılacak-Türk Amerikan Derneği/Çankaya), Gülizar Kılıç (16 Şubat’a kadar-TBMM Mustafa Necati Kültürevi/Kızılay), Şirin Koçak seramik sergisi (Bugün açılacak/Ziraat Kuğulu), İbrahim Halil Türker (26 Şubat’a kadar-Sitllife/Hilal Mah.), Nermin Alpar (22 Şubat’a kadar-Galeri N /GOP), Mustafa Özkan (24 Şubat’a kadar-Doku Sanat/Çankaya), Suat Basel (4 Mart’a kadar-Krişna Sanat/Kavaklıdere)

Yazarın Tüm Yazıları