Umudumuzu kaybediyoruz

Güncelleme Tarihi:

Umudumuzu kaybediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2014 01:37

Barda kafasında şişe kırılıp karnından bıçaklanarak öldürülen Barış’ın davası yürekleri sızlatıyor. 10 yıldır süren davada ilk kez savcı görüşü açıklandı ve davadaki tek sanığın “delil yetersizliğinden” beraatı istendi.

Haberin Devamı

Anne Ayla Dönmez gözyaşları içinde umutlarını kaybettiklerini söyleyerek “Adalet oğlumu geri getirmeyecek biliyorum ama başkaları böyle bir acı yaşamasın istiyorum” dedi.

BİLGİ Üniversitesi’nden mezun olan Barış Dönmez’in, askerlik öncesi arkadaşlarıyla gittiği Beyoğlu’ndaki “Academy 14” isimli barda boğazı kesilerek öldürülmesinin üzerinden 10 yıl geçti. İstanbul 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davaya ilişkin 10 yıl sonra ilk kez görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Aydın Boztaş, sanıklar İbrahim Biberoğlu ve Ömer Faruk Saral hakkında barda tartıştıkları Barış Dönmez’in kırık şişe ve kesici delici alet ile vurularak öldürdükleri iddiasıyla dava açıldığını hatırlattı.

SAVCI: BİRİ ÖLDÜ DİĞERİNE BERAAT

Savcı, davanın tutuksuz sanıklarından Ömer Faruk Saral’ın iddianamede belirtildiğinin aksine mahkûmiyet için yeterli hiçbir somut kanıt bulunmadığından beraatini talep etti. Savcı Boztaş, davanın diğer sanığı İbrahim Biberoğlu’nun ise yargılama devam ederken öldüğünü belirterek hakkındaki davanın düşmesini istedi. Dosyanın kapsamlı olduğunu belirten mahkeme heyeti karar için dosyayı incelemeye alarak duruşmayı erteledi.

ANNE: YAŞANACAK ACI DEĞİL

“Adalet oğlumu geri getirmeyecek biliyorum ama başkaları böyle bir acı yaşamasın, bu yaşanacak bir acı değil diyen” anne Ayla Dönmez ifadesi sırasında gözyaşlarını tutamayarak şunları söyledi: “10 yıl içerisinde canımızı yitirmenin yanı sıra, güven içerisinde olmadığımızı gördük. İnsanın hiçbir önemi yokmuş. Güvenli bir hayat sağlaması gereken polisler ilk andan itibaren görevlerini yapmadılar. Oğlumun kanını akıtanlar, biz ameliyathanenin önünde beklerken paralar akıtarak dosyanın bu aşamaya gelmesini sağladılar. Parayla bir hayatın yok edilmesini kabul eden bir ülkenin insanı olmak bana çok ağır geliyor.”

Haberin Devamı

Sanık avukatı: Emniyetin hatasından bu noktadayız

TEK sanık tutuksuz Ömer Faruk Saral’ın avukatı Mahmut Küçük “Gerçek faillerin yakalanması için elimizden geleni yaptık ama bizim de elimizden bir şey gelmedi. Hepimizin çocuğu var. Gerçek faillerin yakalanmamış olması bizi de toplumu da üzmüştür. Bu maalesef emniyet teşkilatının soruşturmanın başında yapması gerekenleri yapmamasından kaynaklanmıştır” dedi.

Barışım adalet istiyor

Haberin Devamı

Anne Ayla Dönmez: “Bu davanın topluma örnek olmasını, başka Barışlar, başka aileler bu acıyı yaşamasın istiyorduk. Bu süre içerisinde bizler umudumuzu kaybettik. Bazen kendime ‘Barışım adalet istiyor. Sabrı kalmadı’ diyorum. Burada onun sesini duyurmak için ben de onunla beraber söylüyorum, ‘Adalet istiyorum.’”

10 yılda neler oldu

10 NiSAN 2004: Askere gitmeden bir gün önce barda eğlenen Barış Dönmez’in kafasında şişe kırıldı, boynunu cam kesti, karnına bıçak saplandı. 2 gün sonra hayatını kaybetti. İbrahim Biberoğlu tutuklanıp serbest kaldı. Biberoğlu ve Ömer Faruk Saral’a dava açıldı.
Bir sanık öldü: Biberoğlu, 2012’de kalpten öldü. Barış’ın arkadaşları dahil 55 kişi cinayeti görmediklerini söyledi.
Bar hemen temizlendi: Barışı öldüren kırık bira şişesi bulunamadı. Olayın hemen sonrasında barı temizleyerek delilleri kararttıkları iddia edilen bar çalışanları ve işletmecilerine açılan dava zaman aşımından düştü.
AiLE AiHM’YE GiTTi: Dönmez ailesi, idarenin de sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle dava açtı. İdare Mahkemesi davayı reddetti. Aile, taleplerini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı.
DOSYA BiNLERCE SAYFA: Dönmez ailesinin avukatlarından Enis Reha Coşkun “10 yılda başladığımız yerdeyiz. Barış Dönmez, askere gidecektir ama toprağa gider. Binlerce sayfalık soruşturma dosyası da onunla birlikte Hades’in karanlıklar dünyasına gömülür.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!