Demirören ve Terim'in önerilerini Hürriyet'e değerlendirdiler

Güncelleme Tarihi:

Demirören ve Terimin önerilerini Hürriyete değerlendirdiler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2014 13:23

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ile Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim’in gazete ve TVlerin spor müdürleri ile dün yaptıkları toplantıda sarı ve kırmızı kartlar hakkında değişiklik önerileri hayli ses getirdi. Hürriyet ise bu önerileri futbol adamlarına sordu.

Haberin Devamı

TFF Başkanı Demirören ile Türkiye Futbol Direktörü Terim’in dün gazetelerin spor müdürleriyle gerçekleştirdiği toplantıda ortaya attıkları sarı ve kırmızı kartlardaki değişiklik önerileri şu şekildeydi;


1- Sarı kartlarda değişiklik

Bir futbolcu sezon içinde 4 sarı kart görürse bir maçta oynamıyordu. Bundan sonra bizim önerimiz kademeli olarak bunu hayata geçirmek. 4 sarı kart gören oyuncu aynı sezon içinde 3 sarı kart daha görürse, bir maçta daha oynamasın. 3 sarı karttan sonra 2 sarı kart daha görürse, 1 maçta daha oynamasın. Bu böyle 4-3-2-1 diye devam etsin. Buradaki amacımız, sarı kart gören oyuncu sayısını azaltmak.

2- Kırmızı kartta değişiklik

Özellikle derbi maçlarından önce en çok tartışılan konulardan biri oyuncuların gördükleri kırmızı kartlar. Kırmızı kart görürse derbi maçta oynayacak, oynamayacak tartışması başta hakem olmak üzere herkesi baskı altına alıyor. Buna karşı önerimiz, kırmızı kart gören oyuncuya ya da kulübüne bir seçenek sunmak. Ve önünde 2 maç var. Oynamamak için birini seç demek. Önerimiz bu.


Haberin Devamı



İşte bu önerilere futbol adamlarının yaklaşımı;


ARİF ERDEM
Kırmızı kart konusunda maç seçme hakkı tanımak, hoş bir şey mi? Bence değil. Futbolcunun bu maçta oynarım, bu maçta oynamayacağım demesi ne kadar doğru. Çünkü bazı takımlar için bir futbolcunun olmaması büyük önem teşkil ediyor. Bir takıma şanssızlık, bir takıma şans teşkil ediyor. Bence bir anlamda bu uygulama ile adil dağılımdan uzaklaşılmış olacak.


Sarı kart kuralı ise caydırıcılık anlamında olumlu bir etki oluşturabilir. Üst üste kart gören oyuncular daha dikkatli olurlar. Bu kural kart seviyesi, oranını düşürür. Ancak buradaki tek şüphem futbol saniyelik bir olay. Futbolcuların bir nebze olsun futbolun doğasından uzlaşmasını sağlar mı? Bu da ayrı bir konu.


TARIK DAŞGÜN
Bu kırmızı kart uygulaması bence olmaz. Bence cezasını hemen çekmeli. Bu haksız uygulama. Bu hafta liderle oynarken cezanı çekmiyor sonraki hafta lig sonuncusu taıkma karşı oynayacaksın. Haftaya derbi maçı varsa kasti faul yapmaktan kaçınılırdı. Artık çekincesi olmayacak belki de arkadan çok ağır faul yapacak. Kartları arttırır. Sarı kart kuralı mantıklı. Futbolu güzelleştirir. Oyun nizami oynanır kaliteyi arttırır. Uygulama kart görmeyi azaltır.

Haberin Devamı


İBRAHİM TORAMAN
Federasyon futbolcuları koruyan bir değişiklik yapmış. 4 sarı kart gören oyuncu bir maç oynamıyordu. Kademeli kart görmesi hem futbolcuların kendilerini kontrol etmesini sağlıyor hemde sarı kart gören oyuncu sayısını azaltıyor. Küfür yönetmeliği kulüpleri koruyan bir sistemde olmalı. Çünkü bakıyorsunuz tanımadığınız kişiler küfür ediyor zararı kulüp ve bizler çekiyoruz. Galatasaray maçı örneği gibi


YAŞAR DURAN
Bence saçma bir uygulama. Herkes kendi kafasına göre maç seçecek. İlerleyen haftalarda düşme pozisyonuna girecek takımlar olacak. Bu karmakarışık bir durum ortaya çıkartacak. Kırmızı kartta futbolcu otomatikman oynamıyor zaten. Şu anki uygulama doğru ve güzel. Bu sene Antalyaspor’da bir futbolcu deplasmana giderken 4. sarı kartı görüp bir hafta fazladan izin yaptı. Sarı kart uygulaması bence mantıklı. Ligde kartı gören cezasını ligde çekmeli.


NECATİ ATEŞ
Çok saçma bir uygulama olur. Kupada oynayan takımlar ile oynamayan takımlar arasında eşitsizlik olur. O zaman oyuncu kırmızı kart görür kupa maçında çeker… Sarı kart uygulamasını da futbolculara değil hakemlere sorsunlar. O kadar basit sarı kartlar çıkartılıyor ki. Bu standartın yükseltilmesi gerekiyor


Haberin Devamı

NECİP UYSAL
Federasyonun bu değişikliği tüm oyuncuları kendisine getirecek. Kademeli kart gören oyuncu oynayamayacak. Zaten bir çok oyuncu maç başı ücrete oynuyor. Daha dikkatli olacaklar. Yabancı oyuncu sayısı konusunda ise karar kulüp yöneticilerinin. Bizler oynadığımız sürece rekabet olacak.


MEHMET YOZGATLI
Çok faydalı olur. Türk futbolu için iyi bir uygulama olur. Herkes derbi maçlarda oynamak ister. Takım için önemli oyunculardan bundan faydalanır. Sarı kart konusunda da futbolcular çok daha dikkatli olacak. Çok kart gören daha az oynayacak. Bu kuralla futbolcular daha dikkatli olacak. Mücadele azalacak. Hakemlerin hatalı sarı kartları daha çok önem kazanacak. Sarı kartlarda itirazlar olacak. Bir kargaşa çıkabilir.


HOLOSKO
Federasyon'un bu kararı sezon başı gündeme koyması gerekirdi. Her futbolcu ve yönetici bu kararı imzalar. Çünkü futbol oynayanlar engelleniyor futbolu engellemek isteyen kart görecek pozisyon oluşturuyor. Kademeli kart görene ceza mükemmel sistem.


İLKER YAĞCIOĞLU
Kırmızı kartı istediği maçta çekme uygulaması adalete sığmaz. Bu adil bir uygulama olmaz. Diyelim haftaya Galatasaray maçı var. Cezamı bu maçta değil Elazığspor maçında çekeceğim diyorum. Bu doğru değil. Sarı kart uygulaması ise her sarı karttan ceza alma uygulamasına kadar doğru. Ancak her sarı karta bir ceza uygulaması çok ağır.

Haberin Devamı


ŞÜKRÜ ERGÜN
Kırmızı kart kuralı saçmalığın dik alası. Dünyada böyle bir uygulama yok. Federasyonda kendi kafasına göre bu kuralı koyabilir mi? Bilemiyorum. Bu aynen şu örneğe benziyor. Bir adam, büyük bir suç işliyor ve ceza çekeceği bir olaya karışıyor. Ancak çıkıp hakim karşısına "ben cezamı şimdi çekmeyeyim de 2020-2021’de hapis yatayım" diyor. Olabilir mi söyle şey? Bu Abesle iştigaldir. Türk futbolunun binlerce sorunu varken bunlarla uğraşmak ayrı bir feraset…

Sarı kart kuralı ise gayet mantıklı bir değişiklik bize göre de…Sarı kartı engelleyici ve caydırıcı bir uygulama olarak gözüküyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!