Erdoğan doğalgaz için Putin'den indirim isteyecek

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan doğalgaz için Putinden indirim isteyecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2014 13:24

Dünyanın en pahalı olimpiyatları arasında yer alan Sochi 2014 Kış Olimpiyatları büyük bir açılış töreni ile başlayacak. Tören için dünyanın dört bir yanından gelen liderler Rusya’nın yolunu tuttu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a olimpiyatların açılışını izlemek için Rusya’ya hareket etti. Başbakan burada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.

Haberin Devamı

Financial Times ise bu görüşmenin arka planını yorumlayan bir makale yayımladı. ‘Erdoğan Sochi’den indirim kapmayı umuyor’ başlıklı haberde şu ifadelere yer verildi: Olimpiyatların açılış seramonisine katılacak isimlerin arasında bir kişinin aklında çok önemli bir konu var. Bu kişi Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan. Başbakan Erdoğan Türkiye’de artan kurun ülkesinin doğalgaz faturasına nasıl yansıyacağını düşünüyor. Rusya aynı zamanda Türkiye’nin en büyük doğalgaz sağlayıcısı konumunda. Başbakan Erdoğan geçen hafta da Türkiye’nin en çok doğalgaz aldığı ikinci ülke olan İran’a giderek doğalgazda indirim konusunu düşünmüştü.

ORTAKLIKTAN ÖTE BİR ŞEY

Rusya Türkiye’ye ayda ortalama 2 milyar dolar doğalgaz satıyor. IBS firmasında çalışan enerji uzmanı David Tonge iki ülke arasındaki doğalgaz ilişkisini, ‘politik ve stratejik ortaklıktan’ öte bir durum olarak tanımlıyor. Tonge, “Avrupa iki ülke arasındaki doğalgaz indirim görüşmelerin sonucunu merakla bekliyor. Bu bütün pazarı etkileyebilir” diye konuştu. Rus tarafı ise Türkiye’ye yapılacak olan nükleer santral konusunda Türkiye’den bazı vergi muafiyetleri talep etmesi gündemde. Aynı zamanda Türkiye’nin Rus enerji şirketi Gazprom’dan daha uzun kontratlar istemesi de masadaki konulardan biri olacak.

Haberin Devamı

"BU BİZİM OLİMPİYATIMIZ"

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi Kış Olimpiyatları açılış törenine katılmak üzere Rusya’ya giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sıcak karşılama düzenleyerek, “Soçi zaten bizim ortak olimpiyatımız. Türk inşaat şirketlerine ve sizlere bize sağladığınız destek ve yardım için teşekkür ederim” dedi.

Olimpiyat açılış töreni için Soçi’ye gelen Başbakan Erdoğan ile kısa bir görüşme yapan Rusya lideri Putin, protokol çekimi sırasında Türkiye’ye övgüler yağdırdı. Özellikle Türk inşaat şirketlerinin katkılarına değinen Rusya lideri, “Türk inşaat şirketlerine Soçi olimpiyatlarının hazırlanmasında gösterdikleri çabalar için teşekkür ederim. Sizin firmalarınız tarafından burada inşa edilen hiçbir tesis kontrol komisyonundan eksi puan almadı. Verilen tüm projeleri büyük fedakârlık göstererek üstesinden geldiniz. Katkınız büyük. Zaten işin aslına bakacak olursan Soçi için bizim ortak olimpiyatımız dersek gerçekleri çarpıtmış olmayız” dedi.

Haberin Devamı

DÜNYA KUPASI VURGUSU

Putin’in övgü dolu sözlerine Başbakan Erdoğan da karşılık olarak, “Soçi’nin Rusya için ne anma taşıdığını iyi bildiğimiz için komşu olarak elimizden gelen desteği verdik. Tabi Soçi’den sonra çok yakında Rusya 2018 dünya kupasına ev sahipliği yapacak. Burada da bizim Türk inşaat şirketlerinin kendisini göstereceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

SİZİN SPORCULARI DA ALKIŞLAYACAĞIZ

İkili kısa görüşmede olimpiyatlarda Türkiye’yi temsil eden ve Rus hoca tarafından yetiştirilen sporculara da değinen Putin, “Artistik patinajda Türk sporcuları Rus öğretmen hoca eğitmiş. Demek onlar da bizden sayılır. Sizin sporcular buza çıkınca onları da alkışlayacağız” iltifatında bulundu. Kremlin Sarayı basın sözcülüğü ise bu ilk temasın ardından Putin ile Erdoğan arasında ikinci bir ikili görüşmenin olimpiyat resmi açılış töreni sonrasında yapılacağı duyuruldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!