Hrant Dink Cinayeti Davası'nda Öztürk'e tazminat

Güncelleme Tarihi:

Hrant Dink Cinayeti Davasında Öztürke tazminat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2014 11:04

Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink'in cinayeti davası nedeniyle 22 ay hapis yatan Mustafa Öztürk'e 20 bin lira tazminat ödenmesini kararlaştırdı

Haberin Devamı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada "silahlı terör örgütü üyesi olma", "kasten öldürmeye yardım" suçlarından yargılanıp 22 ay hapis yattıktan sonra beraat eden Mustafa Öztürk, Hazine aleyhine açtığı davada 20 bin lira tazminat kazandı.

Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına, Mustafa Öztürk ile avukatı katıldı.Cumhuriyet Savcısı Erol Taslak, mahkemeye sunduğu esas hakkındaki mütalaasında, dava dilekçesi, mahkeme kararı ve toplanan delillere nazaran, mahkemece dosyadaki mevcut delillerle uyumlu davacı vekilinin beyanları da nazara alınarak, talep kadar maddi manevi tazminata hükmedilmesini istedi.Yapılan savunmaları dinleyen mahkeme heyeti, Öztürk'ün Hazine aleyhine açmış olduğu davayı kısmen kabul ederek, 20 bin lira da manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Öztürk, duruşmanın ardından yaptığı açıklamada, Hrant Dink davası soruşturması kapsamında 2007 yılı başlarında Erhan Tuncel'in beyanlarına binaen tutuklandığını ve o zaman Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kamu Yönetimi bölümü son sınıf öğrencisi olduğunu söyledi.Trabzon Alperen Ocakları İl Başkanı olduğu dönemde yaşanan bu olayla hayatının en güzel çağlarının çalındığını ileri süren Öztürk, "2 yıl boyunca F tipi hücrelerde tek başıma ve psikolojik işkencelere maruz kaldım. Cinayetin kilit ismi, cinayetin kara kutusu gibi yaftalarla ve aileme karşı iftiralarda bulunuldu. Açtığım davada meblağın şahsım için hiçbir önemi yoktu. Bu dava ile bizi mağdur eden hukuka karşı, hiçbir gayri meşru yola sapmadan yine hukuk kanalıyla hakkımızı tescil ettirmiş olduk" diye konuştu.

Haberin Devamı

Öztürk, Ergenekon örgütünün finansörü olduğu iddiasıyla tutuklanan ve 6 Temmuz 2008 günü hayatını kaybeden Kuddusi Okkır ile yan yana tek kişilik iki hücrede 8 ay süre kaldığını ifade etti.Öztürk'ün avukatı Tevfik Haktan Avnik de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararlar doğrultusunda müvekkilinin 22 ay hapis yattıktan sonra beraat ettiğini, buna ilişkin açmış oldukları manevi tazminat davasının sonuçlandığını anımsattı. Avnik, "Biz 20 bin TL manevi tazminat talep etmiştik. Mahkeme herhangi bir takdire mahal bırakmadan talebimiz gibi tazminata hükmetmiştir. Bu haksız bir tutuklama neticesinde verilen bir karardır. Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 141 ve 144. maddelerine binaen verilmiş bir karardır" dedi.

Olay

Haberin Devamı

İstanbul Şişli'deki Agos Gazetesi'nin çıkışında 19 Ocak 2007'de uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Hrant Dink'in ölümünün ardından yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla "silahlı terör örgütü üyesi olma", "kasten öldürmeye yardım" suçlarından 19 Mart 2007'de tutuklanan Mustafa Öztürk, 26 Ocak 2009'a kadar Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!