İnternet yasasına yurtdışından tepkiler gecikmedi

Güncelleme Tarihi:

İnternet yasasına yurtdışından tepkiler gecikmedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2014 01:32

TBMM'den geçen internet düzenlemesine Avrupa'nın ardından ABD ve AGİT'ten de tepkiler geldi. Dış basın ise yasanın, yolsuzluk skandalının ardından gelen bir hamle olduğuna vurgu yaptı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, TBMM'den geçen internet düzenlemesi konusunda AGİT Temsilcisi tarafından dile getirilen kaygıları paylaştıklarını söyledi. Psaki, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, ABD olarak dünya genelinde ifade özgürlüğünü güçlü biçimde savunduklarını ve savunmaya da devam edeceklerini belirterek, "Demokrasilerin, halkların farklı sesleriyle güçlendiğine inanıyoruz" dedi.

Sözcü Psaki, “AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi'nin, önerilen tedbirlerin ifade özgürlüğü konusundaki uluslararası standartlarla uyumlu olmadığına dair son dile getirdiği kaygıları paylaşıyoruz. Bunlar (bu tedbirler) ayrıca, ifade özgürlüğünü, araştırma gazeteciliği, gazetecilerin kaynaklarının korunmasını, internet üzerinden bilgiye erişim ve siyasi tartışmaları önemli ölçüde etkileme potansiyeline sahip" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İnternet yasasına yurtdışından tepkiler gecikmedi
İNTERNET YASASINA AB’DEN İLK TEPKİ


AGİT'TEN UYARI: KONTROLSÜZ TAKDİR HAKKI VERİYOR

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunya Miyatoviç, internet yasasında yapılan son değişikliğin servis ve hosting sağlayıcılarına orantısız bir yük getireceğini belirtti. Konuyla ilgili e-posta ile açıklama yapan Miyatoviç, “Yeni önlemler, yönetimin internete kapsamlı şekilde müdahale etmesine ve Türkiye’deki tüm internet kullanıcılarının bilgilerini mahkeme gözetimi olmaksızın elde etmesine imkan tanıyor.” dedi.

Kişisel hakları ve özel hayatın gizliliğinin korunması amacıyla çıkarıldığı belirtilen yasanın, yönetime kontrolsüz bir takdir hakkı vererek interneti engellemeye dair yeni yöntemlere yol açabileceği uyarısını yapan Miyatoviç, “Parlamentonun, tavsiyelerimi dikkate almadan ve kamuoyu ve paydaşlarla istişare etmeden yasayı geçirmesi hayal kırıklığına yol açtı.” ifadelerini kullandı.

İnternet yasasına yurtdışından tepkiler gecikmedi
SANAL ALEMİN YENİ KRALI


HRW: CUMHURBAŞKANI GÜL VETO ETMELİ
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de siteleri üzerinden yayınladıkları yazıda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkiye'nin zaten kısıtlayıcı olan İnternet yasasına yapılan bir dizi yeni değişikliği veto etmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Yazıda, "Türkiye Büyük Millet Meclisi 5 Şubat 2014 akşamı hükümetin internet üzerindeki denetimini arttıran, kullanıcıların çevrimiçi faaliyetlerine tamamen erişebilmesini sağlayan ve çevrimiçi içerikleri mahkeme kararı olmadan engelleme yetkisini arttıran bir dizi kanun maddesini oyladı. Meclis bu maddeleri, üzerlerinde kapsamlı müzakere yapmadan veya uzmanlardan gereğince görüş almadan kabul etti" ifadelerine yer verildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü kıdemli Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb "Şu an Türkiye'nin son ihtiyacı olan şeyin daha fazla sansür" olduğunu söyleyerek, "Türkiye'nin bilgiye erişim hakkı, ifade özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği hakkına saygı gösterme yükümlülüğünü ihlal etmemesini sağlamak için Başkan Gül bu yeni düzenlemeyi veto etmelidir" dedi.

Haberin Devamı

GREENPEACE: ÇEVRE SUÇLARIYLA İLGİLİ KAMPANYALAR DA TEHDİT ALTINDA
Greenpeace ise temel hakların ihlali anlamına gelen bu yasayla çevre suçlarına karşı yürütülen kampanyaların da tehdit altında olduğunu ifade etti. Greenpeace Online Kampanyalar Sorumlusu Yiğit Erçevik, konuyla ilgili açıklamasında şöyle dedi:

“Yeni yasayla, çevre suçlarına karşı milyonlarca insanla birlikte yürüttüğümüz kampanyaların geleceği de tehdit ediliyor. Gezi Parkı örneğinde de gördüğümüz gibi Türkiye’de bugün en büyük hak ihlalleri arasında çevre koruma konusu var. Düşüncelerimizi özgürce ifade edemediğimiz bir alanda, çevre hakları için mücadele giderek daha zor hale getiriliyor. Bu yasayla, çevre suçu işleyen şirket ve kurumlar, internet üzerinden yürüttüğümüz kampanyaları kolayca engelleyebilir, ortaya çıkardığımız skandalları rahatlıkla karartabilir. Kısacası kurumlar keyfi bir şekilde hem hakim ve savcı olabilecek, hem de ifade özgürlüğünü çiğneyebilecekler. Greenpeace’in ve çevre suçlarına karşı mücadele eden kurumların ifade özgürlüklerinin ve bilgiye erişim hakkının engellenmesi, uzun vadede çevre suçlarının artması demek. Tüm bu nedenlerle, bugüne kadar attığı tweetlerden internetin sansürlenmesine karşı olduğunu anladığımız Sayın Abdullah Gül’den, bu yasayı onaylamamasını istiyoruz."


"YOLSUZLUK SKANDALIYLA İLGİLİ"

İnternet yasası dış basında da geniş yer buldu. Washington Post gazetesi 'Türkiye’de internet yasakları endişelerin artmasına neden oldu' başlıklı haberinde söz konusu yasanın hükümetin yolsuzluk skandalıyla ilgili bilgileri kontrol etme isteği olarak algılandığını ve bu nedenle endişeleri artırdığını yazdı.

Haberin Devamı

İnternet yasasına yurtdışından tepkiler gecikmedi
IPI GÜL’E TWEET’İNİ HATIRLATTI

El Cezire ise 'Türk parlamentosu internet yasaklarını kabul etti' başlıklı haberinde "Yeni yasayla birlikte kullanıcıların kayıtları herhangi bir bilgilendirme olmadan yetkililer tarafından kayıt altına alınabilecek" dedi.

"ALARM VERİCİ"
AFP ajansı ise Türkiye'deki internet yasaklarının "alarm verici" olduğunu belirtti ve "Türkiye’de ‘gizliliği ve gençleri korumak’ için kabul edilen internet yasakları için ifade özgürlüğüne darbe vurduğu ve otoriterliği artıracağı eleştirileri yapılıyor" dedi.

"AGRESİF BİR HAMLE"
New York Times gazetesinde ise sosyal medyada Başbakan Erdoğan ve yakınları hakkında çıkan ses kayıtlarının ortaya çıktıktan kısa süre sonra kaybolduğunu vurguladı ve yeni yasayı "hükümetin internet üzerinden bilgi akışını kontrol etmek için agresif bir hamlesi" olarak yorumladı.

NE OLACAK ŞİMDİ?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!