Katliamdan kaçış

Güncelleme Tarihi:

Katliamdan kaçış
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2014 01:13

Suriye’nin bir zamanlar ticaret merkezi olan Halep’te rejim güçlerinin varil bombalı saldırıları son beş günde 250’den fazla can aldı. Siviller kaçmaya çalışıyor. İslam Cephesi ise ‘Hak Vaad Yaklaşıyor’ adıyla karşı saldırıya geçti.

Haberin Devamı

SURİYE’nin Halep kentinde rejim güçlerinin varil bombalı saldırılarında son beş günde 250’den fazla kişi öldü. Suriyeli İslamcı muhaliflerin oluşturduğu İslam Cephesi “Hak Vaad Yaklaşıyor” adıyla kentte orduya karşı saldırı başlattı. Son dönemde hem rejimle, hem de El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile savaşarak güç kaybeden İslam Cephesi, El Kaide’ye yakın bir başka örgüt olan El Nusra ile birlikte başlattığı saldırının adını bir Kuran ayetinden seçti. Kentteki üç mahallenin ve bir yıldır kapalı olan uluslararası havaalanının kontrolünü geri almaya çalışan Suriye ordusuna sert yanıt vereceğini açıklayan örgüt, ”Tüm savaşçılar ön cepheye gidecek. Bunu yapmayan bedelini öder” diye açıklama yaptı. Halep’teki siviller de hükümetin kontrol noktalarına yaklaşmaları halinde saldırılara hedef olacakları konusunda uyarıldı.

Haberin Devamı

BİR KISMI TÜRKİYE’YE GELİYOR

İnsan Hakları Gözlemevi, son bir aydır yüzlerce kişinin öldüğü ya da yaralandığı varil bombalı saldırılarda ölenlerin sayısının cumartesi gününden beri 250’yi aştığını, bunların 76’sının çocuk olduğunu duyurdu. Katliama dönüşen varil bombası saldırıları nedeniyle Halepliler, kentten kaçmaya çalışıyor. Bir zamanlar ülkenin ticaret merkezi olan ancak içsavaşın ikiye böldüğü kentte, yanlarına sadece taşıyabildikleri eşyaları alan halk Bustan el Kasr sınırında uzun kuyruklar oluşturdu. Çok sayıda kişi de Türkiye’ye sığınmak için sınırdaki bölgelere akın ediyor.

TAHLİYE ANLAŞMASI

İç savaşın başladığı bölgelerden Humus’ta, sivillerin kentten tahliyesi konusunda hükümet ve BM’nin anlaşmaya vardığı bildirildi. Geçen hafta ilk turu sona eren Cenevre-2 konferansında Humus’a uluslararası yardımların ulaştırılması ve sivillerin tahliyesi ile ilgili anlaşmaya varılamaması hayal kırıklığı yaratmıştı. Suriye devlet televizyonu, aralarında yaşlı, çocuk ve hastaların da bulunduğu yüzlerce sivilin en kısa süre içinde Humus’tan çıkartılacağını duyurdu. Suriye hükümeti ise BM’nin 10 Şubat’ta başlamasını planladığı Cenevre-2’nin ikinci turu için henüz tarih belirlemediğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!