Gümrük kapılarındaki kuyruklar şekerlemecileri de vurdu

Güncelleme Tarihi:

Gümrük kapılarındaki kuyruklar şekerlemecileri de vurdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2014 01:13

Habur, Cilvegözü ve Kapıkule gümrük kapılarında uzayan TIR kuyrukları şekerleme sektörünü de etkiledi. Sektör temsilcileri gümrük kapılarında çifte standart uygulandığı ve bu yüzden ciddi zararlar oluştuğunu belirtti.

Haberin Devamı

Şekerleme sektörü temsilcileri ve firma yöneticileri Habur, Kapıkule ve Cilvegözü sınır kapılarında Türk firmalarına uygulanan çifte standart uygulandığını belirtirken ihracat yapan şekerleme firmalarını olumsuz etkilendiğini vurguladı.

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, “ Özellikle Irak’a şekerleme ve bisküvi ihracatı yapan firmalarımız Habur’da oluşan uzun TIR kuyrukları nedeniyle mallarını zamanında teslim edemiyor ve ciddi zarara uğruyor. Mevcut durum artık kronik bir hal aldı. Siyasi iradenin artık buna el koyması gerekiyor. Türk firmaları sınır kapılarında neden sorun yaşıyor? Bu, sadece sektöre değil, Türk ekonomisine, özellikle de ihracatımıza çok büyük darbe vuruyor. Bir an önce harekete geçilmeli” dedi.

Haberin Devamı

"HABUR'DA 40 KM'LİK KUYRUK VAR"

Tayaş Gıda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kazım Taycı, Habur’da şu anda 40 kilometrelik kuyruk oluştuğunu söyledi ve şöyle devam etti: “ Gıda ürünlerinin son kullanma tarihleriyle ilgili sürekli değişen bir mevzuat söz konusu. Türkiye’den gelen gıda ürünlerine bir duvar çekme var. Bunun sebebi nedir bilmiyorum. Belirli dönemlerde düzenli mevzuatsal sıkıntılar yaşanıyor. Arkasında siyasi nedenler mi var, bilmiyoruz. Amaç, Türk firmaların Irak’a yaptığı ticareti yavaşlatmak. Şeker ve kakaolu ürünler ihracatında Irak en büyük pazar. Burada bizim yetkililerimiz bu meseleye sahip çıkmalı. Şu anda fabrikamızda 7-8 tane Irak için yüklenmeyi bekleyen TIR var. Ama bekletiyoruz. Ciddi kayıplarımız oluyor. Talep azalıyor. Mallarımızı zamanında teslim edemeyince bizim yerimize alternatif ülkelerin malları tercih ediliyor. Bu, ihracatımıza direkt darbe anlamına geliyor. Bu durumun acil olarak düzelmesi şart.”

"HAFTALIK 50 TIR SEVKİYATIMIZ 25’E DÜŞTÜ"

Saray Bisküvi İhracat Müdürü Kamil Özdağ ise, gümrük kapılarında oluşan uzun TIR kuyruklarının üreticilere domino etkisi yarattığını söyledi. Özdağ şöyle dedi: “Gümrük kapılarında yaşanan bu durum Türkiye’deki tüm üreticilerin sıkıntısı haline gelmeye başladı. Mevzuat sürekli değişiyor. Ürün miadı şu anda 6-9 ay arasında değişiyor. Bunun Mart ayında 4 aya çekileceği şimdiden konuşuluyor. Belirsizlik var. Bu bizim için sıkıntı yaratıyor. Gümrük kapıları da ne yapacağını şaşırdı. Kontroller sıklaştığı için kuyruklar başladı. Haftalık 50 TIR sevkiyatımız 25’e düştü. Bu da ciromuza olumsuz yansıyor ve yıllık bütçemizi olumsuz etkiliyor. Bir nevi domino etkisi yaratıyor. En büyük sıkıntılardan biri de Kapıkule’deki kuyruklar. Buradaki sıkıntının nedeni de Bulgar bir bakanın TIR filosundan kaynaklanıyor. Türkiye’ye girişte bu araçlara yapılan standart bir denetim, bizim TIR’larımızın geçişince ‘karşı tavır’ olarak kullanılıyor. Irak’ta 10-15 TIR’ımız kuyrukta. Türkiye’nin ihracatını olumsuz etkileyen bir durum. Böyle giderse çoğu firma batar. Irak, tüm sektörler için kritik öneme sahip bir pazar. Bizim sektör olarak Irak’a geçen yıl yaptığımız ihracat 560 milyon dolar. Bizim gibi tüm üreticilerin yüzde 40 cirosu buradan geliyor. Yaşanan bu durumun bir an önce normale dönmesi gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!