Ayşe Kulin’e ‘soykırım’ protestosu

Güncelleme Tarihi:

Ayşe Kulin’e ‘soykırım’ protestosu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2014 01:13

CNN Türk’te Enver Aysever’in “Aykırı Sorular” programına katılan ünlü yazar Ayşe Kulin’in “Ben Ermenileri çok severim ama o bir tehcir olayıdır. Savaşta yaşananlara soykırım demek zor. Yahudilerinki gibi gidip durup dururken biz onları kesmeye başlamadık” sözleri Ermenistan medyasında ses getirdi.

Haberin Devamı

Armenpress’e göre Ayşe Kulin’e karşı resmi devlet görüşünün dışına çıkabilen yazarlar www.change.org sitesinde elektronik imza kampanyası başlattı. Kampanyanın organizatörleri Türk yazarın boykot edilmesi ve kitaplarının daha fazla okunmamasını istiyor.

Change.org’da İngilizce ve Türkçe yer alan “Ayşe Kulin’in utanmasını istiyoruz” başlıklı dilekçede, “Ermeni Soykırımının 100'üncü yılına çok az kala, bu denli saygısız bir üslubun bir edebiyatçının ağzından çıkmış olması üzücüdür. Ayşe Kulin, medyaya verdiği röportajda, çok rahat bir şekilde 'Ermenileri durup dururken kesmedik' diyerek, aslında kesmekte haklı olduklarının da altını da çizmiştir… Kendisinden özür filan dilemesini de beklemiyoruz, şiddetle kınıyor ve kitaplarını da protesto ediyor, sağduyu sahibi insanları da okumamaya davet ediyoruz" denildi.

Haberin Devamı

“Hayal” isimli yeni kitabını tanıtmak için Aysever’in programına katılan Ayşe Kulin ile program sunucusu arasında şöyle bir konuşma geçti:

Ayşe Kulin: Ben kendimi bir Türk olarak Hrant’ın katillerinin bulunamamış olmasından dolayı sorumlu ve ızdırap içinde hissediyorum.
Enver Aysever: Ama siz devleti idare etmiyorsunuz ki?
Ayşe Kulin: Etmiyorum ama bu bir duygu.
Enver Aysever: Kederi paylaşmak.
Ayşe Kulin: Kederi paylaşmak, beceriksizliği paylaşmak. Yanlışı paylaşmak. Ben bu ülkede yaşıyorum, oy veriyorum, bir şeyleri düzeltemiyorum. Bu Türkiye’nin bir aydını olarak bir katkıda bulunamıyorum. Duygularımı hiçbir yere iletemiyorum. Mesela beni… Ermeni kıyımı yapıldığı zaman yoktum, annem bile doğmamıştı. Oradan kendimi sorumlu hissetmiyorum ama içinde yaşadığım Türkiye’nin ayıplarından…
Enver Aysever: Yani tehcirden sorumlu hissetmiyorsunuz.
Ayşe Kulin: Hayır etmiyorum ve onun bir soykırım olduğuna da inanmıyorum. Kötü bir olaydır.
Enver Aysever: Soykırım olmadığını mı düşünüyorsunuz?
Ayşe Kulin: Soykırım olmadığını düşünüyorum.
Enver Aysever: Ama Ermeni…
Ayşe Kulin: Ermeniler öyle düşünebilir.
Enver Aysever: Ermeniler soykırım diyor. Şimdi size kızmasınlar.
Ayşe Kulin: Kızabilirler. Ben Ermenileri çok severim ama o bir tehcir olayıdır. Savaşta yaşanmış bir olaydır. Savaşta yaşananlara soykırım demek zor. Yahudilerinki gibi gidip durup dururken biz onları kesmeye başlamadık.
Enver Aysever: Yine biz dediniz, halbuki Osmanlı’nın icraatı o.
Ayşe Kulin: Osmanlı da biziz.
Enver Aysever: Öyle mi hissediyorsunuz?
Ayşe Kulin: Tabi Osmanlı’nın devamıyız.
Enver Aysever: Kendinizi Osmanlı olarak hisseder misiniz, devamı olarak?
Ayşe Kulin: Hayır, ben cumhuriyet Türküyüm ama bir kuşak var yani ben Osmanlı dedemin kucağında büyüdüm. Bir yerde makasla kesemezsiniz geçmişinizi.
Enver Aysever: Ama cumhuriyetin kuruluşu tam da öyle. Bambaşka bir dünya, bambaşka bir kimlik. Zaten de kavga bu Bir kısmı diyor ki, cumhuriyetin bir kabahatidir. Bazıları diyor ki, öncesininkini keser.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!